Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Η ΕΕ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΑΜΟ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Η έμμεση προσπάθεια των χωρών της ΕΕ και της Ζώνης Σένγκεν να αποτρέψουν την αθρόα άφιξη προσφύγων από τις ακτές της βόρειας Αφρικής συμβάλλει στο χαμό μεγάλου αριθμού ανθρώπων στα νερά της Μεσογείου, τονίζουν οι διεθνείς οργανισμοί....
Την ίδια ώρα, οι υπουργοί Εσωτερικών των χωρών μελών της Συνθήκης του Σένγκεν αναζητούν τρόπους όχι για να ανακουφίσουν τους πρόσφυγες, αλλά για να τους κρατήσουν εκτός των εδαφών τους, όπως μπορείτε να δείτε και στο σχετικό γράφημα.

«Ανησυχούμε πολύ γι΄αυτό που συμβαίνει στη Μεσόγειο, καθώς πληροφορούμαστε ότι πολλοί άνθρωποι πνίγονται γιατί βυθίζονται πλοιάρια», σημείωσε από τη Γενεύη η Μελίσα Φλέμινγκ, εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Τα στοιχεία δεν είναι εύκολο να επιβεβαιωθούν και «δυστυχώς δε γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των θυμάτων», όπως τόνισε. Τα μεγέθη ωστόσο είναι κάθε άλλο παρά αμελητέα. Μόνο σε μία από τις πιο πρόσφατες περιπτώσεις, πρόσφυγες που έφτασαν στη Λαμπεντούζα το περασμένο Σαββατοκύριακο ανέφεραν στο Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΙΟΜ) ότι είδαν πλοίο με 500 ως 600 ανθρώπους να βυθίζεται κοντά στην Τρίπολη.

Είχε προηγηθεί άλλη ανακοίνωση της κ.Φλέμινγκ στην οποία η Υπάτη Αρμοστεία εκτιμούσε ότι από τις 25 Μαρτίου, τουλάχιστον 800 άνθρωποι που εγκατέλειψαν τη Λιβύη δεν κατάφεραν να βγουν σώοι στις ακτές.

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ σημειώνουν ότι οι περισσότεροι πρόσφυγες προέρχονται από τις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

Και οι δύο οργανώσεις τονίζουν εμφατικά ότι κάθε σκάφος που βρίσκεται στην περιοχή επιβάλλεται να ερευνά για υπερφορτωμένα πλοιάρια και να ειδοποιεί άμεσα τις Αρχές σε περίπτωση που εντοπίζει οτιδήποτε σχετικό.

«Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς τις ευρωπαϊκές χώρες να θέσουν επειγόντως σε εφαρμογή πιο αξιόπιστους και αποτελεσματικούς μηχανισμούς διάσωσης στη Μεσόγειο ... Οι ακτοφυλακές της Ιταλίας και της Μάλτας δε μπορούν να σηκώσουν μόνες το βάρος", τόνισε η κ.Φλέμινγκ.

Εκτίμησε μάλιστα ότι «θα υπάρχουν στο μέλλον όλο και περισσότερα πλοιάρια που θα κινδυνεύουν» και είναι απαραίτητο οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην περιοχή να γνωρίζουν αυτή την πραγματικότητα.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: