Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Γιατί ψηφίσαμε "ΟΧΙ" στην τροπολογία για την Χρυσή Αυγή/ Για να μη δώσουμε όπλα στον αντίπαλο / Γαϊτάνη- Μπόλαρη

Ιώννα Γαϊτάνη   --   Μαρία Μπόλαρη
Η ψήφος του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της κοινής με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ τροπολογίας για τη διακοπή της χρηματοδότησης της ναζιστικής ΧΑ, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά.

Μετά τις διαπραγματεύσεις με την...
κυβέρνηση, στην τροπολογία παρέμεινε η τρομορύθμιση του 187Α, ως «πλαίσιο» για τη διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης όποιου πολιτικού κόμματος στο μέλλον, παρόλο που το 187Α δεν αφορά τη δίωξη της Χρυσής Αυγής!

Ασφαλώς, η θέση όλης της Αριστεράς για κατάργηση του τρομονόμου - του 187 και του 187Α - παραμένει.

Όμως η τροπολογία αυτή δημιουργεί ένα ακόμα ζήτημα: Μετά την κρίση, μετά τις βάρβαρες μνημονιακές πολιτικές, είναι δυνατόν να συμβαδίζει η ριζοσπαστική Αριστερά με τα κυβερνητικά-μνημονιακά κόμματα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, όπως και με τους μέχρι χθες κυβερνητικούς συνεταίρους της ΔΗΜΑΡ;
Η γνώμη μας είναι ότι αυτή η επιλογή δημιουργεί προβλήματα, κατ’ αρχήν, στον αντιφασιστικό αγώνα: Δίνει ένα σχετικό συγχωροχάρτι στη ΝΔ, που βαρύνεται με μεγάλες ευθύνες σχετικά με την ανάπτυξη της ΧΑ. Καλλιεργεί την αυταπάτη ότι οι νεοναζί είναι εφικτό να τσακιστούν, κυρίως, μέσα από την παρέμβαση των «θεσμών». Των τμημάτων δηλαδή των κατασταλτικών, ιδεολογικών και άλλων κρατικών μηχανισμών που επίσης βαρύνονται με μεγάλες ευθύνες σχετικά με την ανάπτυξη και τη δράση της ΧΑ. Πιστεύουμε και εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η συντριβή των νεοναζί είναι υπόθεση του ανεξάρτητου κινήματος από τα κάτω, του αντιφασιστικού κινήματος που αναπτύσσεται, φυσιολογικά, σε άμεση σχέση με το κοινωνικό-αντιμνημονιακό κίνημα.

Ταυτόχρονα η εμφάνιση –έστω και σε μια ψηφοφορία τροπολογίας στη Βουλή- ενός «τόξου» μεταξύ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζει ένα επικίνδυνο ενδεχόμενο: είναι συζητήσιμη η «συνεννόηση» μεταξύ της ριζοσπαστικής Αριστεράς και των βασικών αστικών πολιτικών κομμάτων που στήριξαν τα Μνημόνια; Σημειώνουμε ότι ο Τύπος - επικαλούμενος της δραματικές συνθήκες της κρίσης - καλλιεργείσυστηματικά αυτήν την προοπτική, ελπίζοντας να διαμορφώσει συνθήκες μιας κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, ως αντίβαρο και αντίπαλο πολιτικό σχέδιο στην προοπτική μιας κυβέρνησης της Αριστεράς.

Υπενθυμίζουμε ότι όλες οι αποφάσεις των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ, απορρίπτουν αυτήν την πίεση και επιμένουν στην στρατηγική και την τακτική της ανατροπής της κυβέρνησης, της ακύρωσης των Μνημονίων και των προγραμμάτων λιτότητας, σε αντίθεση με τις παραδόσεις και την τακτική της Κεντροαριστεράς.

Με αυτά τα επιχειρήματα, εκφράστηκε στην πρόσφατη ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ η διαφωνία μας με την απόφαση, αρχικά του Προεδρείου της Κ.Ο, για κοινή με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ ψήφο στην επίμαχη τροπολογία. Στην ψηφοφορία στη Βουλή πειθαρχήσαμε στην πλειοψηφία για να μη δώσουμε πολιτικά όπλα στους αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ.

Με αυτή τη μέθοδο και εμπιστοσύνη στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, που επανειλημμένα έχει αναδείξει τη ριζοσπαστική του κατεύθυνση και προοπτική, θα συνεχίσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: