Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη οργανώσεων και αγωνιστών για τη μετωπική πολιτική συμπόρευση (ΑΝΤΑΡΣΥΑ/ Σχεδιο Β/ ΟΚΔΕ/ ΚΟΑ/ ΕΕΚ/ Κορδατος/ Ομιλος Λογικης/

του Αντώνη Δραγανίγου


Mια πολύ σημαντική σύσκεψη με τη συμμετοχή οργανώσεων, κινήσεων και δεκάδων αγωνιστών από όλο το φάσμα των δυνάμεων που παλεύουν και αναζητούν μια άλλη Αριστερά έγινε, μετά από πρόσκληση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και σε...
συνέχεια των πρωτοβουλιών και συζητήσεων για την μετωπική πολιτική συμπόρευση που είχαν ξεκινήσει από το καλοκαίρι, την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου στην Λέσχη «Αναιρέσεις».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν σύντροφοι από τις οργανώσεις «Σχέδιο Β», ΕΕΚ, ΟΚΔΕ – Εργατική Πάλη, Κομμουνιστική Οργάνωση Ανασύνταξη. Επίσης, αγωνιστές από τον πολιτικό – πολιτιστικό όμιλο «Γιάνης Κορδάτος», τον Όμιλο για την Μελέτη της Λογικής της Ιστορίας καθώς και αγωνιστές από το χώρο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που πλούτισαν με τις σκέψεις τους τη διαδικασία.

Η σύσκεψη πέρα από το σημαντικό εύρος της συμμετοχής, σφραγίστηκε από το συντροφικό κλίμα, από την κοινή αναζήτηση για μια Αριστερά που να ανταποκρίνεται στις δύσκολες μάχες της περιόδου, αλλά και από μία κοινή πολιτική κατεύθυνση που έχει σαν αφετηρία της την πάλη για την ανατροπή της βάρβαρης επίθεσης του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΔΝΤ και της επικίνδυνης για το λαό κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, την υποστήριξη βασικών πολιτικών στόχων ενός αναγκαίου αντικαπιταλιστικού – αντιιμπεριαλιστικού προγράμματος, την ολόπλευρη στήριξη στους αντικυβερνητικούς – αντιφασιστικούς αγώνες και πρωτοβουλίες, καθώς και στην κοινή διάθεση των περισσότερων συντρόφων και συναγωνιστών για συνέχιση και εμβάθυνση αυτής της διαδικασίας.

Στην εισήγησή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στάθηκε πάνω στις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις της περιόδου, καθορίζοντας ως «κεντρικό πολιτικό ζήτημα, την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής τρόικας – κεφαλαίου – ΕΕ και την άθλια δικομματική κυβέρνηση, το άνοιγμα του δρόμου για μια συνολικότερη αντικαπιταλιστική ανατροπή», τονίζοντας τη σημασία που έχει «η μετωπική πολιτική συμπόρευση των δυνάμεων της αντικαπιταλιστικής, αντι-ΕΕ, αντι-ιμπεριαλιστικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς». Η εισήγηση αποτιμούσε με θετικό τρόπο τις δυνατότητες που αναδείχθηκαν από τη μέχρι τώρα διαδικασία και μια «καταρχήν συμφωνία σε βασικές πλευρές του αναγκαίου μεταβατικού αντικαπιταλιστικού προγράμματος, ταυτόχρονα με ζητήματα και διαφορές τα οποία δεν αναιρούν αλλά αντίθετα υπογραμμίζουν την ανάγκη ο διάλογος να συνεχιστεί συντροφικά και να βαθύνει». Κατέληγε τέλος σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και βήματα για το προχώρημα της μετωπικής συμπόρευσης για την ανατροπή.

Πρώτος πήρε τον λόγο ο Γιώργος Ρούσης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να προχωρήσει με αποφασιστικότητα αυτή η διαδικασία και συνεισέφερε με τις σκέψεις του στα προγραμματικά στοιχεία που πρέπει να περιλαμβάνει.
Οι εκπρόσωποι του «Σχεδίου Β» τόνισαν την επιτακτική ανάγκη να υπάρξει μια πολιτική προοπτική που να εμπνέει και να δίνει διέξοδο στους αγώνες, η οικοδόμηση της οποίας έχει, όπως εκτίμησαν, καθυστερήσει. Εξέφρασαν σκεπτικισμό για την ωριμότητα του στόχου της αποδέσμευσης από την ΕΕ, σε σχέση με την έξοδο από το ευρώ, αίτημα το οποίο θεωρούν αιχμή.
Οι παρευρισκόμενοι από το σύλλογο «Γιάνης Κορδάτος» μίλησαν για την ανάγκη συγκρότησης ενός αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου με αντικαπιταλιστική κατεύθυνση και προδιέγραψαν τους βασικούς στόχους πάνω στους οποίους θα μπορούσε να οικοδομηθεί το μέτωπο αυτό.
Ο Γιάννης Ραχιώτης επέμεινε στο στόχο της εξόδου από την ΕΕ, σαν τον κρίκο εκείνο που μπορεί στις σημερινές συνθήκες να συμπυκνώσει την πολιτική διαπάλη.
Οι εκπρόσωποι της ΚΟΑ εξέφρασαν τη συμφωνία τους με τις βασικές θέσεις του αντικαπιταλιστικού προγράμματος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη της ολοκλήρωσής του με τη θέση της εργατικής κυβέρνησης.
Η παρέμβαση της ΟΚΔΕ – Εργατική Πάλη ανέλυσε τα χαρακτηριστικά της πολιτικής συγκυρίας και εκτίμησε ότι ένα μέτωπο των «δυνάμεων της ανατροπής» δεν είναι αυτή τη στιγμή εφικτό, δηλώνοντας τη διάθεσή τους να συμμετάσχουν σε πολιτικές πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα στο πεδίο της πάλης κατά της ΕΕ.
Τέλος, οι εκπρόσωποι του ΕΕΚ αφού ευχαρίστησαν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την αμέριστη (και αυτονόητη) συμπαράσταση στον Σάββα Μιχαήλ, μίλησαν για το βάθεμα της κρίσης και την όξυνση της επίθεσης, τις επαναστατικές δυνατότητες και τις προϋποθέσεις με βάση τις οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν.

Το καταστάλαγμα της σημαντικής αυτής σύσκεψης ήταν η ανάγκη να υπάρξει μία κοινή πολιτική παρέμβαση στις εξελίξεις, που να αποτυπώνει τη διάθεση κοινής δράσης και μετωπικής συμπόρευσης, η συνέχιση και το άνοιγμα του διαλόγου στους αγωνιστές και τα ρεύματα που αναζητούν στην ίδια κατεύθυνση και η ανάληψη κοινών πολιτικών πρωτοβουλιών στα κεντρικά πολιτικά ζητήματα του εργατικού κινήματος, της αντιφασιστικής πάλης και της πάλης κατά του ευρώ και την ΕΕ ενόψει της ελληνικής προεδρίας.

πηγη: ΠΡΙΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: