Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ

Δυναμική ήταν η κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου Νάουσας και του ΠΑΜΕ στο Νοσοκομείο Νάουσας και την πλατεία Καρατάσου το πρωί της Τετάρτης παρουσία περίπου 200 ατόμων.
Εργαζόμενοι και άνεργοι συγκεντρώθηκαν πρώτα στο Νοσοκομείο Νάουσας όπου και ζήτησαν συνάντηση με τον...Διοικητή κ. Τσακπουνίδη ο οποίος όμως έλειπε σε σύσκεψη στη Βέροια. Αντ’ αυτοί οι εργαζόμενοι έβγαλαν την πόρτα του Διοικητή και την μετέφεραν στην πλατεία Καρατάσου, ενοχλημένοι από την απουσία του.

Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Νάουσας Δημήτρης Κότσυφας, παρουσία και του Προέδρου Σάκη Τσίτση. Τα κυριότερα αποσπάσματα της ομιλίας του κ. Κότσυφα έχουν ως εξής:

«Είναι η αρχή νέων αγώνων για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Καμία ανοχή σε αυτήν την βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική που:

Αφήνει απροστάτευτους τους άνεργους – απολυμένους.

Αφήνει απλήρωτους εργάτες σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις(ΕΝ-ΚΛΩ, Μπουτάρη, Δήμο, Διαλογητήρια κλπ)

Αυξάνει την ανεργία και τις απολύσεις.

Νομιμοποιεί τους νοικιασμένους – εργολαβικούς εργάτες (Βαρβαρέσο, Νοσοκομείο, υπηρεσίες κλπ), διευρύνει τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, την εκ περιτροπής εργασία, τη μείωση στα μεροκάματα, την ανασφάλιστη μαύρη εργασία.

Καταργεί ΣΣΕ και ΒΑΡΕΑ.

Βάζει εμπόδια στη μόρφωση των παιδιών μας, συγχωνεύει και κλείνει σχολεία.

Μετατρέπει την υγεία σε προνόμιο για λίγους, συγχωνεύεται το Νοσοκομείο μας. Κλείνουν κλινικές, οι ελλείψεις είναι τραγικές. Απαγορεύεται η είσοδος σε εκατοντάδες εργαζόμενους – άνεργους – απολυμένους στο ΙΚΑ και στο Νοσοκομείο.

Καταστρέφει τους αυτοαπασχολούμενους, δε μπορούν ούτε τις ασφαλιστικές τους εισφορές να πληρώσουν, κλείνουν μαγαζιά.

Διώχνει τους αγρότες από τα χωράφια, εκατοντάδες είναι οι απλήρωτοι (συμπύρηνα, σταφύλια κλπ).

ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΚΟΛΑΣΗ

Ο Υπουργός Υγείας, κ. Λοβέρδος, που πρόσφατα επισκέφθηκε το νοσοκομείο της Νάουσας, «ξέχασε» να αναφερθεί στις τεράστιες ελλείψεις σε νοσοκομείο και σε ΙΚΑ Νάουσας. Αγνόησε σκόπιμα ότι δε μπορούν να εξυπηρετηθούν 34.500 κάτοικοι της περιοχής μας στο νοσοκομείο, ούτε οι 15.000 ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ.

«Ξέχασε» τους εκατοντάδες ανέργους – απολυμένους, νέους και γυναίκες που είναι ανασφάλιστοι και δεν έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε γιατρό και φάρμακα, ούτε στο νοσοκομείο, ούτε στο ΙΚΑ.

Το επιχείρημα που επικαλείται για νοικοκύρεμα και συνεργασία – συγχώνευση με το νοσοκομείο της Βέροιας είναι παραπλανητικό, γιατί ούτε στο νοσοκομείο της Βέροιας υπάρχει υποδομή να δεχτεί παραπάνω ασθενείς. Είναι πρόσχημα για να εφαρμόσει αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα.

Με βάση τις εξαγγελίες της κυβέρνησης:

Προωθούνται νέες άγριες περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και συρρίκνωση των ήδη ελλειμματικών κλινικών και στο νοσοκομείο μας. Μειώθηκαν οι δαπάνες για τις λειτουργικές ανάγκες των νοσοκομείων κατά 1 δις 300 εκ. ευρώ το 2001 και θα μειώνονται κατά 350 εκ. ευρώ κάθε χρόνο μέχρι το 2015.

Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) επιβάλλει «βασικό πακέτο παροχών» με περικοπή φαρμάκων, εργαστηριακών εξετάσεων, υγειονομικών υλικών που θα πληρώνονται εξ ολοκλήρου από τους ασθενείς.

Το κριτήριο αν θα παραμείνουν τα νοσοκομεία – κλινικές – γιατροί και προσωπικό θα είναι αν είναι κερδοφόρα και εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητά τους. Τα νοσοκομεία σταδιακά μετατρέπονται σε αυτοτελείς αυτοχρηματοδοτούμενες μονάδες υγείας, θα πουλούν ακριβότερα τις υπηρεσίες τους, θα λειτουργούν σαν επιχειρήσεις. Έχει επιβληθεί το 5ευρω στην είσοδο και οι μεγάλες ελλείψεις αυξάνουν το χρόνο αναμονής, εξαναγκάζουν τους ασθενείς να καταφύγουν στον ιδιωτικό τομέα υγείας ή στα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία μέσα στο νοσοκομείο.

Εντατικοποιείται παραπέρα η εργασία των υγειονομικών επεκτείνονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και οι εργολαβικοί εργαζόμενοι, για να εξασφαλιστεί φτηνό εργατικό και επιστημονικό προσωπικό.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ

Σήμερα υπάρχουν οι υλικές προϋποθέσεις να δουλεύουμε λιγότερο, να έχουμε ελεύθερο χρόνο, να αισθανόμαστε ασφάλεια, να μην έχουμε άγχος για το μέλλον, να απολαμβάνουμε ένα ευρύ σύστημα κοινωνικής φροντίδας. Πρέπει, όμως, να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας.

Να σταθούμε απέναντι από τις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που προβάλλουν ως διέξοδο από την κρίση την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, δηλαδή της κερδοφορίας του κεφαλαίου, που είναι η γενεσιουργός αιτία της οικονομικής κρίσης.

Διέξοδος από την κρίση για το λαό δεν υπάρχει, αν δεν πληρώσει η πλουτοκρατία. Μόνο εμείς μπορούμε να το επιβάλλουμε. Ένα δρόμο έχουμε: το δρόμο της σύγκρουσης και της ρήξης με τα μονοπώλια, την ΕΕ και τους πολιτικούς τους υπηρέτες. Έχουμε τη δύναμη, φτάνει να οργανωθούμε και να πάρουμε αποφάσεις».

Μετά την ομιλία του κ. Κότσυφα οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Νάουσας.
ΠΗΓΗ:www.naousanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: