Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΜΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΤΗΣ ΛΑΜΠΕΝΤΟΥΖΑ

Τα πτώματα 15 μεταναστών εντοπίστηκαν ανοιχτά των ακτών της Λαμπεντούζα στην Ιταλία. Περισσότεροι από 150 μετανάστες αγνοούνται, μετά τη βύθιση πλοιαρίου από την Τυνησία, κοντά στις ακτές της ιταλικής νήσου....
Ο ακριβής αριθμός των επιβατών δεν είναι γνωστός. Σύμφωνα όμως με μάρτυρες ήταν περισσότεροι από 200, ενώ μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί μόλις 47. Το ναυάγιο έγινε στις 5 τα ξημερώματα, τοπική ώρα, 40 μίλια νοτίως του ιταλικού νησιού που έχει βρεθεί στο επίκεντρο ανθρωπιστικής κρίσης, λόγω της συρροής προσφύγων από τη Βόρεια Αφρική.

Οι λιμενικές αρχές της Μάλτας έλαβαν το σήμα κινδύνου που εξέπεμψε το πλοιάριο και ειδοποίησαν τις ιταλικές αρχές. Στην επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης μετέχουν τρία σκάφη της ιταλικής ακτοφυλακής, ένα ελικόπτερο και ένα αεροσκάφος από τη Μάλτα. Η επιχείρηση διεξάγεται όμως υπό δυσμενείς συνθήκες, λόγω των ισχυρών ανέμων.

Αντικρουόμενες οι πληροφορίες σχετικά με την προέλευση των μεταναστών καθώς πιθανολογείται πως προέρχονταν από την Τυνησία ή σύμφωνα με το ΒΒC, που επικαλείτο την λιμενική αρχή της Λαμπεντούζα, από την εμπόλεμη Λιβύη. Μέχρι χθες οι εθνικότητες των μεταναστών δεν είχαν διευκρινιστεί. Ωστόσο την Τρίτη Ιταλία και Τυνησία συμφώνησαν προκειμένου να αποφευχθεί το μεταναστευτικό κύμα λόγω της αναταραχής που επικρατεί στην περιοχή.

Η Ιταλία, από την πλευρά της, δεσμεύτηκε πως θα δώσει εξάμηνη κάρτα παραμονής σε περίπου 20.000 μετανάστες που ήδη βρίσκονται σε ιταλικό έδαφος, αλλά οι άρτι αφιχθέντες θα απελαύνονται. Η Ιταλία έχει μεταφέρει πολλούς μετανάστες από τη νήσο Λαμπεντούζα στην ηπειρωτική χώρα καθώς οι μετανάστες υπερέβαιναν σε αριθμό τους ντόπιους και τα κέντρα κράτησής τους ήταν υπερπλήρη.

enet.gr avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: