Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

ΤΟ ΥΠΠΟ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Μ. ΧΑΛΚΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

Απάντηση για την αποκατάσταση της Παλιάς Μητρόπολης Βέροιας έδωσε το Υπουργείο Πολιτισμού, στη σχετική ερώτηση που κατέθεσε πριν ένα μήνα ο Βουλευτής Ημαθίας και Τομεάρχης Δημοσίων Έργων της ΝΔ Μιχάλης Χαλκίδης, προς τον αρμόδιο υπουργό. Στην απάντησή του το Υπουργείο αναφέρει τα εξής:
«Σε απάντηση της Ερώτησης του βουλευτή κ. Μιχάλη Χαλκίδη και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες υπηρεσίες σας γνωρίζουμε τα εξής:
Η Παλαιά Μητρόπολη Βέροιας, συγκαταλέγεται στους μεγάλους επισκοπικούς ναούς
που οικοδομήθηκαν στην Μακεδονία κατά την μέση βυζαντινή περίοδο. Ειδικότερα,
σύμφωνα με σωζόμενη επιγραφή, χρονολογήθηκε στο 2ο μισό του 11ο αιώνα, εποχή
κατά την οποία ακμάζει η πόλη της Βέροιας ως έδρα ανεξάρτητης στρατιωτικής και
διοικητικής μονάδος(θέματος).
Ο ναός βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης, κοντά στην ακρόπολη, περιοχή στην οποία κατά τη μεσοβυζαντινή περίοδο αναπτύσσεται η πόλη. Κτίστηκε στον αρχιτεκτονικό τύπο της τρίκλιτης ξυλόστεγης βασιλικής με νάρθηκα και υποτυπώδες εγκάρσιο κλίτος. Η σημερινή μορφή παρουσιάζεται εξαιρετικά αλλοιωμένη, με τις ευρείας κλίμακας ανακατασκευές που δέχτηκε το μνημείο κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης ιστορίας του. Με σκοπό την αντιμετώπιση των οικοδομικών προβλημάτων και συγρόνως την ανάδειξη και προβολή της ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας του μνημείου, εκπονήθηκε από την 11η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η μελέτη «Αποκατάσταση Παλαιάς Μητρόπολης Βεροίας» στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» του Γ΄ Κ.Π.Σ. (έργο: «Μελέτη Αποκατάστασης Παλαιάς Μητρόπολης Βεροίας –Μελέτη Αποκατάστασης οικιών στον αύλειο χώρο του Β.Μ.Β. πάνω στο Ν.Α. τμήμα οχύρωσης Βεροίας και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου τους»).
Η μελέτη διαβιβάσθηκε στη ΔΑΒΜΜ προκειμένου να προωθηθεί για έγκριση, διαδικασία η οποία ήδη προωθείται με ταχύ ρυθμό ώστε στο άμεσο χρονικό διάστημα να εισαχθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) για την κατά νόμο γνωμοδότηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: