Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Μ. ΧΑΛΚΊΔΗΣ: «ΌΧΙ ΣΤΟΥΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΎΣ ΑΚΡΟΒΑΤΙΣΜΟΎΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ»


Τις θέσεις του για τον «Καλλικράτη» παρουσίασε στην Ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής Ημαθίας και Τομεάρχης Δημοσίων Έργων της Ν. Δημοκρατίας, Μ. Χαλκίδης. Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «πολυώροφο αυθαίρετο» το οποίο χαρακτηρίζεται από «κρυψίνοια,..
...λάθη, παραλείψεις, βιασύνες, ατέλειες και προχειρότητες» ενώ ιδιαίτερα επικριτικός στάθηκε και ως προς το βαθμό διαβούλευσης του Υπουργείου με τις τοπικές κοινωνίες, επισημαίνοντας ότι:
«Ο «Καλλικράτης» είναι ένα πρόγραμμα που σχεδιάστηκε και συμφωνήθηκε πίσω από κλειστές κομματικές πόρτες, σε συναντήσεις και διαβουλεύσεις μεταξύ των βουλευτών σας και των τοπικών σας κομματαρχών. Έτσι είναι κ. Υπουργέ, αυτό το καταγγέλλουν και τα δικά σας στελέχη, σε όλη την Επικράτεια. Και αυτό είναι πραγματικά κρίμα. 16 Νομοσχέδια σε συσκευασία του ενός στεγάζει το πολυώροφο αυθαίρετο του «Καλλικράτη», που έρχεται να «σώσει» τη Χώρα. Και το χαρακτηρίζουμε «αυθαίρετο», γιατί δεν είναι το ώριμο αποτέλεσμα ανοιχτών συζητήσεων, συνθετικής διαβούλευσης, ελεύθερου προβληματισμού, βαθιάς γνώση και ευκρινούς ανάγνωσης της πραγματικότητας. Δεν είναι το ώριμο αποτέλεσμα ενός ειλικρινούς διαλόγου μεταξύ του Κράτους, της ΚΕΔΚΕ, της ΕΝΑΕ, των Τοπικών Κοινωνιών. Δεν είναι το ώριμο αποτέλεσμα της εμπεριστατωμένης μελέτης, της τεκμηριωμένης διάγνωσης, της σαφούς στοχοθεσίας.

Η μονομερής και αυθαίρετη επιβολή του «Καλλικράτη» επαναλαμβάνει, με μεγαλύτερη ένταση και κρυψίνοια, τα λάθη, τις παραλείψεις, τις βιασύνες, τις ατέλειες και τις προχειρότητες προηγούμενων, υποτίθεται μεταρρυθμιστικών, τομών, την αποτυχία των οποίων διαπιστώνει, εκ των υστέρων, ο ίδιος ο «Καλλικράτης».
Ως προς τη νέα «χωροταξική» δομή της νέας αυτοδιοίκησης αλλά και των οικονομικών πόρων που θα στηρίξουν τις επερχόμενες αλλαγές, ο βουλευτής Ημαθίας τόνισε τα ακόλουθα:
«Πάσχει ο «Καλλικράτης» ως προς το οικονομικό σκέλος.

Οι διακηρυγμένες και συμφωνημένες οικονομικές προϋποθέσεις της μεταρρύθμισης λησμονήθηκαν, ενώ αντίθετα η διαβόητη «νέα αρχιτεκτονική» απέκτησε διαστάσεις και «αρετές» μηχανισμού εξοικονόμησης χρημάτων, ενταγμένη στο Σύμφωνο Σταθερότητας. Πάσχει ο «Καλλικράτης» και ως προς την μεταφορά των αρμοδιοτήτων, οι οποίες παρελαύνουν ατάκτως ερριμένες αλλά δεν κοστολογούνται, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα και όπως σαφώς υποδεικνύουν πρόσφατες αποφάσεις ανωτάτων δικαστηρίων μας.

Πάσχει ο «Καλλικράτης» και ως προς τα προτεινόμενα ονόματα, ιδιαίτερα των νέων Δήμων, πολλά από τα οποία διαγράφουν ολόκληρα κεφάλαια της οικείας τοπικής και εθνικής μας ιστορίας, ή αλλοιώνουν παραδόσεις, θολώνουν τις μνήμες και προκαλούν αναπόφευκτες συγχύσεις.

Πάσχει ο «Καλλικράτης» και ως προς την χάραξη των ορίων και τον ορισμό των εδρών, ιδιαίτερα των κρατικών διοικήσεων, όπου δημιουργούνται ευτράπελες έως επικίνδυνες καταστάσεις.

Πάσχει ο «Καλλικράτης» γιατί προκαλεί αυτή την πολυεπίπεδη αναταραχή τώρα ακριβώς που απαιτείται η μέγιστη δυνατή σύμπνοια, συνοχή και συναίνεση. Πάσχει ο «Καλλικράτης», γιατί ψευδεπίγραφα δήθεν επαναφέρει την κοινοτική ορολογία στην Αυτοδιοίκηση, διαλύει όμως κάθε έννοια, κάθε ψήγμα, κάθε ιδέα κοινοτισμού, και κατασκευάζει μια «Αυτοδιοίκηση» που της λείπουν όλα τα συστατικά της:
• Της λείπει ο «τόπος», γιατί οι Δήμοι-μαμούθ που δημιουργούνται χάνουν τον τοπικό χαρακτήρα τους.
• Της λείπει η κοινοτική ταυτότητα, γιατί κάθε τι το τοπικό μπαίνει υποχρεωτικά στον αναδευτήρα του δήθεν ισχυρού, αλλά απόμακρου νέου Δήμου.
• Της λείπει και η ουσία της Αυτοδιοίκησης, γιατί επανέρχεται με διαφορετικό μανδύα μια ποικιλία ελέγχων σκοπιμότητας.
Κλείνοντας, ο Μ. Χαλκίδης επεσήμανε τα εξής:
«Κάθε σας παρέμβαση κατεβάζει τον κόσμο στο δρόμο. Κάθε σας νομοθέτημα, αντί να λύνει προβλήματα, δημιουργεί περισσότερα. Ενώ όλοι συμφωνούμε ότι χρειαζόμαστε βαθιές τομές και ανατροπές, ενώ σποραδικά και διάσπαρτα βρίσκονται πράγματι ρυθμίσεις προς τη σωστή κατεύθυνση, εσείς επιλέγετε έναν αδιέξοδο και συγκρουσιακό μονόδρομο, με κεντρικές πολιτικές επιλογές πλημμελούς προετοιμασίας και εξαιρετικά επισφαλούς κατάληξης και απόδοσης.

Η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί νασυναινέσει σε τόσο ριψοκίνδυνους διοικητικούς ακροβατισμούς, γι’ αυτό και καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: