Τρίτη 17 Μαΐου 2011

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΜΕ ΒΑΜΒΑΚΙ ΦΕΤΟΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΤΙΜΗΣ

Ανοδικές τάσεις όσον αφορά στα καλλιεργούμενα, με βαμβάκι στρέμματα, καταγράφονται, καθώς οι αγρότες στις πιο πολλές περιοχές της χώρας θέλουν να επωφεληθούν εφέτος από τις υψηλές εμπορικές τιμές για το προϊόν. Μια πρώτη εκτίμηση, με βάση το ρεπορτάζ ανεβάζει τον πήχη τουλάχιστον κατά 10% όσον αφορά στις καλλιεργούμενες... εκτάσεις. Σημαντική ώθηση, όπως και στην περίπτωση των αμνοεριφίων, δίδει η Τουρκία που πλέον απορροφά μεγάλο μέρος της εγχώριας παραγωγής βάμβακος.
Το ενδιαφέρον για καλλιέργεια βάμβακος αποδεικνύεται και από τη ζωηρή κίνηση όσον αφορά τους σπόρους. Σε πολλές περιοχές ο καλός καιρός των τελευταίων ημερών βοήθησε ώστε να φυτρώσουν τα βαμβάκια, ωστόσο σε άλλες, οι βροχές και τα πλημμυρισμένα χωράφια εμπόδισαν τους βαμβακοπαραγωγούς να σπείρουν, είτε μετέφερε χρονικά τη διαδικασία σποράς.

Όπως μας δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων κ. Κώστας Βράντζας και ο διευθυντής της συνεταιριστικής οργάνωσης κ. Νίκος Λάζος, οι εκτιμήσεις για αύξηση στα καλλιεργούμενα στρέμματα με βαμβάκι προέρχονται μετά από μια πρόχειρη επεξεργασία των στοιχείων από τις πωλήσεις σπόρων που διατέθηκαν σε παραγωγούς από την ΕΑΣΤ.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, η μείωση στην καλλιέργεια των σιτηρών αγγίζει το 20% σε σχέση με πέρυσι και ο λόγος που οι παραγωγοί αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την εφετινή χρονιά την καλλιέργεια, κυρίως ήταν οι χαμηλές τιμές πώλησης την περσινή καλλιεργητική περίοδο. Βάσει των τιμών που πούλησαν το προϊόν τους, πολλοί παραγωγοί δεν κατάφεραν να καλύψουν τα έξοδα με αποτέλεσμα η πλειονότητα να στραφεί φέτος προς το βαμβάκι και το καλαμπόκι. Ιδιαίτερα για το βαμβάκι, όπως μας ανέφερε ο κ. Βράντζας, σε παγκόσμιο επίπεδο δεν υπάρχει αποθεματικό και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτό θα αποτελέσει την αφορμή από τη νέα σαιζόν να διαμορφωθούν ικανοποιητικές τιμές για το παραγωγό.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι δραστική περικοπή στην παραγωγή καταγράφουν τα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς το 2000, οι αγρότες της χώρας μας καλλιέργησαν συνολικά μια έκταση 4.050.000 στρεμμάτων. Δέκα μόλις χρόνια αργότερα, την περσινή δηλαδή χρονιά. η αντίστοιχη έκταση άγγιξε τα 2.555.000 στρέμματα, με το συνολικό ποσοστό κάμψης να ξεπερνά το 37% (37,03%).

Αναφορικά με την εφετινή χρονιά πάντως, όλα συνηγορούν, ότι τα καλλιεργούμενα στρέμματα θα παρουσιάσουν αύξηση, ωστόσο οι παραγωγοί πρέπει να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα του πράσινου σκουληκιού.

Ανοίγει η αγορά της Τουρκίας
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) μόνον το 2010 η Τουρκία εισήγαγε περίπου το 60% του παραγόμενου εκκοκισμένου βαμβακιού της Ελλάδας (143.781 τόνοι ή 234 εκατομμύρια ευρώ).

Την ίδια ώρα, τα τουρκικά βαμβακερά κατακλύζουν τη χώρα και τους επιστρέφουμε πολλαπλάσιο συνάλλαγμα αφού η μεταποίηση του προϊόντος σταματά στην εκκόκκιση ή το πολύ στο νήμα (πρωτογενής μεταποίηση).

Δεν υπάρχουν σχόλια: