Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

ΑΛΑΒΑΝΟΣ, Η ΔΙΑΚΥΡΗΞΗ ΤΟΥ "ΜΕΤΩΠΟΥ" ΤΟΥ

Έχει ως στόχο την απομάκρυνση της κυβέρνησης, την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Το «Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής» διακηρύσσει ότι δεν είναι ένα ακόμη κόμμα ή σχήμα της Αριστεράς, αλλά...
μιά πρωτοβουλία για τη συνάντηση ευρύτερων δυνάμεων της ριζοσπαστικής Aριστεράς, ένα ανοιχτό πολιτικό σχέδιο, που έχει έναν διπλό στόχο: την απομάκρυνση της κυβέρνησης, την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Το εκτενές κείμενο του «Μετώπου» τονίζει την ανάγκη απομάκρυνσης της κυβέρνησης, την οποία κατηγορεί ότι έχει συνδεθεί με τα μεγάλα διεθνή συμφέροντα και έχει υποταχθεί πλήρως στα πιο ακραία στοιχεία του καπιταλισμού των αγορών και των τραπεζών.

Υπό το πρίσμα αυτό, το κείμενο του «Μετώπου» τονίζει ότι η Αριστερά και ακόμη περισσότερο μια πλατειά μετωπική λαϊκή συμπαράταξη, χρειάζεται να προβάλλει, με διλημματικό τρόπο, απέναντι στις επιλογές του δικομματισμού, το δικό της πρόγραμμα στήριξης των εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Επίσης υποστηρίζει ότι η ύπαρξη εθνικού νομίσματος δεν μπορεί να παρουσιάζεται ως φόβητρο, καθώς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Δανία, η Σουηδία, η Πολωνία, αλλά και εκτός, όπως η Ελβετία, η Νορβηγία κλπ, διαθέτοντας δικό τους νόμισμα και μέσω αυτού τη δυνατότητα δικής τους νομισματικής πολιτικής και πολιτικής επιτοκίων, ανταπεξήλθαν πολύ καλύτερα στις προκλήσεις της διεθνούς κρίσης από ό,τι οι χώρες της Ευρωζώνης.

Το «Μέτωπο» έχοντας ως βασική θέση το σύνθημα «Λαϊκή Εξέγερση - Να φύγει η κυβέρνηση - Μέτωπο - Υπάρχει Άλλος Δρόμος», αναπτύσσει την πρότασή του για το μέλλον της Αριστεράς, υποστηρίζοντας ότι ένας ισχυρός πόλος της ριζοσπαστικής αριστεράς είναι ουσιαστική προϋπόθεση για την συγκρότηση, έμπνευση, λειτουργία ενός μετώπου του λαού.

Η διακήρυξη τονίζει την ανάγκη κοινής δράσης σε μια ενωτική κατεύθυνση.

Ειδικότερα, το «Μέτωπο» υπογραμμίζει ότι υπάρχει ένα τρίπτυχο πάνω στο οποίο πρέπει να στηριχθεί αυτή η προσπάθεια: Πρώτη πτυχή είναι η ενότητα, δεύτερη είναι η σύγκλιση, μέσα στα πλαίσια της διαφορετικότητας πάντα, σε ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα πολιτικής δράσης κι όχι μια εκλογική ή άλλου ευκαιριακού τύπου συνάντησης και τρίτη πτυχή είναι ο δημοκρατικός χαρακτήρας, μέσα από τη συμμετοχή των μελών και τους κανόνες της αντιπροσωπευτικότητας κι όχι μια «συμφωνία κυρίων».

Το κείμενο επισημαίνει ακόμη ότι υπάρχουν δυσκολίες και εμπόδια, ωστόσο σημειώνει ότι μια τέτοια ενότητα θα καλύψει γρήγορα το έδαφος που έχει χαθεί τα τελευταία δύο χρόνια, θα δώσει ώθηση, πνοή και αισιοδοξία πάλι στην Αριστερά.

«Υπ’ αριθμόν ένας στόχος της κοινής μας προσπάθειας, είναι η οικοδόμηση ενός πλατειού, πολιτικού και κοινωνικού λαϊκού Μετώπου, το οποίο θα μπορεί να στηρίξει την προοπτική μιας νέας λαϊκής πλειοψηφίας, ως εναλλακτική πολιτική λύση, απέναντι στο σύστημα», αναφέρεται στο κείμενο του «Μετώπου», εκτιμώντας, ωστόσο, ότι η σημερινή Αριστερά, αν και πολύ απέχει από την δημιουργία και συγκρότηση ενός τέτοιου μετώπου, οφείλει να συμπαραταχθεί και να διαδραματίσει ένα ρόλο, να κατακτήσει, με την προσφορά της, αξιοπιστία και να καταστεί χρήσιμη στην κοινωνία και τη χώρα.

Στις 11 και 12 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί Πανελλαδική Σύσκεψη του Μετώπου, όπου θα εγκριθεί το τελικό κείμενο της διακήρυξης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: