Τρίτη 10 Μαΐου 2011

ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ Η Ε.Κ.Ε. ΑΚΟΥΕΙ ΑΛΛΑ ΔΕ ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ

Η διαπραγματευτική Ομάδα Συμπύρηνου Ροδάκινου μετά από τις επαφές που είχε με την ΕΚΕ, στη συνεδρίαση στις 4-5-2011 κατέληξε και αποφάσισε ομόφωνα να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις πλην όμως η ΕΚΕ βγήκε με ανακοίνωσή της και υποστηρίζει ότι η ίδια δεν κάνει συμφωνίες και ούτε μπορεί να δεσμεύσει τα μέλη της για την τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσουν.
Οι προτάσεις της Διαπραγματευτικής Ομάδας είναι:

Ι. Να θεσπιστεί η υποχρεωτικότητα της υπογραφής σύμβασης μεταποίησης ως ακολούθως:
α) Η βασική Σύμβαση μεταποίησης για την παραγωγική περίοδο 2011 θα συναφθεί μεταξύ της ΕΚΕ και της Διαπραγματευτικής Ομάδας Συμπύρηνου ροδάκινου, θα αφορά όλες τις ενδιαφερόμενες Ομάδες Παραγωγών και. θα είναι δεσμευτική για τα δύο μέρη και τα μέλη που εκπροσωπούν, β) Κάθε Ομάδα Παραγωγών θα εξειδικεύσει τη δική της Σύμβαση Μεταποίησης και θα περιλαμβάνει τα δικά της δεδομένα όπως π.χ. ποικιλίες, χρονοδιάγραμμα παραδόσεων, ποσότητες, ποιοτικές προδιαγραφές, τα ελάχιστα κριτήρια επιλεξιμότητας της πρώτης ύλης, τις ρήτρες διασφάλισης κ.λπ. (εγγυητικές επιστολές ή κάθε άλλο πρόσφορο μέσο για τη διασφάλιση της εξόφλησης της αξίας της πρώτης ύλης).
2. Έγινε με λεπτομέρεια η κοστολόγηση της παραγωγής της πρώτης ύλης η οποία ανέρχεται στα 0,23 ευρώ ανά κιλό. (Είναι η συνισταμένη και η απόρροια της κοστολόγησης από όλες της Ο. Π.).
3. Υπολογίσθηκε το κόστος διακίνησης και τα έξοδα των Ο. Π. τα οποία ανέρχονται στο ποσό έως 0,03 ευρώ περίπου. ( Η κάθε Ο. Π. έχει δική της κοστολόγηση εξόδων ανάλογα με την υποδομή και την Οργάνωση που διαθέτει).
4. Η τελική τιμή που πρέπει να τιμολογήσουν οι Ο. Π. προς τη βιομηχανία για την παραγωγική περίοδο 2011 για να υπάρξει ένα εισόδημα στον παραγωγό πρέπει να είναι 0,315 ευρώ για κάθε πληρωτέο κιλό.
5. Η παράδοση του προϊόντος να γίνεται στη ράμπα της Ο. Π., το ποσοστό της φύρας να μην υπερβαίνει σε ποσοστό το 5%, το απόβαρο των υλικών συσκευασίας να υπολογίζεται επ’ ακριβώς στο βάρος τους, τα δε μεταφορικά να βαρύνουν τη βιομηχανία.
6. Η Εξόφληση της πρώτης ύλης από τις βιομηχανίες πρέπει να γίνεται με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό των παραγωγών, η δε η τελική εξόφληση να γίνεται το αργότερο μέχρι 3 0-10-2011.
7. Μέχρι 5-9-2011 να καταβάλλεται από τις βιομηχανίες προκαταβολή 30% της αξίας των ποσοτήτων που έχουν παραδοθεί μέχρι 31-8-2011.
8. Η τιμή τιμολόγησης στις βιομηχανίες να προσδιορίζεται το αργότερο από τις 15 έως 25 Μαΐου.
Για την Διαπραγματευτική Ομάδα Συμπύρηνου Ροδάκινου
Ο Πρόεδρος
Βράνας Γιάννης

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΕΣτις σημερινές εφημερίδες διαβάσαμε την ανακοίνωση της Διαπραγματευτικής Ομάδας Συμπυρήνου Ροδακίνου. Για άρση κάθε παρεξήγησης, γίνονται γνωστά τα ακόλουθα:
1. Ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Ε. συναντήθηκε με την τριμελή επιτροπή διαπραγμάτευσης τρεις φορές. Σ’ αυτές τις συναντήσεις αντηλλάγησαν απόψεις για το προϊόν, χωρίς φυσικά να γίνει κάποιου είδους διαπραγμάτευση.
2. Η Ε.Κ.Ε. από το καταστατικό της, την σχετική νομοθεσία αλλά και ανάλογες αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ΔΕΝ διαπραγματεύεται και δεν υπογράφει συμβάσεις μεταποίησης.
3. Οι συμβάσεις μεταποίησης είναι έργο των Ομάδων Παραγωγών και των βιομηχανιών μεταποίησης.
4. Τέλος προκαλεί απορία η επιμονή ενός μη θεσμικά κατοχυρωμένου φορέα, όπως είναι η Διαπραγματευτική Ομάδα Συμπυρήνου Ροδακίνου στην διεκδίκηση αρμοδιοτήτων υπογραφής συμβάσεων, που ξεκάθαρα συγκρούονται με τις διατάξεις του ανταγωνισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: