Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΑΧΜΑΤΖΙΔΗ: ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙ Ο ΤΣΙΑΡΑΣ

Διάβασα τη συνέντευξη του παραιτηθέντα Προέδρου της Δ.Ε.Υ.Α.Β., που στην προσπάθεια του να δικαιολογήσει την αδυναμία του να διοικήσει την επιχείρηση, προσπαθεί να ρίξει βάρος στους εργαζόμενους, μιλώντας για «καθεστώτα», για «νοοτροπίες» και βεβαίως, εμπλέκει και εμένα μβ την ιδιότητα μου ως Προέδρου του Εργατικού Κέντρου Βέροιας.
To εργασιακό καθεστώς της Δ.ΕΥ.ΑΒ. με οδήγησε σε παραίτηση». Είναι αυτό το καθεστώς που δεν άφησε τον τέως Πρόεδρο να προχωρήσει στην ολοκλήρωση του σχεδίου του για την ανάπτυξη της επιχείρησης, ένα σχέδιο, που ποτέ δεν το ακούσαμε, ποτέ δεν το διαβάσαμε, καθόλου δεν το γνωρίζουμε, αντίθετα, εκείνο που γνωρίζουμε είναι τις άστοχες πολιτικές του, τις λογικές και τις πρακτικές του που οδήγησαν την επιχείρηση σε αδυναμία να πληρώσει τους μισθούς στους εργαζόμενους για ακόμη μία φορά.
Δεν έχω αντιληφθεί τι εννοεί ο τέως Πρόεδρος όταν λέει: «νομίζω ότι υπάρχει ένα καθεστώς στη Δ.Ε.Υ.Α.Β. Ο πρόεδρος τον Εργατικού Κέντρου Βέροιας π.χ. είναι υπάλληλος της Δ.Ε.Υ.Α.Β. Αντιλαμβάνεστε.....*.
Αυτό που δεν έχει αντιληφθεί ο τέως Πρόεδρος ακόμη και σήμερα, είναι ότι εγώ, ούτε αυθαίρετα είμαι Πρόεδρος στο Εργατικό Κέντρο Βέροιας, ούτε αυθαίρετα απουσιάζω από την επιχείρηση και την εργασία μου, αφού ο Νόμος 1264/82, στο άρθρο 17 είναι σαφέστατος.
Αυτό που δεν έχει αντιληφθεί ο τέως Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Β., είναι ότι οι μισθοί και τα επιδόματα καθορίζονται από τις Σ.Σ.Ε. και την εργατική νομοθεσία και είναι σε όλους γνωστό ότι η Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δ.Ε.Υ.Α. υπογράφει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με τους εργοδότες, δηλαδή τους Προέδρους των Δ.Ε.Υ.Α. όλης της χώρας, Θα ήταν διαφωτιστικό να μας πει ο τέως Πρόεδρος, ποια πρόταση έκανε και πότε, για τη διαμόρφωση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
Είναι λοιπόν επικίνδυνο να μην γνωρίζει ο τέως Πρόεδρος αυτά τα ζητήματα και βεβαίως είναι γνωστό σε όλους, ότι όποια ζητήματα προκύψουν και δεν καλύπτονται από ης Σ.Σ.Ε. λύνονται με συζήτηση και διάλογο με τα συλλογικά όργανα των εργαζομένων, μέσα πάντα στα πλαίσια της εργατικής νομοθεσίας (ακόμη περιμένουν συνάντηση οι εργαζόμενοι).
κ. Διευθυντά,
Θα συμφωνήσω με τον τέως Πρόεδρο πως, «λόγω του προβλήματος της κρίσης, οφείλουμε όλοι να ανταποκριθούμε λίγο παρακάνω». Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι θα ΕΠΙΤΡΕΨΩ την επιχείρηση να χρησιμοποιεί εργαζόμενους χωρίς πρόσληψη, δηλαδή μαύρη εργασία, οι οποίοι μάλιστα είναι και στο Ταμείο Ανεργίας, και βεβαίως αναπάντητα είναι τα ερωτήματα πώς πληρώνονται αυτοί οι εργαζόμενοι.
Δεν θα κλείσω τα αυτιά μου στις φωνές των εργαζομένων που συνεχώς καταγγέλλουν ότι ο χώρος της αποθήκης που φιλοξενεί τα συνεργεία είναι ακατάλληλος, αφού σε κάθε βροχή πλημμυρίζει (και χωρίς τουαλέτες). Και όλα αυτά, όταν η επιχείρηση έχει δικό της οικόπεδο που αγοράστηκε γιο να κτιστεί οίκημα που θα χρησιμοποιηθεί ως αποθήκη (αυτό λέγεται σωστή διαχείριση των χρημάτων της πόλης).
Δεν θα κλείσουμε τα στόματα μας όταν γίνεται «πλεκτική αντιμετώπιση των εργαζομένων, π.χ. να υπάρχει μόνιμος υπάλληλος του Δήμου Βέροιας στη Δ.Ε.ΥΑ,Β. παράνομα, παράνομα να πληρώνεται με τη ΣΣΕ. των Δ.Ε.ΥΑ., να παίρνει τα επιδόματα και άλλους συναδέλφους να τους τραβάμε στα δικαστήρια.
Είναι κι άλλα κολλά, που λόγω χώρου δεν μπορώ να τα καταγράψω. Εκείνο όμως που θα πρέπει να γνωρίζει ο τέως Πρόεδρος, είναι ότι η Δ.Ε.Υ.Α.Β. δεν ξεκίνησε τη λειτουργία της επί των ημερών ταυ, αλλά ούτε θα σταματήσει τώρα που παραιτήθηκε. Υπάρχει παρελθόν, παρόν και μέλλον.
Εγώ πάντως, για μια ακόμη φορά, βλέπω δήθεν «τεχνοκράτες», δήθεν προοδευτικούς, δήθεν σωτήρες, που μόλις βρεθούν σε θέση ευθύνης, ακολουθούν και υιοθετούν την εύκολη αλλά και ταυτόχρονα νεοφιλελεύθερη λογική.
Για όλα φταίει το εργασιακό καθεστώς. Για όλα φταίνε οι εργαζόμενοι. Χαρείτε τους...

Ταχματζίδης Δημήτρης
Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Βέροιας
Εργαζόμενος της Δ.Ε.Υ.Α.Β.
Υ.Γ.
Περιμένω με ενδιαφέρον την συνέντευξη τύπου του τέως Προέδρου, διατηρώντας το δικαίωμα της ανταπάντησης.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΟΤΙ ΕΦΑΓΕΣ ΤΟΝ ΤΣΙΑΡΑ ΑΠΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ ΗΤΑΝ, ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΥΠΟΚΡΙΝΕΣΕ, ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΞΩ ΑΠ΄ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ, ΥΠΟΤΙΜΑΣ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ.