Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ Ή ΜΕΑ-ΧΥΤΥ ΣΤΟΝ ΑΛΙΑΚΜΟΝΑ;

Ένα πολύ εύστοχη σχόλιο φιλοξενείται στην ιστοσελίδα ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ σχετικά με το μεγαλεπήβολο σχέδιο που παραουασίαστηκε από την διοίκηση του δήμου Βέροιας για την ίδρυση και κατασκευή θεματικού πάρκου δίπλα στον Αλιάκμονα, απέναντι από την θέση "12".

Η παρουσίαση των σκέψεων της Δημοτικής Αρχής Βέροιας να δημιουργήσει Θεματικό Πάρκο στον Αλιάκμονα, αν μη τι άλλο αιφνιδίασε ευχάριστα. Η διοίκηση Ουσουλτζόγλου έριξε στο τραπέζι για πρώτη φορά κάτι μεγάλο που μπορεί να αλλάξει την μοίρα αυτής της περιοχής. Με μια πρώτη ανάγνωση το σχέδιο που παρουσίασε ο κ. Παυλίδης ενθουσίασε και δημιούργησε προσδοκίες. Μια δεύτερη όμως πιο προσεκτική ματιά, δημιουργεί ερωτηματικά. Το Θεματικό Πάρκο αποτελεί πράγματι ένα εξαιρετικό αναπτυξιακό πλάνο ή είναι απλά μια έκθεση ιδεών εν όψει δημοτικών εκλογών;
Για να μπούμε στην ουσία του ζητήματος αρκεί να επισημάνουμε μόνο το εξής: Στην συγκεκριμένη περιοχή του Αλιάκμονα, σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων πρόκειται να κατασκευαστούν δυο μεγάλα αναπτυξιακά έργα, αν υποθέσουμε ότι το Θεματικό Πάρκο δεν είναι μια έκθεση ιδεών. Το πρώτο και το πιο ώριμο είναι η κατασκευή μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων πάνω από τον Αλιάκμονα και σε ακτίνα λιγότερη των 1000 μέτρων το Θεματικό Πάρκο. Είναι και οι δυο μεγάλες επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 20 εκατομμύρια ευρώ η κάθε μια. Το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι ότι η μια ακυρώνει την άλλη. Αν για παράδειγμα ακυρωθούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας οι προσφυγές των φορέων κατά του έργου στην συγκεκριμένη θέση, ο εργολάβος θα ξεκινήσει την κατασκευή της μονάδας και το Θεματικό Πάρκο θα μείνει μια λαμπρή ιδέα που δεν θα υλοποιηθεί ποτέ στην συγκεκριμένη περιοχή. Και όλα αυτά διότι από τους περιβαλλοντικούς όρους του κάθε έργου δημιουργείται ένα καθεστώς ασυμβιβάστου χρήσης γης που σε μια συγκεκριμένη ακτίνα δεν επιτρέπει την ανάπτυξη κάποιων δραστηριοτήτων. Στην δική μας περίπτωση, αν προχωρήσει στην συγκεκριμένη θέση το εργοστάσιο των απορριμμάτων, σε ακτίνα 1500 μέτρων δεν μπορεί να κατασκευαστεί ούτε ξενοδοχείο αλλά ούτε και οτιδήποτε άλλο έχει σχέση με την αναψυχή.

Η στάση του δήμου Βέροιας
Ερωτηματικά προκαλεί και η στάση της Δημοτικής Αρχής Βέροιας. Η κ. Ουσουλτζόγλου από την πρώτη μέρα που ανέλαβε καθήκοντα δημάρχου υποστήριξε με θέρμη στις συνεδριάσεις του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων, την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων. Απέφυγε με κάθε τρόπο να συζητήσει το θέμα στο δημοτικό της συμβούλιο, ενδεχομένως για να μην φανεί η αντίθεση δημοτικών της συμβούλων, και παρέμεινε αμετακίνητη στην θέση της έως και σήμερα. Ακόμη και τις φορές που διαφώνησε στον Σύνδεσμο, οι διαφωνίες της δεν είχαν σχέση με την θέση. Επομένως με την αισιοδοξία που διακατέχει την διοίκηση του ΕΣΔΑ για την έκβαση της υπόθεσης, όσον αφορά την εγκατάσταση της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων στον Αλιάκμονα, και την θετική στάση της κ. Ουσουλτζόγλου, το ερώτημα είναι πώς προχωρά ο δήμος Βέροιας στον σχεδιασμό Θεματικού Πάρκου στον Αλιάκμονα; Είναι απλά μια έκθεση ιδεών ή έχει ναυαγήσει οριστικά η κατασκευή μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στην θέση 12 και δεν μας το λένε.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο βασιλιάς καρνάβαλος. Τόχουν οι μέρες.
Βγάζουν τώρα και την βασίλισα καρναβάλα.

Ανώνυμος είπε...

Η ΗΜΑΘΙΑ ΤΗΣ ΗΜΙΜΑΘΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΒΕΡΟΙΑ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ.

Ανώνυμος είπε...

EISTE TOSO ASXETOI Ή MAS DOYLEYETE;

Ανώνυμος είπε...

ΝΑ ΔΕΙΣ ΠΟΥ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΘΑ ΑΝΑΔΕΙΞΟΥΝ , ΩΣ ΜΕΓΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΤΗΝ ΟΠΤΙΚΗ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΧΥΤΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ.
ΕΙΔΑ ΜΑΚΑΚΕΣ,ΑΛΛΑ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΔΕΝ ΜΑΤΑΕΙΔΑ ΚΙ ΟΥΤΕ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ.
ΤΟ ΚΕΡΑΤΟ ΣΑΣ.ΑΚΟΜΑ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΟΥΣΤ.-

Ανώνυμος είπε...

Προς.
Νομάρχη, Δημάρχους, ΕΣΔΑ και όποιον άλλον βάλθηκε να μας τρελλάνει.
Πάρτε δρόμο ρε δυνάστες της λογικής μας, της καθημερινότητάς μας και της τσέπης μας.
Είστε επικίνδυνοι ρε άχρηστοι.... Ακόμη δεν καταλάβατε ότι ο κόσμος γελάει μαζί σας;

Ανώνυμος είπε...

ΑΣ ΓΕΛΑΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ.
ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΚΟΡΟΙΔΑ ΠΟΥ ΓΕΛΑΤΕ...................

Ανώνυμος είπε...

ENA METRO XOMA TO POLY 1 OYTE PONTO PARAPANΩ,
ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΓΕΛΑΝΕ,
ΤΟΣΟ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ.

Ανώνυμος είπε...

Αυτό θα πεί προγραμματισμός ανάπτυξης. Οι φωστήρες που εκλέξαμε, έτσι προγραμματίζουν το μέλλον του Νομού. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν το χάλι μας. Και κανείς δεν κάνει κιχ. όλοι συμμέτοχοι στην κατάαντιαα μας.