Με τον γενικό τίτλο "Το τρίκυκλο ήταν της χούντας" διοργανώνονται τις προσεχείς ημέρες δύο εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στον αγωνιστή της ειρήνης βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη, που στις 22 Μαΐου του '63 δέχτηκε δολοφονικό χτύπημα από παρακρατικούς στη συμβολή των οδών Ερμού και Σπανδωνή....
Την Κυριακή, στο 40ό δημοτικό σχολείο (πρώην Ιωαννίδειος Σχολή) θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Πολυμέρη Βόγλη, ενώ θα προβληθεί και το ντοκιμαντέρ “100 ώρες του Μάη” των Δήμου Θέου και Φώτου Λαμπρινού, το οποίο θα προλογίσει ο δεύτερος.
Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί και θα δώσουν το "παρών" η γυναίκαι και τα δύο παιδιά του Γρ. Λαμπράκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το δημοτικό σχολείο βρίσκεται σχεδόν δίπλα στο Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπου φιλοξενείται η πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση με τίτλο “Από το τρίκυκλο στα τανκς”, στην οποία ο επισκέπτης μπορεί να δει συγκλονιστικά φωτογραφικά ντοκουμέντα, έγγραφα και κειμήλια, ανάμεσά τους και τα αιματοβαμμένα ρούχα που φορούσαν το βράδυ της δολοφονικής επίθεσης οι βουλευτές Γρ. Λαμπράκης και Γ. Τσαρουχάς.
Επίσης το μουσείο Μαραθώνα παραχώρησε διάφορα προσωπικά αντικείμενα του αγωνιστή της ειρήνης, όπως τα αθλητικά παπούτσια με τα οποία έτρεξε στην Ολυμπιάδα του Βερολίνου το ’36, μετάλλια, κύπελλα κ.λπ. Τη Δευτέρα, στις 6.30 το απόγευμα, θα προβληθεί στο “Ολύμπιον” η ταινία “Ζ” του Κώστα Γαβρά. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ θα προηγηθεί η προβολή συνέντευξης του σκηνοθέτη που έδωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό της Νέας Υόρκης και μιλά την ταινία.
“Αυτές οι εκδηλώσεις δεν απευθύνονται μόνο στους “βετεράνους” του αντιδικτατορικού αγώνα που έζησαν τα γεγονότα, αλλά στη νέα γενιά” τόνισαν οι διοργανωτές. “Επιδιώκουμε δύο πράγματα: Να διατηρήσουμε την ιστορική μνήμη και να τιμήσουμε δύο αγωνιστές της αριστεράς. Να τιμήσουμε και τους συναδέλφους δημοσιογράφους, που συνέβαλαν στην αποκάλυψη της πολιτικής διάστασης των δολοφονιών” ανέφερε ο Χρ. Ζαφείρης.
Εταιρία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων: Να βρουν στέγη οι μάχες για τη δημοκρατία
Στα συρτάρια του ΥΕΘΑ συνεχίζει να βρίσκεται το αίτημα της Εταιρίας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων να παραχωρηθεί ένας χώρος στο Γ' Σώμα Στρατού, όπου στεγαζόταν το “σφαγείο της ΚΥΠ”, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μουσείο κοινωνικής και πολιτικής ιστορίας στη Θεσσαλονίκη.
Χθες αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, μέλη της ΕΔΙΑ κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας, και ο πρόεδρος του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ, με αφορμή τη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν για τις εκδηλώσεις τιμής στον Γρηγόρη Λαμπράκη, επανέφεραν για μια ακόμη φορά το αίτημα αυτό και ευχήθηκαν εντός του 2012, οπότε η Θεσσαλονίκη γιορτάζει τα 100χρονα από την απελευθέρωσή της, “να έχουν βρει στέγη οι μάχες για τη δημοκρατία” και οι “μνήμες της πόλης”.
Ο δημοτικός σύμβουλος Τρ. Μηταφίδης, εκπροσωπώντας την ΕΔΙΑ Κ.Δ. Μακεδονίας, θύμισε τη φράση του Μαρκ Μαζάουερ ότι “μια πόλη δεν έχει μέλλον αν δεν έχει παρελθόν”, για να προσθέσει πως το “παρελθόν αυτό πρέπει να γίνει πηγή γνώσης για τις νέες γενιές”.
Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε ο δημοσιογράφος Κλέαρχος Τσαουσίδης, που συντόνισε τη συνέντευξη, και ο πρόεδρος του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ Χρ. Ζαφείρης. Και οι τρεις τόνισαν την αναγκαιότητα ενός τέτοιου μουσείου, ώστε “να γίνει επισκέψιμη η ιστορική μνήμη” της Θεσσαλονίκης και να γνωρίσουν οι νέοι τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες που έδωσαν γενιές και γενιές για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία.
alterthess.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου