Συνάντηση με τις Πρυτανικές Αρχές του Α.Π.Θ. πραγματοποίησε την Παρασκευή 12 Μαΐου η Δήμαρχος Βέροιας κα. Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου - Γεωργιάδη, συνοδευόμενη από τον Πρόεδρο του...Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας κ. Νίκο Μαυροκεφαλίδη, σχετικά με το ζήτημα της παραμονής ή όχι του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης στη Βέροια.
Στη σύσκεψη, στην οποία κλήθηκαν και οι επικεφαλής των παρατάξεων του Δήμου Βέροιας αλλά δεν προσήλθαν, συμμετείχαν από την πλευρά του Πανεπιστημίου ο Πρύτανης του Α.Π.Θ. καθηγητής κ. Ι. Μυλόπουλος, ο Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, καθηγητής κ. Ι. Παντής, η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού, καθηγήτρια κα. Δέσπω Λιάλιου, η Αντιπρύτανης (Πρόεδρος Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας – Συντονίστρια Προγραμμάτων ΕΠΕΑΕΚ), καθηγήτρια κα. Σοφία Κουίδου-Ανδρέου, ο αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης της Βέροιας, καθηγητής κ. Γ. Καυκαλάς και τέλος ο Πρόεδρος του Μεταπτυχιακού Τμήματος «Επιστήμη του Διαδικτύου» στη Βέροια, καθηγητής κ. Γιάννης Αντωνίου. Επίσης, εκ μέρους του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας παρέστη η κα. Χ. Μπατσαρά ενώ παρών ήταν και ο Περιφερειακός Σύμβουλος, κ. Δημήτρης Μούρνος.
Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Δήμου Βέροιας, ύστερα από ψηφίσματα του συλλόγου καθηγητών αλλά και των φοιτητών του Τμήματος προκειμένου αυτό να μετεγκατασταθεί από την πόλη της Βέροιας στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Κυρίαρχο (αν όχι μοναδικό) επιχείρημα από την πλευρά του Πανεπιστήμιου, υπήρξε η «τόνωση του αισθήματος ενσωμάτωσης καθηγητών και φοιτητών στην Πανεπιστημιακή κοινότητα», αν και οι Πρυτανικές Αρχές όσο και ο κ. Καυκαλάς διατύπωσαν ρητά την άποψη ότι «κάτι τέτοιο, ελλείψει χώρων, εγκαταστάσεων και κονδυλίων, δε φαίνεται πραγματοποιήσιμο στο άμεσο μέλλον».
Η Δήμαρχος Βέροιας, κα. Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου-Γεωργιάδη από την πλευρά της, ζήτησε την έλευση επιπλέον πανεπιστημιακών Τμημάτων στη Βέροια, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα της «ακαδημαϊκής ενσωμάτωσης των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας», πρόταση που εξέτασε με ενδιαφέρον η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού, κα. Λιάλιου. Επίσης, η Δήμαρχος Βέροιας υπενθύμισε προς τις Πρυτανικές αρχές τις έγκαιρες και υπεύθυνες ενέργειες της Δημοτικής Αρχής προκειμένου το νέο Τμήμα να βρει έναν φιλόξενο και βιώσιμο χώρο κατά την άφιξή του, αναφερόμενη τόσο στην υπαγωγή της ανάπτυξης του Τμήματος στο Επενδυτικό Σχέδιο του Δήμου, εδώ και 3 χρόνια, όσο και στην παραχώρηση εκτάσεων μέσω του Υπ. Εθνικής Άμυνας, εκφράζοντας μάλιστα το παράπονό της ότι «τη στιγμή που κάποιοι μάζευαν υπογραφές για να φύγει το Πανεπιστήμιο, εμείς εξασφαλίζαμε τη σύμφωνη γνώμη του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Μπεγλίτη για παραχώρηση επιπλέον 5.5 στρεμμάτων στο Πανεπιστήμιο. Είναι άδικο».
Οι Πρυτανικές αρχές αναγνώρισαν την προσφορά της τοπικής κοινωνίας στην εξυπηρέτηση των στόχων του Πανεπιστημίου και αποφασίστηκε το επόμενο Πρυτανικό Συμβούλιο να πραγματοποιηθεί στη Βέροια, παρουσία καθηγητών του Τμήματος, φοιτητών αλλά και φορέων του Δ. Βέροιας, προκειμένου να τεθεί συνολικά στη βάση του το υπάρχον πρόβλημα, με την άμεση συνεργασία όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών.
Μετά τη λήξη της συνεργασίας, η Δήμαρχος Βέροιας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Βρεθήκαμε στο Πρυτανικό προκειμένου να μεταφέρουμε στις Αρχές του Πανεπιστημίου την ομόφωνη και σύσσωμη αντίδραση όλων ανεξαιρέτως των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων της περιοχής μας, σχετικά με το ενδεχόμενο μετακίνησης του Τμήματος από την πόλη μας. Ο Δήμος δεν επιθυμεί και δεν μπορεί να εμπλακεί σε ακαδημαϊκά ζητήματα. Προσπαθήσαμε όμως να εξηγήσουμε στις Πρυτανικές Αρχές την αμέριστη συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας στο έργο του Πανεπιστημίου, απαριθμώντας διαχρονικά όλες τις δράσεις που έχουμε ως Δήμος αναλάβει, προκειμένου το εγχείρημα αυτό να ευοδωθεί, όπως και σε τόσες άλλες πόλεις της επαρχίας.
Λάβαμε ρητή διαβεβαίωση από όλους τους παρισταμένους ότι η συνεργασία τους μαζί μας υπήρξε και παραμένει υποδειγματική ενώ το αίτημα για μετακίνηση του Τμήματος τίθεται από τους καθηγητές και φοιτητές οι οποίοι αισθάνονται ότι δεν αποτελούν μέρος της συνολικής ακαδημαϊκής κοινότητας, λόγω απόστασης από το κέντρο του Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη. Αντιπροτείναμε τη λύση της περαιτέρω αποκέντρωσης του ΑΠΘ προς την πλευρά της Βέροιας, δεδομένου ότι –όπως οι ίδιες οι Αρχές μας δήλωσαν- η έλλειψη κονδυλίων και εγκαταστάσεων στον κεντρικό χώρο του ΑΠΘ καθιστά μάλλον ανέφικτη τη μετακίνηση του Τμήματος από τη Βέροια. Στο ίδιο πνεύμα, η Υφυπουργός Παιδείας, κα. Εύη Χριστοφιλοπούλου, πρόσφατα υπογράμμισε πως αναδιάρθρωση δε σημαίνει απαραίτητα απομάκρυνση αλλά απεναντίας μπορεί να σημαίνει ενσωμάτωση νέων επιπλέον δράσεων και πολιτικών, όπου υπάρχει πλαίσιο.
Εμείς, ως Δήμος Βέροιας και Δημοτικό Συμβούλιο, παραμένουμε ένα αρραγές και αδιάσπαστο μέτωπο υπέρ των αναπτυξιακών προοπτικών της κοινωνίας μας, παρέχοντας την ίδια ώρα όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις προς κάθε φορέα που επιθυμεί να προωθήσει τα Γράμματα και τις Επιστήμες στον τόπο μας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου