Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΦΟΙΤΗΣΗ

Φαίνεται εκεί στο Υπουργείο Παιδείας έχουν πάρει φόρα και κάνουν τη μια «πατάτα» πίσω από την άλλη. Δε μπορώ να εξηγήσω διαφορετικά την απόφαση του υπουργείου να ποινικοποιήσει την απουσία των μαθητών από τη διδασκαλία αναγορεύοντας σε υπεύθυνους τους γονείς ή τους κηδεμόνες τους.
Ορθώς επισημαίνει η εγκύκλιος ότι είναι υποχρεωτική η φοίτηση όλων ως τα 16 αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει να..διασφαλίζονται κάποιες μίνιμουμ συνθήκες, οι προϋποθέσεις για να μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματα οι μαθητές που προέρχονται είτε από μειονοτικές ομάδες είτε αλλοδαποί.
Διότι, πως είναι δυνατόν να καθιστάς υπεύθυνο έναντι του νόμου έναν έλληνα τσιγγάνο για παράδειγμα που ενώ εγγράφει το παιδί του σε δημοτικό σχολείο της Αλεξάνδρειας Ημαθίας και μετά από δυο μήνες παίρνει την οικογένειά του και μεταναστεύει εποχικά στην Πελοπόννησο για δουλειά.
Υπό ποια λογική οι γονείς του συγκεκριμένου παιδιού θα πρέπει να αφήσουν και που το παιδί τους και να πάνε να δουλέψουν στην άλλη άκρη της χώρας. Το γεγονός αυτό που είναι απολύτως σύνηθες δε λαμβάνεται υπόψιν από τους γραφειοκράτες του Υπουργείου, αλλά βγάζουνε εγκυκλίους για να δείξουν ότι ενδιαφέρονται και πασχίζουν ώστε να καταστήσουν την υποχρεωτική εκπαίδευση γεγονός.
Δεν απαντούν όμως γιατί, ως «σοσιαλιστές» που είναι, δεν υπάρχουν εκείνες οι δομές να φιλοξενούνται παιδιά που είναι αναγκασμένα να μένουν μόνα τους, είτε παιδιά που εγκαταλείπουν το σχολείο, διότι δεν έχουν ικανοποιητική γνώση της γλώσσας, για να μην θέσουμε το ζήτημα ότι το κράτος είναι ανίκανο να προσφέρει συνθήκες μόνιμης εργασίας στους πολίτες για να μην είναι αναγκασμένοι να μεταναστεύουν είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό.
Θα απαντήσει κάποιος, βιαστικά είναι η αλήθεια, ότι το Υπουργείο προβλέπει το θεσμό της Ενισχυτικής Διδασκαλίας και ότι αυτή είναι δωρεάν ενώ προβλέπονται τάξεις υποδοχής. Αν είδατε εσείς τίποτα απ΄ όλα αυτά σε τοπικό επίπεδο να μου το πείτε και μένα.
Πολλά είναι τα παιδιά που εγκαταλείπουν το σχολειό τους γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην ύλη που τους βάζει το Υπουργείο και πώς να γίνει διαφορετικά όταν και παιδιά που ξέρουν ελληνικά και χωρίς εμφανείς δυσκολίες βαθμολογούνται με Β΄ και Γ΄ γιατί …υστερούν.
Ας σταματήσουν οι βαρύγδουπες εξαγγελίες για την ποιότητα της εκπαίδευσης από την Διαμαντοπούλου και ας πούνε την αλήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: