Κυριακή 17 Απριλίου 2011

ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ

Την ανάγκη τα οικονομικά των κομμάτων να ελέγχονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης. Ο ίδιος σημειώνει ότι η οικονομική συμπεριφορά των κομμάτων έπαιξε και αυτή ρόλο στην κρίση που περνά η πολιτική.
Μιλώντας στο ΑΠΕ ο κ. Κουβέλης τόνισε: «Η κρίση της..πολιτικής είναι παρούσα, όπως και η αποσύνθεση του πολιτικού συστήματος. Αυτή την κρίση τη γέννησε και την τροφοδότησε, μεταξύ άλλων, και η οικονομική συμπεριφορά των κομμάτων και των πολιτικών».

Ο ίδιος σημειώνει την ανάγκη να προωθηθεί άμεσα ρύθμιση σύμφωνα με την οποία να μειωθεί η κρατική οικονομική επιχορήγηση των κομμάτων, έστω και αν αυτή στηρίζει την ανεξαρτησία τους από ασυμφέροντα.

«Τα κόμματα οφείλουν να προσαρμόσουν τις ανάγκες τους στην οικονομική πραγματικότητα και να εγκαταλείψουν δαπανηρές συμπεριφορές που δεν υπηρετούν επί της ουσίας την πολιτική» συμπληρώνει.

Για την οικονομική θέση των κομμάτων, ο κ. Κουβέλης ζητά να εξετάζονται και να συνυπολογίζονται, στο πραγματικό τους ύψος, οι δαπάνες τους.

«Να καθιερωθεί, στη βάση των δαπανών τους, "τεκμήριο εσόδων". Οι συνδρομές των μελών και οι ενισχύσεις φίλων του κόμματος να είναι ονομαστικές. Οι εκλογικές δαπάνες να ελέγχονται ουσιαστικά προκειμένου να διαπιστώνεται συγκεκριμένα η υπέρβαση του ορίου που προβλέπεται από το νόμο.

» Κάθε παράβαση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης να επισύρει κύρωση προστίμου και σε κάθε περίπτωση ανάλογη και αντίστοιχη περικοπή της κρατικής επιχορήγησης».

Προτείνει μάλιστα οι ίδιες ρυθμίσεις να ισχύουν και για τους βουλευτές και για τους υποψήφιους βουλευτές, με κύρωση, για όποιον τις παραβιάζει, την έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα και την επιβολή χρηματικού προστίμου.

Σε ό,τι αφορά το «πόθεν έσχες» προτείνει: «Ο υπόχρεος σε "πόθεν έσχες" οφείλει να δηλώνει με ακρίβεια την περιουσιακή του κατάσταση και τα εισοδήματά του. Να δηλώνει ακόμα εκ των προτέρων ότι αποδέχεται και εκχωρεί στο δημόσιο κάθε περιουσιακό του στοιχείο που προκύπτει ως μη δηλωθέν».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: