Σάββατο 7 Μαΐου 2011

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΘΡΙΛΕΡ ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ. ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ Ή ΣΕΝΑΡΙΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΩΝ;

Λύση στο πρόβλημα του χρέους ζήτησε η Ελλάδα στη χθεσινοβραδινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που συμμετέχουν στο G20, στην οποία εκτάκτως και με απόλυτη μυστικότητα μετείχε και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη βαριά σκιά των σεναρίων που...δημοσίευσε το γερμανικό περιοδικό, Spiegel, περί απειλής της Ελλάδας για έξοδο από το ευρώ, εφόσον η ευρωζώνη δεν αντιμετώπιζε με θετικό τρόπο το πιεστικό πρόβλημα του δημόσιου χρέους.

Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, διαψεύστηκε από το υπουργείο Οικονομικών και από ευρωπαίους αξιωματούχους, πλην όμως η καθυστέρηση έκδοσης
ανακοίνωσης-διάψευσης από το ΥΠΟΙΚ και η μυστικότητα με την οποία περιβλήθηκε η συνάντηση των υπουργών της ευρωζώνης και η μη επιβεβαίωση (επισήμως) της παρουσίας σε αυτή του κ. Παπακωνσταντίνου, προκάλεσε ερωτηματικά.

Το υπουργείο Οικονομικών
Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών τα μεσάνυχτα διέψευσε όλα τα σενάρια τόσο περί εξόδου της χώρας από το ευρώ και επιστροφής στη δραχμή όσο και τα περί αναδιάρθρωσης του χρέους. Ωστόσο δεν δόθηκε καμία πειστική εξήγηση για τη συμμετοχή εκτάκτως του κ. Παπακωνσταντίνου στη συνάντηση, πέραν του ότι «κλήθηκε να συμμετάσχει για ανταλλαγή απόψεων σχετικά και με τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα».

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως ο ΥΠΟΙΚ, συμμετείχε χθες το απόγευμα σε σύσκεψη, την οποία συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλoντ Γιούνκερ. «Η έκτακτη αυτή σύσκεψη έγινε στο πλαίσιο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που συμμετέχουν στο G20 και ο υπουργός Οικονομικών κλήθηκε να συμμετάσχει για ανταλλαγή απόψεων σχετικά και με τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα».

Το υπ. Οικονομικών προσθέτει πως: «είναι απολύτως προφανές ότι, στη συζήτηση αυτή ούτε συζητήθηκε ούτε ποτέ τέθηκε θέμα σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, όπως ανεύθυνα και για τους δικούς τους λόγους αναπαρήγαγαν διάφορα ξένα μέσα ενημέρωσης» και συμπληρώνει «η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής στο πλαίσιο της συμφωνίας με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ για να βάλει τάξη στα δημόσια οικονομικά της χώρας και να μπει η Ελλάδα σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης».

Το επίμαχο δημοσίευμα
Όλα ξεκίνησαν από δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης του γερμανικού περιοδικού, Spiegel, το οποίο όμως εστίασε στην απειλή της Ελλάδας να φύγει από την Ευρωζώνη και να επιστρέψει στη δραχμή, αναφέροντας μάλιστα ότι για το σκοπό αυτό η Κομισιόν συγκάλεσε χθες το βράδυ έκτακτη σύσκεψη στο Λουξεμβούργο.

Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, διαψεύστηκε από το υπουργείο Οικονομικών και από ευρωπαίους αξιωματούχους.

Για προβοκάτσια και κερδοσκοπικά παιχνίδια έκανε λόγο το ΥΠΟΙΚ στην πρώτη του αντίδραση, στο δημοσίευμα, το οποίο προκάλεσε σημαντική πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου, ενώ δεν καταγράφηκαν επιπτώσεις στα spreads των ελληνικών ομολόγων, δεδομένου ότι την ώρα της ανάρτηση του δημοσιεύματος είχαν κλείσει οι αγορές.

Το Spiegel online έγραψε χθες περίπου στις 19:00, ότι σύμφωνα με πληροφορίες του, ότι «η ελληνική κυβέρνηση σκέφτεται να εγκαταλείψει το ευρώ και να επιστρέψει στο εθνικό νόμισμα, τη δραχμή. Η Κομισιόν σήμανε συναγερμό και συγκάλεσε για απόψε έκτακτη σύσκεψη στο Λουξεμβούργο. Θέμα της σύσκεψης είναι η ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ και η αναδιάρθρωση του χρέους της».

Το δημοσίευμα γράφει ότι «λόγω της τεταμένης κατάστασης έχει επιβληθεί άκρα μυστικότητα για τη συνάντηση στο Λουξεμβούργο. Συμμετέχουν μόνον οι υπουργοί Οικονομικών συνοδευόμενοι από έναν μόνον συνεργάτη τους. Εκ μέρους της Γερμανίας συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο υφυπουργός Γιουργκ Ασμουσεν».
Σύμφωνα με το Spiegel, ο κ. Σόιμπλε θέλει πάση θυσία να αποτρέψει τους Έλληνες από την έξοδο από το ευρώ.

Κατηγορηματικές διαψεύσεις από την Ευρώπη
Ακολούθησε καταιγισμός διαψεύσεων, με το υπουργείο οικονομικών να κάνει λόγο για προβοκάτσια, ελαφρότητα και για κερδοσκοπικά παιχνίδια..
Ειδικότερα στην ανακοίνωση που εκδόθηκε στις 20:15, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Το δημοσίευμα περί επικείμενης εξόδου της Ελλάδας από τη Ζώνη του Ευρώ, πέραν του ότι είναι αναληθές, γράφεται με αδιανόητη ελαφρότητα παρά το γεγονός ότι επανειλημμένα έχει διαψευστεί από την ελληνική κυβέρνηση, καθώς και από τις Κυβερνήσεις των άλλων κρατών μελών της Ε.Ε.».

Το ΥΠΟΙΚ προσθέτει πως «τέτοια δημοσιεύματα αποτελούν προβοκάτσια, υπονομεύουν την προσπάθεια της Ελλάδας και του Ευρώ και υπηρετούν κερδοσκοπικά παιχνίδια».

Επίσης ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης δήλωσε πως η χώρα δεν εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από την Ευρωζώνη. «το δημοσίευμα είναι αναληθές... τέτοια δημοσιεύματα υπονομεύουν την Ελλάδα και το ευρώ και εξυπηρετούν κερδοσκοπικά παιχνίδια στις αγορές», ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών.

Ακόμα εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλ
ωσε ότι δεν ευσταθούν οι φήμες περί μυστικής συνάντησης των υπουργών Οικονομικών ώστε να συζητήσουν την απειλή περί αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters -επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές- πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση ορισμένων υπουργών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, όπου συζητήθηκαν ζητήματα, όπως Πορτογαλία και Ελλάδα, αλλά «δεν υπάρχουν σχέδια για «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων», διευκρίνισε η ίδια πηγή από τις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά της Γερμανικής Κυβέρνησης διαψεύδονται επίσης οι πληροφορίες περί συζητήσεων για επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή. Το σχετικό δημοσίευμα του Spiegel online διέψευσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης και δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ότι «δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και ουδέποτε ετέθη τέτοιο θέμα προς συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο».


Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Αυστρίας χαρακτήρισε «αδιανόητο» ένα σενάριο διάσπασης της Ευρωζώνης. «Δεν γνωρίζουμε κάτι περί μυστικής συνάντησης», πρόσθεσε ο Αυστριακός εκπρόσωπος Τόμας Βάιγκλαϊνμ, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών της Σλοβακίας.

Ακόμα, η Wall Street Journal, σε αντίθεση με ότι ανέφερε στη διαδικτυακή του έκδοση το γερμανικό Spiegel, υποστήριζε ότι η συνάντηση δεν είχε προγραμματιστεί για να συζητηθεί αίτημα της Ελλάδας να εγκαταλείψει την ευρωζώνη».

Παράλληλα, σημειώνει ότι στη συνάντηση συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας, καθώς και ο επικεφαλής του Eurogroup, Jean-Claude Junker.

Στην ατζέντα βρίσκεται ένας πρώτος κύκλος συζητήσεων για επέκταση του πακέτου βοήθειας της Ελλάδας, καθώς και η διαδοχή στην ΕΚΤ και το πακέτο διάσωσης της Πορτογαλίας, φέρονται να δήλωσαν οι ίδιες πηγές. Παράλληλα, επισήμαινε ότι στη συνάντηση -την οποία και χαρακτηρίζει ως προγραμματισμένη σύμφωνα με αξιωματούχους της ευρωζώνης- δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις.

Τα σενάρια για την επιμήκυνση
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη συζητήθηκε η επιμήκυνση των ομολόγων που λήγουν φέτος και του χρόνου συνολικής αξίας περίπου 65 δισ. ευρώ, που θα δώσει μια ανάσα στη χώρα, καθώς ο χρόνος εξόδου στις αγορές είναι άγνωστος.

Αναλυτικότερα εντός του 2011λήγουν ομόλογα αξία 35,3 δισ. ευρώ, και η Ελλάδα μέσω του μηχανισμού στήριξης θα λάβει 40 δισ. ευρώ. σε συνδυασμό και με τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων ύψους 18-20 δισ. ευρώ, καλύπτει με άνεση τις σχετικές λήξεις τόσο των ομολόγων όσο και του ελλείμματος που υπολογίζεται σε 17 δισ. ευρώ με τις όποιες αποκλίσεις προς τα πάνω. Το 2012 λήγουν ομόλογα ονομαστικής αξίας 40,5 δισ. ευρώ, και από το μηχανισμό στήριξης η Ελλάδα θα λάβει 24 δισ. ευρώ.

Oι ισχυρές οικονομίες της Ευρωζώνης θα κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αποτρέψουν την έξοδο της Ελλάδας ή άλλου «αδύναμου κρίκου» από τη νομισματική ένωση, καθώς γνωρίζουν πολύ καλά ότι το κόστος μίας τέτοιας εξέλιξης θα ήταν απαγορευτικό.

Αυτό επισημαίνει σε ανάλυσή του το Reuters, εξηγώντας ότι μία πρώτη συνέπεια θα ήταν η μαζική απόσυρση καταθέσεων από τις τράπεζες (bank run) της χώρας, που θα αποχωρούσε, και οι ισχυροί κλυδωνισμοί σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η έξοδος κράτους- μέλους θα συνιστούσε επίσης, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, μία «ταπεινωτική ήττα» για το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: