Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

ΠΡΟΣ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

"Ξεχασμένες" εκτάσεις του Δημοσίου πρόκειται να παραχωρηθούν με ευνοϊκούς όρους σε αγρότες και κτηνοτρόφους. Συμβολικό ενοίκιο 1-2 ευρώ το στρέμμα. Αντιδράσεις αγροτοσυνδικαλιστών....
Αφού έμειναν επί δεκαετίες στα αζήτητα, χιλιάδες αγροτεμάχια του Δημοσίου πρόκειται να παραχωρηθούν με ευνοϊκούς όρους σε αγρότες και κτηνοτρόφους.

Τα αγροτεμάχια πρόκειται να διατεθούν μέσα από μακροχρόνιες συμβάσεις 5 έως και 15 ετών και με συμβολικό ενοίκιο 1-2 ευρώ ανά στρέμμα.

Αρχικά θα αξιοποιηθούν 635.000 στρέμματα στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ η πρώτη προκήρυξη για την εκδήλωση ενδιαφέροντος θα πραγματοποιηθεί στις 15 Απριλίου.

Εν συνεχεία, εξετάζεται να παραχωρηθούν αγροτεμάχια-φιλέτα σε περιοχές που προσφέρονται για βιομηχανικές, εμπορικές ή τουριστικές χρήσεις με μακροχρόνιες συμβάσεις αλλά διόλου συμβολικό τίμημα

Το σχέδιο της καταγραφής και αξιοποίησης της ανεκμετάλλευτης
αγροτικής γης παρουσιάστηκε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος υπογράμμισε ότι "δεν τίθεται θέμα πώλησης, παρά μόνο ενοικίασης"
"Στόχος μας είναι αφενός να δημιουργηθούν καλλιέργειες προϊόντων που θα ενταχθούν στα 13 καλάθια που προωθεί το υπουργείο σε κάθε μια από τις Περιφέρειες της χώρας, αφετέρου να αναπτυχθούν ανταγωνιστικά προϊόντα (με ζήτηση στις ξένες αγορές), να παραχθούν ζωοτροφές για να καλύψουν το έλλειμμα της κτηνοτροφίας μας καθώς και να καλλιεργηθούν ενεργειακά φυτά με ζήτηση από το χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως το βιοντίζελ", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η αξιοποίηση της αγροτικής ιδιοκτησίας του υπουργείου θα γίνει σε δύο στάδια, καθώς αρχικά θα πραγματοποιηθεί η διάθεση 5.500 μικρών αγροτεμαχίων, έκαστο επιφάνειας κάτω των 10 στρεμμάτων, όπου με προκήρυξη στις 15 Απριλίου θα κληθούν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, κυρίως όσοι διαθέτουν όμορες με τις εκτάσεις αυτές, να τις νοικιάσουν με συμβολικό τίμημα.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει απαραίτητα να είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ και να έχουν ενεργοποιήσει τα καλλιεργητικά τους δικαιώματα τουλάχιστον τα τρία τελευταία χρόνια.

Έπειτα θα προχωρήσουμε σε αξιοποίηση 1.634 μεγαλύτερων αγροτεμαχίων, το καθένα πάνω από 10 στρέμματα, με αποδέκτες νέους αγρότες, συνεταιρισμούς, και ομάδες παραγωγών, για τη δημιουργία καλλιεργειών που αποσκοπούν σε ευρείας κλίμακας παραγωγές, με οικονομίες κλίμακας, στα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Αντιδράσεις αγροτοσυνδικαλιστών

Ανάµεικτες είναι οι αντιδράσεις των αγροτοσυνδικαλιστών στο σχέδιο που προωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο Γιώργος Λασκάκης, πρόεδρος του συλλόγου αγροτοκτηνοτρόφων Νοµού Κιλκίς θεωρεί ότι η πρωτοβουλία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και θα δώσει διέξοδο στον αγροτικό κόσµο.

Από την άλλη, μερικοί αγρότες, όπως ο αγροτοσυνδικαλιστής Κώστας Ανεστίδης, από τη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης, χαρακτηρίζουν "κυβερνητικό
πυροτέχνηµα" την παραχώρηση γης σε αγρότες, αφού, όπως ισχυρίζονται, οι περισσότερες από τις "ξεχασµένες" αυτές εκτάσεις του Δηµοσίου έχουν ήδη καταπατηθεί.

"Το 90% και πλέον των εκτάσεων αυτών είναι µεν κρατικές, αλλά έχουν καταπατηθεί. ο υπουργός λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύµφωνα µε τον Γιώργο Γιαννιτσόπουλο, πρόεδρο του αγροτοκτηνοτροφικού συνεταιρισµού Αμύνταιου Φλώρινας, µεταξύ των εκτάσεων αυτών του Δηµοσίου υπάρχουν και 260.000 στρέµµατα που παραχωρεί η ΔΕΗ, µετά την εκµετάλλευση και την εξόρυξη λιγνίτη, στους Νοµούς Κοζάνης και Φλώρινας.

Η ΔΕΗ, σύµφωνα µε τη σύµβαση παραχώρησης, είναι υποχρεωµένη να αποκαταστήσει τις παραπάνω εκτάσεις, οι οποίες σταδιακά θα παραχωρηθούν σε αγρότες.
news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: