Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

ΒΕΡΟΙΑ: ΔΙΑΛΕΞΗ "ΤΑ 5 ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΟΓΕΝΕΣΗΣ

Το Τμήμα Φυσικών Επιστημών του Μουσείου Εκπαίδευσης Βέροιας, σας ενημερώνει και σας προσκαλεί στη δέυτερη διάλεξη του τρίτου κύκλου διαλέξεων που οργανώνει στο Δημαρχείο της Βέροιας.
Προσκεκλημένη ομιλήτρια η dr Λαοκρατία Λάκκα, Βιολόγος, η οποία θα αναπτύξει το θέμα:
"Τα 5 βήματα της βιογένεσης: Θα μπορέσουμε σύντομα να ανακαλύψουμε την προέλευση της Ζωής;"
Η Διάλεξη θα δοθεί την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010 και θα αρχίσει σύμφωνα με το πρόγραμμα, 8:30 το βράδυ.
Η dr Λάκκα είναι μια από τις διαπρεπέστερες ελληνίδες που θεραπεύουν το χώρο τη Βιολογίας και της Εκπαίδευσης.
Μετά το βασικό δίπλωμα από το Φυσιογνωστικό Τμήμα της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας, αποκτά δυο DEA (dipl?me d'?tudes approfondies, ή "diploma of advanced studies"), με διπλωματικές εργασίες στο χώρο της Μοριακής Βιολογίας, από το Πανεπιστήμιο Pierre et Marie Curie, Paris VI και στο χώρο της Διδακτικής της Βιολογίας και της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, από το Πανεπιστήμιο Diderot, Paris VII.
Η διδακτορικής της διατριβή έχει θέμα «Ιστορική και επιστημολογική ανάλυση του διττού ρόλου των ανακαλύψεων(προωθητικού-ανασχετικού) στην έρευνα της βιοτεχνολογίας και στην διδακτική των εννοιών της. Μια μελέτη βασισμένη στις δυσκολίες της διδασκαλίας της βιοτεχνολογίας στα ελληνικά πολυκλαδικά λύκεια». Υποστηρίζεται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο Paris VII και βαθμολογείται με "Άριστα".
Έχει τιμηθεί από Υπουργείο Παιδείας της Γαλλίας με τον τίτλο «Ιππότης του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα» (Chevalier dans l’ordre de palmes Acad?miques) το 2004, έχει επιλεγεί ως Εθνικός Ελεγκτής Ποιότητας του διαγωνισμού PISA του 2006 και 2009 από τον Διεθνή Οργανισμό ΟΟΣΑ, ενώ είχε συμμετοχή στη διαδικασία για την ένταξη της Ελλάδας στη Γαλλοφωνία και στη ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑΣ που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 2 Δεκεμβρίου 2004.
Ορισμένες εκπαιδευτικού χαρακτήρα επιμορφώσεις της γίνονται στην «Πρακτική Εκπαίδευση στην Οικολογία, Ανάπτυξη και Ενέργεια» (στο Παρίσι) με φορέα επιμόρφωσης το Υπουργείο Παιδείας και Ανάπτυξης της Γαλλίας, στο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο: «Espace et Environnement Mediterraneen» (στην Τυνησία) με φορέα επιμόρφωσης το CNES (Centre National d''Etudes Spatiales, ή National Space Study Center) και «Επιμόρφωση σε θέματα Φυσικής και Χημείας» (στο Μόναχο) από το Deutsches Museum.
Εργάστηκε ως ερευνήτρια στο τμήμα της Γενετικής της Δροσόφιλας στο Ερευνητικό Κέντρο του Λονδίνου στην Αγγλία, (Institut of Cancer Research, Royal Cancer Hospital, κοντά στον Καθηγητή Δρ. O. Fammy, 1968-1971), στο Ινστιτούτο του Ραδίου, στο Fondation Curie και στο Ινστιτούτο Παστέρ (στο τμήμα της Ιολογίας των Ρετροϊών, στο Παρίσι, στη Γαλλία1972-1978), στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και ως συνεργάτης στο Τμήμα της Πειραματικής Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών (κοντά στον Καθηγητή Σπύρο Αλιβιζάτο 1978-1979), ενώ είχε συμμετοχή σε έρευνα στο Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού (με τον Καθηγητή Χρήστο Μπαρτζιώκα και την Μικροβιολόγο Κα Ρεγγίνα Σταθοπούλου, για τον ρόλο της βιταμίνης Ε στον νεογνικό ίκτερο, χρηματοδοτούμενη από το Πανεπιστήμιο Χάρβαντ της Αμερικής, 1980-1981).
Στην Εκπαίδευση εργάζεται ως Καθηγήτρια στο Γυμνάσιο και Λύκειο και ως επιμορφώτρια στη ΝΕΛΕ, καθώς και ως επιμορφώτρια εκπαιδευτικών σε όλο τον ελληνικό χώρο. Εργάστηκε στην επεξεργασία των θεμάτων του διεθνούς προγράμματος του ΟΟΣΑ, PISA 2003, στην μετάφραση τους και στην διεξαγωγή του διαγωνισμού, ως Σχολικός Σύμβουλος του κλάδου ΠΕ4 στη Θεσσαλονίκη και μέλος της ομάδας για την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού στο ΚΕΕ ( CD θεμάτων PISA του ΚΕΕ). Συμμετέχει στην ομάδα Αξιολόγησης των χαρτών της Ελλάδας του Π.Ι και ως Πρόεδρος της Επιτροπής Δραστηριοτήτων της Κεντρικής Μακεδονίας. Υπήρξε επιμορφώτρια στα νέα βιβλία του ΔΕΠΣ στο Γυμνάσιο και εξωτερική συνεργάτης για τη Διδασκαλία της Ιστορίας των Επιστημών στο Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης του τμήματος Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με εποπτεία σε 4 Μεταπτυχιακές Διπλωματικές Εργασίες.
Είναι μεγάλη η συμμετοχή της σε συνέδρια και ημερίδες, με δημοσιεύσεις επιστημονικού, επιστημολογικού, ερευνητικού και εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος, καθώς και μεταφράσεις επιστημονικών και φιλοσοφικών εγχειριδίων, με σημαντική παραγωγή άρθρων σε περιοδικά και θεμάτων του διαγωνισμού PISA του ΟΟΣΑ. Είχε συμμετοχή στο ερευνητικό Πρόγραμμα Συνεργασίας (PLATON) ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Paris 7 της Γαλλίας και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για την παραγωγή υλικού στα θέματα της Ηθικής της Βιοτεχνολογίας και των επιπτώσεων της στο περιβάλλον, στην Διεθνή Συνάντηση για την επεξεργασία των θεμάτων του Διεθνούς Οργανισμού ΟΟΣΑ, για το πρόγραμμα PISA στο Σάλτσμουργκ της Αυστρίας και στην επεξεργασία των θεμάτων του Διεθνούς Οργανισμού ΟΟΣΑ, για το πρόγραμμα PISA στη Μαδρίτη της Ισπανίας τον Μάρτιο του 2003. Ακόμη είχε την ευθύνη για την επιμέλεια, μετάφραση και οργάνωση εκθέσεων στο Μέγαρο Μουσικής από το Γαλλικό Ινστιτούτο με τίτλους: Όταν η επιστήμη συναντά την τέχνη και ο Πλανήτης στα χέρια μας και συμμετοχή σε Συναντήσεις του Γαλλικού Ιδρύματος «Fondation pour le progress de l’Homme” στο Dourdan της Γαλλίας και στο Πέλες της Ρουμανίας.
Υπήρξε επιμορφώτρια στο πρόγραμμα Socrates, Comenius 2.2 : “Scientific and Multicultural education for the Development of the Responsible European Citizen”. Επίσης είχε συμμετοχή στη συγγραφή των βιβλίων για την τράπεζα θεμάτων του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας και στο Salon de l’Εducation ως εκπρόσωπος του ΚΕΕ και στην ομάδα Συγγραφής των σχολικών βιβλίων της Βιολογίας της Β και Γ Λυκείου με την Ένωση των Βιολόγων το 1999.
Υπήρξε μέλος της συντακτικής επιτροπής πολλών περιοδικών (ενδεικτικά Περισκόπιο της Επιστήμης, Φυσικός κόσμος, Κριτική, Επιστήμη και Εκπαίδευση και μέλος της Επιτροπής Επιμόρφωσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΟΕΕΠΕΚ. Είχε συμμετοχή στο πρόγραμμα Αρίων, στις Βερσαλλίες της Γαλλίας, με θέμα: Η διαχείριση της διαφορετικότητας.
Είναι υπεύθυνη για την σειρά εκδόσεων με τίτλο: Τα μονοπάτια της επιστήμης, στις εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ, μέλος του Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων ΠΕΒ και μέλος της Επιτροπής των Θεμάτων του PISA στο ΚΕΕ.
Γνωρίζει Αγγλικά, Γαλλικά και Ρώσικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: