Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΤΟΞΟΤΕΣ ΜΕ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΣΤΟΧΕΥΣΕΙΣ! / Τ. Κανταράς

Τάσος Κανταράς*
Βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, που το σύστημα επιχειρεί μια αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα θεμιτά και αθέμιτα. Οι εξελίξεις δείχνουν έναν προετοιμασμένο και μελετημένο σχεδιασμό, ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ένα σχέδιο πολλαπλών στοχεύσεων.

1. Η κυβέρνηση με την επίδειξη πυγμής στην υπόθεση Χ.Α, θέλει να προβάλλει την εικόνα ενός ισχυρού-σιδερένιου κράτους και να στείλει μήνυμα, πως θα αντιμετωπίσει με τα ίδια νομικά μέσα και την αντίστοιχη ταχύτητα, όλες τις δικαιολογημένες κοινωνικές αντιστάσεις που αναπτύσσονται (καταλήψεις μαθητών,αντιδράσεις κατοίκων Ιερισσούεργαζομένων στην υγεία κλπ).
Θέλει να σπείρει το φόβο, να επαναφέρει στις...
μνήμες άλλες εποχές, να καταβάλλει το φρόνημα των αγωνιζόμενων λαϊκών στρωμάτων, να αναστείλει κοινωνικές και πολιτικές διεργασίες, που άρχισαν να αναπτύσσονται, ιδιαίτερα μετά τη ΔΕΘ.

2Επιχειρεί η κυβέρνηση με τη περίφημη θεωρία των δύο άκρων, να προκαλέσει αμφισβήτηση της εμπιστοσύνης των λαϊκών μαζών προς τις ιδέες και προτάσεις της Αριστεράς και ειδικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ, που έφτασε με την κοινοβουλευτική του έκρηξη, να αμφισβητεί την μεταπολιτευτική τάξη πραγμάτων.
Ιδιαίτερα, προτάσεις από δυνάμεις που αμφισβητούν την Ε.Ε, την Ευρωζώνη κλπ, στιγματίζονται από τον κ Σαμαρά και τους συνεργάτες του, ως εκτός νόμου θέσεις!
3. Η κυβέρνηση θέλει να εμφανιστεί, ως εγγυητής της ομαλότητας, ενώ επί της ουσίας έχει εγκαθιδρύσει μια αστυνομική κοινοβουλευτική δικτατορία!
Επιχειρεί συνεπικουρούμενη από την πλειονότητα των ΜΜΕ, να θέσει ως κυρίαρχη ατζέντα της πολιτικής ζωής, την υπεράσπιση της δημοκρατίας! Αυτό προκαλεί την νοημοσύνη της κοινωνίας. Όταν μάλιστα γίνεται από μια κυβέρνηση που έχει γράψει στα παλαιά της υποδήματα την Βουλή, το Σύνταγμα και τις πιο στοιχειώδεις κατακτήσεις της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας. Ο διακαής στόχος της είναι, να αποκρύψει από την ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης το κύριο, που είναι η αμείλικτη κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα και που δεν είναι καθόλου ευνοϊκή για την ίδια.
4. Παρουσιάζει το άσπρο –μαύρο για την κατάσταση της οικονομίας, για τα δήθεν πρωτογενή πλεονάσματα και την έξοδο στις περίφημες αγορές.
Φοράει τελευταία χωρίς ίχνος ντροπής, ακόμα και το κουστούμι μιας κυβέρνησης, που δήθεν αντιστέκεται στις επιταγές της τρόϊκα
Όλες οι κινήσεις της κυβέρνησης καταδεικνύουν μια τελευταία απέλπιδα προσπάθεια, πριν την οριστική της κατάρρευση.
Ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς είναι, να κερδίσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να αλλάξει το ταχύτερο αυτή την ατζέντα.
Η Αριστερά πρέπει να αναδείξει στην πολιτική της αντιπαράθεση, πως το φασιστικό φαινόμενο είναι παράγωγο των κυρίαρχων πολιτικών του συστήματος.
Ταυτόχρονα, η δικιά της αυτοκριτική ανάλυση, πρέπει να εστιαστεί, στο εάν και πως η διόγκωση του φαινομένου, οφείλεται πέραν των άλλων και στις ιδεολογικές και κινηματικές αδυναμίες της Αριστεράς.
Και εδώ έχει πάρα πολλά να κάνει για να καλύψει το χαμένο έδαφος.
Να προβάλλει με μεγάλη σαφήνεια, πως το πρόσωπο του φασισμού, είναι το ένα από τα πρόσωπα της στήριξης και διαιώνισης του συστήματος, η εφεδρεία του και όχι πολιτική δύναμη της ανατροπής του.
Η Αριστερά στην ιστορική περίοδο που βιώνουμε, δεν πρέπει να φοβηθεί να κατατάξει, όλους όσους σήμερα υπερασπίζονται, με κάθε τρόπο και μέσον το σύστημα, πως είναι και αποτελούν ευρύτερο μπλόκ ενιαίων στοχεύσεων με τη Χ.Α.
Στην εποχή του ολοκληρωτικού καπιταλισμού, έχει ξεθωριάσει η έννοια του συνταγματικού τόξου. Οι συστημικές δυνάμεις, όχι μόνο δεν υπερασπίζονται το Σύνταγμα, αλλά το έχουν καταπατήσει. Στην ουσία δεν υπάρχει συνταγματικό τόξο, όπως τουλάχιστον γνώρισε η χώρα από τον μεταπολιτευτικό συμβιβασμό και μετά.
Στην Αριστερά της Ανατροπής, δεν επιτρέπονται συγχύσεις και ταλαντεύσεις περί της σκοπιμότητας προβολής τέτοιων διαχωριστικών γραμμών.
Με αφορμή και την συζήτηση στη Βουλή για την διακοπή χρηματοδότησης της Χ.Α, η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να εξετάσει σοβαρά τη στάση της στην ψηφοφορία για την σχετική τροπολογία-προσθήκη. Να διεκδικήσει την απόσυρση του αντισυνταγματικού άρθρου 187A του Ποινικού Κώδικα, όταν μάλιστα για την μη ψήφιση του, έδωσε μάχη παλαιότερα στην Ελληνική Βουλή.
Η Αριστερά, δεν πρέπει να ενταχθεί στο κάδρο του λεγόμενου συνταγματικού τόξου. Να μην χρεωθεί και η ίδια, την εφαρμογή της τρομοκρατικής διάταξης 187A σε βάρος των κοινωνικών αγώνων.
Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ για να φύγουμε από το τέλμα και να ανοίξουν δρόμοι προοδευτικών εξελίξεων, δεν μπορεί να είναι άλλη από την καθαρή ριζοσπαστική του πρόταση. Που πρέπει όμως, να την βροντοφωνάξει. Να την γειώσει στο κοινωνικό σώμα. Και αυτό προϋποθέτει ένα ισχυρό ζωντανό Κόμμα, μια ισχυρή ριζοσπαστική νεολαία, ένα ισχυρό λαϊκό κίνημα ανατροπής . Η άμεση στροφή στους κοινωνικούς αγώνες, η ένταση και η αποτελεσματικότητα τους, μπορεί να αντιμετωπίσει καταλυτικά τα νέα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης και του κατεστημένου και να αποτρέψει τα σχέδια του, για μια αντιδραστική αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού.

*Ο Τάσος Κανταράς είναι μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: