Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΟ ΕΚΑΒ- ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Αντιμέτωπο με λουκέτο είναι το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας. Αιτία είναι η εφαρμογή και στον τομέα αυτό της μίας πρόσληψης για δέκα αποχωρήσεις εργαζομένων, γεγονός που αναμένεται όχι απλώς να συρρικνώσει, αλλά να οδηγήσει σε κλείσιμο τα ήδη αποδεκατισμένα παραρτήματα του ΕΚΑΒ, πολλά εκ των οποίων στη Βόρεια Ελλάδα.
Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα του...ΕΚΑΒ στη Φλώρινα με 12 άτομα, στην Καστοριά με 10 άτομα, στην Ξάνθη με 7 άτομα και στην Κομοτηνή με 10 άτομα, τα οποία κινδυνεύουν να μείνουν με μόλις ένα ή δύο άτομα πλήρωμα, οπότε θα διαλυθούν.
Την καταγγελία αυτή έκανε χθες ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΕΚΑΒ, Ιερόθεος Γιαμουρίδης, μετά τη συνάντηση που είχε στη Θεσσαλονίκη με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο.
“Εκείνο που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι, δυστυχώς, θα ισχύσει και στο ΕΚΑΒ το μέτρο της μίας πρόσληψης για δέκα αποχωρήσεις. Αυτό σημαίνει για μας ότι όχι απλώς θα συρρικνωθεί το ΕΚΑΒ, όπως πολλοί πίστευαν, αλλά ότι θα διαλυθεί. Δεν θα υπάρχει ΕΚΑΒ”, δήλωσε ο κ. Γιαμουρίδης.
Παράλληλα, εξήγησε ότι οι προσλήψεις είναι αναγκαίες στο ΕΚΑΒ, διότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περιοχές όπου λειτουργεί μόνο ένα ασθενοφόρο, κι αυτό εξαιτίας του πολύ μικρού αριθμού εργαζομένων. Ενδεικτικό είναι και το παράδειγμα της Χαλκιδικής, η οποία υποφέρει, αφού διαθέτει μόλις τρία ασθενοφόρα, ένα στα Μουδανιά, ένα στην Κασσανδρεία, ένα στο Παλαιοχώρι κι από... μισό στον Πολύγυρο και τον Άγιο Νικόλαο.
“Αν ισχύσει το μέτρο της μίας πρόσληψης για δέκα αποχωρήσεις, όλα αυτά τα παραρτήματα θα μείνουν με ένα και δύο άτομα. Να κάνουν τι; ΕΚΑΒ; Οι περιοχές αυτές θα μείνουν χωρίς ΕΚΑΒ. Ας αγοράσουν οι εκεί δήμαρχοι Ντάτσουν, να βάζουν τους ασθενείς στις καρότσες και να τους πηγαίνουν στα νοσοκομεία”, είπε ο κ. Γιαμουρίδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αντιπρόταση του υπουργού Υγείας αφορούσε σε μετατάξεις οδηγών από άλλες υπηρεσίες στο ΕΚΑΒ. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα ακύρωνε την προσπάθεια πολλών χρόνων που έκαναν οι εργαζόμενοι και ο ίδιος ο υπουργός παλαιότερα, όταν προσπάθησαν να αναβαθμίσουν το επάγγελμα των διασωστών, ιδρύοντας τη σχολή των ΙΕΚ από την οποία αποφοιτούν οι μελλοντικοί εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ. Επομένως είναι διασώστες εκπαιδευμένοι, ενώ πλέον θα έρχονται απλοί οδηγοί.
“Θα επανεκτιμήσουμε την κατάσταση και θα δούμε πώς θα κινηθούμε. Και οι μετατάξεις προσωπικού δεν είναι απόλυτες, διότι μπορεί να ζητηθούν 20-30 άτομα, αλλά εγώ δεν ξέρω κανέναν από την Αθήνα που να θέλει να έρθει στη Θεσσαλονίκη. Επομένως μετατάξεις από άλλες υπηρεσίες του ΕΚΑΒ δεν νομίζω να υπάρξουν στη Θεσσαλονίκη”, υποστήριξε ο κ. Γιαμουρίδης.
Σήμερα οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ θα συναντηθούν με τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Κουτρουμάνη για να συζητήσουν για την ένταξη του επαγγέλματός τους στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Τα... εύσημα στην 3η και 4η ΥΠΕ
Στο μεταξύ, το θέμα των συνενώσεων νοσοκομείων και άλλων μονάδων του ΕΣΥ στη Βόρεια Ελλάδα συζητήθηκε εκ νέου κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης που είχε στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, με τους διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης, κ. Μπουσουλέγκα και Ζηλίδη, και με τους διοικητές των μεγάλων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης. Ο κ. Λοβέρδος ζήτησε από τους ΥΠΕάρχες να του καταθέσουν τις προτάσεις τους για όλες τις κλινικές και τα νοσοκομεία το αργότερο έως τις 5 Ιουνίου.
“Απ’ ό,τι μου είπαν, αυτό είναι δυνατόν. Αυτά που λένε τα αντέχει το σύστημα. Οι διοικητές των μεγάλων νοσοκομείων ήταν πολύ θετικοί στις προτάσεις αυτές και συνεπώς θα τηρηθεί απολύτως το χρονοδιάγραμμα, και την 1η Ιουλίου θα ανακοινώσω τις αποφάσεις για τις συνενώσεις των δυνάμεών μας στο ΕΣΥ. Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος και το λέω χωρίς δόση φιλοφρόνησης ότι οι 3η και 4η Υγειονομικές Περιφέρειες είναι αναμφισβήτητα οι καλύτερες στη χώρα”, δήλωσε ο κ. Λοβέρδος.
Παράλληλα, εξήγησε ότι η ένωση δυνάμεων θα αποδώσει τα μέγιστα, ενισχύοντας με προσωπικό και γιατρούς τις κλινικές. Σχολιάζοντας τη δήλωση του ευρωπαίου επιτρόπου για την περικοπή όλων των επιδομάτων με εξαίρεση αυτό της ανεργίας, ο κ. Λοβέρδος είπε ότι στον ίδιο δεν ανέφερε τίποτα σχετικό. Ωστόσο πρόσθεσε ότι υλοποιείται η πρόταση του υπουργείου Υγείας να οριστεί ένα υπουργείο ως αρμόδιο για όλα τα επιδόματα, κι αυτό -σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών- θα είναι το υπουργείο Υγείας, κάτι που θα ανακοινωθεί επισήμως την ερχόμενη εβδομάδα.
“Σήμερα, ο προνοιακός τομέας χάνει πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τον ανορθολογισμό. Από τη στιγμή που μόνο ένα υπουργείο θα είναι αρμόδιο για όλα τα επιδόματα, θα έχουμε έναν πραγματικό εξορθολογισμό των επιδομάτων, ώστε να μη τα χάσουν οι άνθρωποι που τα δικαιούνται. Οι περικοπές θα επισπευσθούν, αλλά στο θέμα του προνοιακού τομέα δεν θα αφορούν στους ανθρώπους, αλλά στις δομές”, είπε ο κ. Λοβέρδος.


Αιχμές Λοβέρδου για προμηθευτές και γιατρούς

Αιχμές σε βάρος προμηθευτών και νοσοκομειακών γιατρών άφησε ο υπουργός Υγείας και για το θέμα των προμηθειών στα νοσοκομεία. Όπως είπε, υπάρχει μια “σύμπτωση” στο θέμα του εμπάργκο των προμηθευτών, καθώς παλαιότερα, που η κυβέρνηση καθυστερούσε να τους πληρώσει έξι χρόνια, δεν διαμαρτύρονταν, ενώ τώρα, που καθυστερούν κάποια χρήματα του 2010, διαμαρτύρονται παραπάνω από άλλες φορές.
“Κι ο ένας προμηθευτής δεν έδινε ένα προϊόν, τα καλύψαμε αυτά, κι ο άλλος από διαφορετικό χώρο έδειχνε την έλλειψη, που σε ένα ποσοστό 80%, στην Αθήνα τουλάχιστον, αποδείχτηκε στην πράξη ότι ήταν ψευδείς ελλείψεις. Βέβαια, δεν ισχύει αυτό για όλους”, τόνισε ο κ. Λοβέρδος.
Στο μεταξύ, εντύπωση προκάλεσαν οι πληροφορίες συνδικαλιστών ότι πριν από δύο μήνες η διοίκηση του νοσοκομείου “ΑΧΕΠΑ” χρειάστηκε να πάρει περίπου 400 ευρώ από το παγκάρι της εκκλησίας που λειτουργεί εντός του νοσοκομείου, προκειμένου να εξασφαλίσει την έγκαιρη προμήθεια συγκεκριμένου φαρμάκου, η οποία θα καθυστερούσε εξαιτίας της γραφειοκρατίας. Ερωτηθείς σχετικά ο διοικητής του νοσοκομείου, Γιώργος Βέργουλας, έκανε λόγο για... ανέκδοτο.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Νίκος Πολύζος τόνισε ότι σε περίοδο οικονομικής κρίσης έχουν εξασφαλιστεί και θα διατεθούν τις επόμενες ημέρες 500 εκατομμύρια ευρώ για όλες τις υποχρεώσεις των νοσοκομείων για το 2010. Μάλιστα είπε ότι “κάθε μήνα οι επιχορηγήσεις από το υπουργείο Υγείας θα καλύπτουν τα μισά λειτουργικά έξοδα και τα άλλα μισά θα καλύπτονται από την κοινωνική ασφάλιση. Τις γραφειοκρατικές διαδικασίες είτε θα τις λύσουν οι διοικητές με βάση τις νόμιμες διαδικασίες ή θα τις αλλάξουμε με διάταξη νόμου”..

Δεν υπάρχουν σχόλια: