Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

ΣΤΟ ΕΣΠΑ Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΜΙΕΖΑΣ

Σημαντικό πολιτιστικό έργο για την Κεντρική Μακεδονία ενέκρινε για χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονίας – Θράκης» 2007 – 2013 (ΕΣΠΑ) ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης κ. Θύμιος Σώκος.
Πρόκειται για τη «Συντήρηση – Ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου της Μίεζας (φάση Β’)». Η πρόταση που κατέθεσε η ΙΖ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών ..Αρχαιοτήτων αξιολογήθηκε θετικά από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και μετά την απόφαση του κ. Σώκου το έργο χρηματοδοτείται με προϋπολογισμό 700.000 ευρώ. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Θα πραγματοποιηθούν επεμβάσεις, συντηρήσεις και αποκαταστάσεις σε αρχαίους λίθους του θεάτρου και η διαμόρφωση χώρων του μνημείου και του περιβάλλοντος του.
Ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας Μίεζας απλώνεται στον κάμπο και τις πλαγιές των λόφων που απλώνονται κάτω από τη Νάουσα Ημαθίας, κυρίως μεταξύ Χαρίεσσας, Κοπανού και Λευκαδίων και περιλαμβάνει τα αρχιτεκτονικά λείψανα της αρχαίας πόλης και τις νεκροπόλεις της. Τα πιο γνωστά στο ευρύ κοινό και τα καλύτερα διατηρημένα μνημεία της είναι ωστόσο οι λαμπροί μακεδονικοί τάφοι των Λευκαδίων.
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, το 1992 αποκαλύφτηκε στο νοτιοδυτικό άκρο του ανασκαμμένου χώρου το θέατρο της Μίεζας. Το ημικυκλικό κοίλο του ανοίγεται σε φυσική πλαγιά, με πανοραμική θέα προς την πεδιάδα. Έχει 14 σειρές εδωλίων, που χωρίζονται με πέντε κερκίδες και η χωρητικότητα του υπολογίζεται σε περίπου 1.500 άτομα. Στις πρώτες επτά σειρές διατηρούνται οι πώρινες λιθόπλινθοι των εδωλίων, ενώ στο υπόλοιπο τμήμα του κοίλου διακρίνεται η λάξευση του βράχου για την προετοιμασία της έδρασης τους. Τα μαρμάρινα καθίσματα της προεδρίας κάποτε κύκλωναν τη χωμάτινη ορχήστρα του θεάτρου. Η τοποθέτηση του σκηνικού οικοδομήματος βαθιά στην πεταλόσχημη ορχήστρα, αλλά και η συνύπαρξη ελληνιστικών και ρωμαϊκών κατασκευαστικών στοιχείων, σε συνδυασμό με την κεραμική, οδηγούν σε μια χρονολόγηση του μνημείου στα πρώιμα ρωμαϊκά χρόνια, ενώ η χρήση του χώρου φαίνεται ότι συνεχίζεται μέχρι και τον 4ο αι. μ.Χ. (δηλαδή το θέατρο ήταν σε χρήση για περίπου πέντε αιώνες).

Δεν υπάρχουν σχόλια: