Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΒΖ

Ερώτηση στην Βουλή για το μέλλον της τευτλοκαλλιέργειας αλλά της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης κατέθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τάσος Σιδηρόπουλος, προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας. Στο κείμενό του αναφέρει: "Θα ήθελα να σας...επισημάνω τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί ζαχαρότευτλων του Νομού Ημαθίας, καθώς έχει ξεκινήσει ήδη η νέα καλλιεργητική περίοδος και το συγκεκριμένο προϊόν εντάσσεται στις κύριες καλλιέργειες του Νομού, με την ύπαρξη στην περιοχή του εργοστασίου του Πλατέος της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, όλο και πιο πολλοί τευτλοπαραγωγοί του Νομού, εγκαταλείπουν τις καλλιέργειές τους καθώς αδυνατούν να καλύψουν τις δαπάνες τους, με αποτέλεσμα στο τέλος της χρονιάς να βγαίνουν χρεωμένοι. Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις έχουν μειωθεί και οι αγρότες αναζητούν εναλλακτικές καλλιέργειες για να στηρίξουν το εισόδημά τους. Έτσι, η συνέχιση της τευτλοκαλλιέργειας στην περιοχή θεωρείται εξαιρετικά αβέβαιη, μετά και την ανακοίνωση της Ε.Β.Ζ. ότι στη φετινή καλλιεργητική περίοδο θα ισχύσουν τιμές των επιπέδων του 2010. Με βάση τα δεδομένα αυτά και καθώς βρισκόμαστε στις μέρες της σποράς, πολλοί τευτλοπαραγωγοί εγκαταλείπουν την καλλιέργεια και πολλά ακόμα στρέμματα χάνονται, με αποτέλεσμα η παραγωγή ελληνικής ζάχαρης να μειώνεται δραματικά και οι τευτλοπαραγωγοί να βιώνουν ολέθριες συνέπειες.

Αλλά και τα εναπομείναντα εργοστάσια ζάχαρης, μετά το κλείσιμο των εργοστασίων Ξάνθης και Λάρισας, οδηγούνται σε οριστικό κλείσιμο, με το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας να οξύνεται μέχρι του κινδύνου της πλήρους εξαφάνισης της ελληνικής παραγωγής ζάχαρης. Να σημειωθεί ότι το εργοστάσιο του Πλατέος Ημαθίας απασχολεί 480 άτομα μόνιμο προσωπικό και πάνω από 1.000 άτομα εποχικό, ενώ στη παραγωγή πρώτης ύλης δραστηριοποιούνται πάνω από 7.000 τευτλοπαραγωγοί σε ολόκληρο το Νομό.

Θα πρέπει λοιπόν, να υπάρξει μέριμνα από το Υπουργείο και να ληφθούν μέτρα στήριξης, με νέα τιμολογιακή πολιτική και προνομιακές λύσεις στα δίκαια αιτήματα των παραγωγών για την εξασφάλιση των αναγκαίων προϋποθέσεων ανάπτυξης της καλλιέργειας. Και καθώς η διαφορά της τιμής την οποία διεκδικούν οι παραγωγοί, να φτάσει δηλαδή στα επίπεδα της καλλιεργητικής περιόδου του 2009, με αυτή που έχει προτείνει η ΕΒΖ δεν είναι πολύ μεγάλη, η πολιτεία οφείλει να παρέμβει για να καλυφθεί αυτή η διαφορά προς το συμφέρον των παραγωγών και να δοθεί έτσι κίνητρο στους τευτλοπαραγωγούς να ξεκινήσουν τη φετινή σπορά.

Είναι αναγκαίο, λοιπόν, η καλλιέργεια των ζαχαρότευτλων στην Ελλάδα να μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα επενδυτικό προϊόν, ένα προϊόν με προοπτική και εγγυημένες αποδόσεις, ώστε να συμβάλει στη γενικότερη ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας.

Ερωτώνται, λοιπόν, οι κ. Υπουργοί:

Με ποιες συγκεκριμένες ενέργειες προτίθενται να παρέμβουν προκειμένου να ανακοπεί το κύμα φυγής από την καλλιέργεια ζαχαρότευτλων, να στηριχθεί το εισόδημα των τευτλοπαραγωγών και να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης;"

Δεν υπάρχουν σχόλια: