Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΕΥΤΛΑ ΑΝ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ- ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Το αδιέξοδο των τευτλοκαλλιεργητών και της συνεπακόλουθης δύσκολης κατάστασης που θα περιέλθει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης αναδείχτηκε σήμερα το απόγευμα στην σύσκεψη που διοργάνωσε το Σωματείο τευτλοκαλλιεργητών "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" στο δημαρχείο Αλεξάνδρειας. Οι παριστάμενοι αγρότες, όλοι καλλιεργητές επί σειρά ετών και δεκαετιών, όλοι οι πολιτικοί που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση καθώς και ο δήμαρχος Φ. Δηημητριάδης συνέπεσαν στο συμπέρασμα ότι...
αν δεν στηριχτεί με κυβερνητική απόφαση η καλλιέργεια θα δημιουργηθεί τεράστιο ζήτημα στην παραγωγή και η συνέπεια θα είναι να μην υπάρχει πρώτη ύλη για να δουλέψουν τα εργοστάσια.
Ακούστηκαν προτάσεις όπως η παροχή κινήτρων στους παραγωγούς, η εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου με ορίζοντα ετών, η παροχή εκ μέρους της Βιομηχανίας μίνιμουμ τιμής στα επίπεδα του 2009 στους παραγωγούς και η συντονισμένη πίεση του φορέα τους προς το Υπουργείο Γεωργίας ώστε να επιτευχθούν τα παραπάνω.
Οι εκπρόσωποι του σωματείου παρουσίασαν στην εισήγησή τους το θέμα και αναφέρθηκαν στην ανακολουθία του υφυπουργού Γεωργίας που τους υποσχέθηκε, όπως είπε ο Ν. Λιολιόπουλος, ότι η βούληση της κυβέρνησης είναι να στηρίξει την καλλιέργεια αλλά έμαθαν από τον τύπο τη νέα τιμολογιακή πολιτική της ΕΒΖ που μειώνει ακόμα περισσότερο το εισόδημά τους.
Στην τοποθέτησή του ο βουλευτής Ημαθίας Τ. Σιδηρόπουλος τάχθηκε στο πλευρό των αγροτών, ο Γ. Καρασμάνης της Πέλλας είπε ότι η ΕΒΖ πρέπει να δώσει κίνητρα στους παραγωγούς, ο Κ. Κιλτίδης από το Κιλκίς είπε ότι η πολιτεία πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την αγροτική τάξη και συντάχθηκε κι αυτός στο δίκιο των αιτημάτων τους. Τέλος, ο βουλευτής Θ. Γικόνογλου έκανε μια τοποθέτηση γενική από την οποία ξεχώρισε η παρατήρησή του ότι η φετινή προσπάθεια των αγροτών να μην έχει την περσινή κατάληξη.
Στην τοποθέτησή του ο Τομεάρχης Αγροτικού της ΝΔ κ. Κασαπίδης είπε ότι απαιτείται να ανακοινωθεί ο στρατηγικός σχεδιασμός της ΕΒΖ και ότι η εταιρία πρέπει να περάσει και σε άλλες δραστηριότητες όπως αυτό του πολλαπλασιαστικού υλικού αφού διαθέτει άριστο επιστημονικό προσωπικό.
Με την σειρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΒΖ κ. Χαραλάμπους είπε ότι δεν είναι εξουσιοδοτημένος να ανακοινώσει διαφορετική τιμολογιακή πολιτική από αυτή που ήδη ανακοινώθηκε και περιορίστηκε να επαναλάβει τα ήδη γνωστά δεδομένα της εταιρία του και ότι πρέπει να άμεσα να εξυγιανθεί ώστε το 2012 να έχει είτε μηδενικές ζημιές είτε να περάσει στην κερδοφορία.
Οι παραγωγοί που μίλησαν είπαν όλοι τους ότι αν δεν αλλάξει η τιμολογιακή πολιτική της ΕΒΖ τότε κι αυτοί δεν θα σπείρουν τεύτλα.
Κλείνοντας ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας Φ.Δημητριάδης είπε ότι θα πρέπει να βγει ένα ψήφισμα με τα αιτήματα των παραγώγών και ότι ο Δήμος Αλεξάνδρειας θα μπει επικεφαλής της προώθησης αυτών παριστάμενος στις επαφές που θα έχει το σωματείο στην Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: