Τρίτη 12 Απριλίου 2011

ΦΟΥΚΟΥΣΙΜΑ: ΣΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ Η ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Στο ανώτατο επίπεδο 7 της σχετικής κλίμακας αναβάθμισαν οι ιαπωνικές αρχές το επίπεδο σοβαρότητας της πυρηνικής κρίσης στο σταθμό της Φουκουσίμα, τοποθετώντας την στο ίδιο επίπεδο με το Τσερνόμπιλ.
Όπως διευκρινίζεται, η..αναβάθμιση αυτή αντικατοπτρίζει την αρχική σοβαρότητα του συμβάντος και όχι τη σημερινή εξέλιξη της κρίσης, καθώς τα επίπεδα της ραδιενέργειας που καταμετρώνται καθημερινά έχουν πλέον υποχωρήσει σημαντικά.

Συγκεκριμένα, η Ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφαλείας ανακοίνωσε σήμερα ότι αναβαθμίζει στην τελευταία βαθμίδα, στο επίπεδο 7, της κλίμακας πυρηνικών και ραδιολογικών συμβάντων τη σοβαρότητα της πυρηνική κρίσης στον σταθμό της Φουκουσίμα. Την ίδια ώρα, διευκρίνισε ότι το επίπεδο των ραδιενεργών εκπομπών που έχει καταγραφεί από την αρχή της πυρηνικής κρίσης στη Φουκουσίμα δεν αναλογεί παρά στο 10% των εκπομπών που μετρήθηκαν το 1986 μετά την καταστροφή του Τσερνόμπιλ.

Ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας που προέβη στην ανακοίνωση, η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση, διευκρίνισε ότι πρόκειται για προκαταρκτική εκτίμηση που θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από τη Διεθνή Υπηρεσία Πυρηνικής Ενέργειας (IAEA).

«Έχουμε αναβαθμίσει το επίπεδο σοβαρότητας στο 7 καθώς οι επιπτώσεις των διαρροών ραδιενέργειας είναι ευρείες από τον αέρα, τα λαχανικά, το νερό της βρύσης και τον ωκεανό», δήλωσε ο Μινόρου Οογκόντα από την Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας (Nisa). «Αναφορικά με τον όγκο των ραδιενεργών υλικών που έχουν απελευθερωθεί, οι εκτιμήσεις μας δείχνουν ότι είναι περίπου 10% αυτών που απελευθερώθηκαν στο Τσερνόμπιλ», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με το Reuters πάντως, αξιωματούχος της διαχειρίστριας εταιρείας Tokyo Electric Power δήλωσε ότι η διαρροή ραδιενέργειας δεν έχει σταματήσει τελείως και τα συνολικά επίπεδα μπορεί να ξεπεράσουν αυτά του Τσερνόμπιλ.

Οι ιαπωνικές αρχές έχουν επίσης ανακοινώσει την επέκταση της ζώνης εκκένωσης γύρω από τον πυρηνικό σταθμό. Η ζώνη θα περιλαμβάνει ακόμα πέντε κοινότητες πέρα από την ήδη ισχύουσα ζώνη των 20 χιλιομέτρων.

Προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι που σχετίζονται με τη ραδιενέργεια και μόνο 21 εργαζόμενοι του πυρηνικού σταθμού εμφάνισαν ήπια συμπτώματα από την έκθεσή τους στην ακτινοβολία, σύμφωνα με την ιαπωνική κυβέρνηση.

«Είμαστε ακόμα πολύ μακριά από το Τσερνόμπιλ»Σύμφωνα με ειδικό που μίλησε στο Reuters, η νέα κατάταξη της πυρηνικής κρίσης είναι παραπλανητική καθώς το ατύχημα στο Τσερνόμπιλ ήταν πολύ πιο σοβαρό.

«Δεν είμαστε ούτε καν κοντά σε αυτό το επίπεδο. Το Τσερνόμπιλ ήταν φοβερό – υπήρξε έκρηξη και δεν υπήρχε προστατευτικό περίβλημα», όπως είπε ο Μάρεϊ Τζένεξ, επίκουρος καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια. «Το περίβλημα στην Ιαπωνία έχει αντέξει», πρόσθεσε.


Νέος μετασεισμός και εκκένωση της Φουκουσίμα
Λίγο μετά τις 08.00 το πρωί (ώρα Ελλάδος) σημειώθηκε νέος μετασεισμός, μεγέθους 6,2 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, ανατολικά της Χονσού της Ιαπωνίας. Ο σεισμός έγινε αισθητός και στο Τόκιο.

Όπως ανακοίνωσε η Tokyo Electric Power Co, μετά τη δόνηση ζητήθηκε από τους εργαζόμενους στους πυρηνικούς σταθμούς Φουκουσίμα Νταΐτσι και Νταΐνι να τους εκκενώσουν. Η εταιρεία ελέγχει την κατάσταση των δύο σταθμών, δήλωσε εκπρόσωπος της Τepco.

Λίγο αργότερα ανακοινώθηκε ότι οι αντλίες που διοχετεύουν νερό στους αντιδραστήρες 1,2 και 3, λειτουργούν κανονικά και μετά τον μετασεισμό, ωστόσο διατηρήθηκε η οδηγία να απομακρυνθούν από το εργοστάσιο όλοι οι εργαζόμενοι, ώστε να διεξαχθούν οι απαιτούμενοι έλεγχοι.

Τουλάχιστον τρεις νεκροί ήταν ο απολογισμός της ισχυρής μετασεισμικής δόνησης των 6,6 Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες Δευτέρα στη βορειοανατολική Ιαπωνία.

Σύμφωνα με το Γεωφυσικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, USGS, που αρχικά είχε ανακοινώσει ότι η δόνηση ήταν μεγέθους 7,1 Ρίχτερ, το επίκεντρο του μετασεισμού εντοπίστηκε σε απόσταση 81 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της πόλης της Φουκουσίμα, κοντά στον Ειρηνικό Ωκεανό, και είχε εστιακό βάθος 13 χιλιομέτρων. Οι τοπικές αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση για τσουνάμι ενός μέτρου στις ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού, η οποία ήρθη αργότερα.
www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: