Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

ΧΑΛΚΙΔΗΣ: ΑΝΑΛΓΗΤΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ


Ο Βουλευτής Ημαθίας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μιχάλης Χαλκίδης, με αφορμή την άρνηση της Κυβέρνησης να παράσχει εγγυήσεις του δημοσίου, προκειμένου οι εκπρόσωποι των βιομηχανιών να προχωρήσουν σε αποπληρωμή των παραγωγών, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Για μια ακόμη φορά, η Κυβέρνηση..του ΠΑΣΟΚ έδειξε απέναντι στον αγρότη το ανάλγητο πρόσωπό της. Εξαιρετικά δυσμενής είναι η οικονομική θέση στην οποία βρίσκονται οι παραγωγοί του βιομηχανικού ροδακίνου και αχλαδιού, λόγω του ότι δεν έχουν ακόμη εξοφληθεί από την παράδοση των προϊόντων τους στις βιομηχανίες κονσερβοποίησης από το περασμένο καλοκαίρι.
Ιδιαίτερη ενόχληση προκαλεί ο εμπαιγμός που υφίστανται οι παραγωγοί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αποφασίστηκε η εξόφλησή τους μέχρι το τέλος του έτους.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες και σε μια στιγμή δύσκολη για την πρωτογενή παραγωγή, λόγω των συνεχόμενων ανατιμήσεων των γεωργικών εφοδίων και της πτώσης των τιμών στα προϊόντα, οι δεσμεύσεις του Υπουργείου παραμένουν απλές δεσμεύσεις.
Παρά τους πηχυαίους πανηγυρισμούς κάποιων περί ουσιαστικών παρεμβάσεων, φρονιμότερο θα ήταν να είχαν ασχοληθεί ουσιαστικά και αποτελεσματικά, μεταφέροντας την πραγματική εικόνα της υπάρχουσας κατάστασης. Ότι, δηλαδή, παρά την υπόσχεση του Υπουργείου περί παροχής σχετικής εγγύησης του δημοσίου (όροι διαπραγμάτευσης), ζητείται ως εγγύηση η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των Διοικητικών Συμβουλίων των βιομηχανιών. Οι τυμπανοκρουσίες περί δήθεν αποπληρωμής των παραγωγών σε σύντομο χρονικό διάστημα απέβησαν φρούδες, οδηγώντας για μια ακόμη φορά τους αγρότες σε νέα αδιέξοδα οικονομικά και επαγγελματικά. Η εμφανής αδυναμία της Κυβέρνηση και τα αδιέξοδα της πολιτικής της, το μόνο που είναι βέβαιο ότι πέτυχαν, είναι η αδιαπραγμάτευτη οικονομική εξαθλίωση.
Καλούμε, την Κυβέρνηση και τους υπευθύνους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να δουν σοβαρότερα το πρόβλημα και να παράσχουν τις αναγκαίες εγγυήσεις, προκειμένου να υπάρξει απεγκλωβισμός του όλου προβλήματος.
Η κυβέρνηση οφείλει να ενσκήψει, έστω και τώρα, στα προβλήματα του κλάδου. Πρέπει άμεσα να προχωρήσει στην εξόφληση των παραγωγών, ελαχιστοποιώντας τις όποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες προβάλλονται και να προωθήσει λύσεις.
Καταγγέλλουμε την ΑΤΕ για τους όρους υψηλών επιτοκίων τα οποία αποβαίνουν επικίνδυνα για την βιωσιμότητα των βιομηχανιών της περιοχής μας.
Η Κυβέρνηση οφείλει να δει σε βάθος χρόνου το μέλλον της βιωσιμότητας των βιομηχανιών αυτών με γνώμονα τα συμφέροντα των αγροτών και την οικονομία της περιοχής και όχι τα συμφέροντα άλλων.
Καλούμε για μια ακόμη φορά την Κυβέρνηση να αντιληφθεί την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο αγροτικός κόσμος. Ζητούμε να αναλάβει τις ευθύνες της και να τηρήσει, έστω και με καθυστέρηση, τις δεσμεύσεις της.
Τέλος, αιτούμαστε να μεριμνήσει, προκειμένου να πληρωθούν οι παραγωγοί βιομηχανικών ροδακίνων και αχλαδιών που μένουν απλήρωτοι από το καλοκαίρι, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: