Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

ΧΑΛΚΙΔΗΣ ΠΡΟΣ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: ΘΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΣΠΑΡΑΓΓΙΩΝ;

Επερώτηση σχετικά με τις αποζημιώσεις των πληγέντων σπαραγγοκαλλιεργητών και δεντροκαλλιεργητών για τις ζημιές της περασμένης Άνοιξης κατέθεσε ο Βουλευτής Ημαθίας και Τομεάρχης Δημοσίων Έργων, κ. Μιχάλης Χαλκίδης, μαζί με 13 άλλους Βουλευτές της ΝΔ προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης
και Τροφίμων κ. Κατερίνα Μπατζελή. Η ερώτηση έχει ως εξής: «Σε δεινή οικονομική κατάσταση έχουν περιέλθει χιλιάδες σπαραγγοκαλλιεργητές και δεντροκαλλιεργητές σ’ ολόκληρη τη χώρα. Αιτία οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν την Άνοιξη του 2009 και προκάλεσαν σοβαρότατες ζημιές στην αναμενόμενη παραγωγή και ανάλογη απώλεια εισοδήματος για τις οικογένειες των παραγωγών και τις τοπικές οικονομίες.

Η έκταση και το μέγεθος των ζημιών επιβεβαιώνονται πλήρως και επισήμως από τα στοιχεία του ΕΛΓΑ, που κάνουν λόγο: για το σπαράγγι μειωμένη παραγωγή που ξεπερνά το 45%. Για δε τις δεντροκαλλιέργειες ζημιές που κυμαίνονται από 45 μέχρι και 90%.

Επειδή οι χιλιάδες πληγέντες σπαραγγοκαλλιεργητές και δεντροκαλλιεργητές απασχολούνται σε περιοχές που η δραστηριότητά τους αποτελεί σχεδόν μονοκαλλιέργεια. Επειδή εξ αυτού του λόγου ζημιές στις συγκεκριμένες καλλιέργειες – και μάλιστα τέτοιας έκτασης – συνιστούν βαρύτατο πλήγμα για τις τοπικές κοινωνίες.

Επειδή από την Άνοιξη του 2009 που συνέβησαν οι συγκεκριμένες καταστροφές έχει περάσει ολόκληρος χρόνος κατά τη διάρκεια του οποίου το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει υποσχεθεί να συνδράμει οικονομικά τους πληγέντες με αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ.

ΕΠΕΡΩΤΑΤΑΙ η κυρία Υπουργός, Αν όντως η Κυβέρνηση προτίθεται
Να αποκαταστήσει με πραγματικές αποζημιώσεις την απώλεια εισοδήματος των πληγέντων καλλιεργητών;
Να ορίσει ακριβές χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου η δέσμευσή της θα υλοποιηθεί;»

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ase mas re Mixali!
me daneika plironate tosa xronia tous agrotes gia na min kateevoun - i na aposiroun - ta trakter.
tora se epiase kai esena i prokopi.
alitheia, me tin korakla stin AGROGH ola kala? giati kati akousa oti to pasok tha ksanadei isos tis proslipseis tis teleftaias stigmis...

Ανώνυμος είπε...

Ti, pws? Pia korakla re paidia?. Xasame episodeia.

Ανώνυμος είπε...

xasate, xasate episodeia.exei polla epeisodia to ergo, logiko einai na xasate kapoia...

gia des edw :
http://www.agrogi.gr/Page/staff/default7_9.html

kai edw (pane sti selida 44 otan anoixei) :
http://www.protothema.gr/files/1/kyriakatikoPDF/259soma.pdf

Ανώνυμος είπε...

ΕΕΕΕΕ!!! ΜΟΧΛΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕ ΔΗΜΟΣΙΑΓΡΑΦΕ!!! ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΧΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΣΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΓΙ'ΑΥΤΟ. ΕΣΥ ΠΟΥ ΤΟΝ ΧΑΛΚΙΔΗ ΤΟΝ ΕΧΕΙΣ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ ΑΥΤΟΣ ΦΤΑΡΝΙΣΤΕΙ) ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΖΗΤΗΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟ ΕΧΕΙΣ ΑΝΑΔΕΙΞΕΙ? ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΘΕΣΗ? ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΘΗΝΑΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΘΑ ΤΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ? ΜΠΡΑΒΟ!