Τρίτη 12 Απριλίου 2011

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΟΔΟΣΤΡΩΤΗΡΑΣ 25 ΔΙΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ!

ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΔΙΕΞΟΔΟΥ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!


ΑΝΟΙΚΤΑ ΤΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΕΩΣ ΕΚΛΟΓΕΣ!


Σε κατάσταση κυβερνητικού «πανικού» και αδιεξόδου, εν μέσω αντιδράσεων των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι τελούν σε πλήρη πολιτική σύγχυση,

και με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, από εκλογές μέχρι ανασχηματισμό, συνεδριάζει σήμερα, μετά από αλλεπάλληλες κυβερνητικές συσκέψεις, το άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο.

Θέμα και ίλιγγος για το Υπουργικό Συμβούλιο είναι το περιεχόμενο του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου της Περιόδου 2012-2015 ύψους 25 δις. και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με στόχο τα 50 δις έως το 2015!!!



Πολιτικοί παρατηρητές αλλά και κύκλοι του κυβερνητικού κόμματος εξέφρασαν ζωηρές αμφιβολίες αν και κατά πόσο η κυβέρνηση μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτόν το σχεδιασμό, που προσομοιάζει περισσότερο με κοινωνικό οδοστρωτήρα, ενώ τόνιζαν το απόλυτα αδιέξοδο περιεχόμενό του, μιας και δεν μπορεί να επιφέρει τίποτα θετικό, παρά μόνο περισσότερη κοινωνική αδικία και ύφεση!

Αναλυτικά τα γεγονότα έχουν ως εξής:

Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου αναμένεται να ενημερώσει τον πρωθυπουργό και τους ομολόγους του υπουργούς για τις βασικές προβλέψεις του δημοσιονομικού προγράμματος εξοικονόμησης ύψους 22 δισ. ευρώ και στο πλαίσιο αυτό θα ανταλλάξουν απόψεις επάνω σε ζητήματα εφαρμογής του. Σημειώνεται πως τα δημοσιονομικά μέτρα θα αποκρυσταλλωθούν πριν τις 15 Μαΐου, όταν θα λάβουν την μορφή νομοσχεδίου.

Συζήτηση αναμένεται να γίνει για τις πιέσεις που ασκούν ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αλλά και η ίδια η τρόικα προκειμένου το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο να είναι «αξιόπιστο» και «συμπαγές» και να οδηγήσει με ακρίβεια σε δημοσιονομικό έλλειμμα 1% του ΑΕΠ το 2015.

Οι επικεφαλής της τρόικας Π.Tόμσεν, K.Mαζούχ και Γ.Kρέγκερ ξεκαθάρισαν την προηγούμενη εβδομάδα στην κυβέρνηση ότι ενόψει της εκταμίευσης της πέμπτης δόσης του χρηματοδοτικού μηχανισμού στήριξης τον Ιούνιο, δεν υπάρχει περιθώριο για αστοχίες.

Οι ίδιοι ζήτησαν επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων με την πώληση μεγάλων εισηγμένων επιχειρήσεων, περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και συγκεκριμένες παρεμβάσεις για τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών και την αύξηση των εσόδων.

Οι προτάσεις της τρόικας για το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο αφορούν μεταξύ άλλων τα εξής:

-Αύξηση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ προκειμένου να περιορισθούν τα κόστη, μείωση των επιδοτήσεων στους συγκοινωνιακών φορείς, πάγωμα προσλήψεων και μείωση του μισθολογικού κόστους.
-Περαιτέρω μείωση των προϊόντων που υπάγονται στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ και εξάλειψη της γεωγραφικής διαφοροποίησης.
-Μεταρρύθμιση της φορολογίας των επιχειρήσεων, με μείωση των συντελεστών αποσβέσεων, εξάλειψη των εξαιρέσεων από την υποχρέωση καταβολής φόρου και καλύτερο έλεγχο των ενδοομιλικών συναλλαγών.
-Περικοπή επιδομάτων που λαμβάνουν τα νοικοκυριά που βρίσκονται πάνω από το όριο της φτώχειας.
-Μείωση των αμυντικών δαπανών για όλο το διάστημα έως το 2014.
-Κατάργηση φορέων στο δημόσιο τομέα, συγχώνευση φορέων που επιτελούν παρόμοιες λειτουργίες και συγκέντρωση των συναρμοδιοτήτων σε ένα υπουργείο.
-Μείωση των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων ως αναλογία του βασικού μισθού και σύνδεσή τους με την εργασία που εκτελείται, αλλά και την εισαγωγή πλαφόν σε αυξήσεις και προαγωγές, ώστε να χορηγούνται πέραν της διετίας.

Ωστόσο, οι εν λόγω προτάσεις δεν βρίσκουν σύμφωνους όλους τους υπουργούς και πολύ περισσότερο τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που έχουν ζητήσει αναλυτική ενημέρωση για κάθε μέτρο που θα περιλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Έτσι, ως και την προσεχή Παρασκευή που θα ανακοινωθεί στην πρωτογενή της μορφή η δημοσιονομική στρατηγική της επομένης τετραετίας οι βουλευτές που μετέχουν στους Κοινοβουλευτικούς Τομείς Εργασίας (ΚΤΕ) του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να ενημερώνονται διαρκώς για την φύση των μέτρων.

iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: