Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Κουβέλης: Ετοιμάζουμε πρόγραμμα για μετά το μνημόνιο

Η Δημοκρατική Αριστερά θα καταθέσει το δικό της πρόγραμμα για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα, τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε απόψε στην Πάτρα ο Φώτης Κουβέλης, στο πλαίσιο επίσκεψής του.

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, «πορευόμαστε και προετοιμαζόμαστε για το συνέδριό μας, που θα γίνει στα μέσα Δεκεμβρίου, και θα καταθέσουμε το δικό μας πρόγραμμα, για την οικονομία και την ανάπτυξη», ενώ διατύπωσε την εκτίμηση «πως υπάρχει δρόμος για να...
βγει η χώρα από το αδιέξοδο, στο οποίο έχει περιέλθει».

Στη συνέχεια, μιλώντας για το πρωτογενές πλεόνασμα, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «ευχόμαστε να υπάρχει», αλλά όπως συμπλήρωσε «δεν ισχύει». Ειδικότερα, ο Φώτης Κουβέλης είπε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα έχει προκύψει με εντελώς λογιστικό τρόπο, δηλαδή δεν έχουν δοθεί τα χρήματα ακόμα για τις δημόσιες επενδύσεις και όπως συμπλήρωσε, το Δημόσιο χρωστά πολλά χρήματα σε ιδιώτες, οπότε γι' αυτό βρίσκονται χρήματα στα ταμεία.

Ακόμη, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έκανε λόγο για δημοσιονομικό κενό, καθώς όπως είπε, «άλλοι είναι οι υπολογισμοί που κάνει η κυβέρνηση και άλλοι οι δανειστές μας». Μάλιστα, σε αυτό το σημείο ανέφερε πως ο προϋπολογισμός που θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή, θα εκφράζει το δόγμα της άκαμπτης δημοσιονομικής πολιτικής.

Όσον αφορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι «η ΔΗΜΑΡ θα στηρίξει πρόσωπα με αξιοσύνη, προσωπικότητα και διαφάνεια», αλλά όπως πρόσθεσε, η επιλογή των προσώπων αυτών θα γίνει μέσα από τις τοπικές αυτοδιοικητικές δυνάμεις του κόμματος, και δεν θα επιβληθούν κεντρικά.

Ο τρίτος πόλος δεν θα γίνει συνιστώσα της συντηρητικής πολιτικής

Σε ό,τι αφορά την κίνηση των 58 για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς και τη γενικότερη συζήτηση που έχει ανοίξει μεταξύ των κομμάτων του χώρου, ο κ.Κουβέλης είπε: «Παραμένουμε στρατευμένοι πάντα στην υπόθεση ανασυγκρότησης του προοδευτικού χώρου και μάλιστα με μεγαλύτερη πλέον θέληση και δράση, καθώς οι εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα αποδεικνύουν την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός ισχυρού δημοκρατικού προοδευτικού πόλου».
Όσον αφορά την πρόταση της ΔΗΜΑΡ, ο Φώτης Κουβέλης τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ευρεία συμμαχία δυνάμεων της δημοκρατικής αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας και της σοσιαλδημοκρατίας, που απορρίπτει πολιτικές και πρακτικές που οδήγησαν στην κρίση. Όμως, όπως πρόσθεσε, «η ευρύτητα του χώρου αυτού όμως δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν σαφή και διακριτά όρια, διότι όπως εξήγησε, «δεν μπορεί να συγχέεται η ευρύτητα με την απουσία στίγματος».

Επίσης, ο Φώτης Κουβέλης υπογράμμισε ότι ο τρίτος πόλος δεν μπορεί και δεν θα γίνει συνιστώσα της συντηρητικής πολιτικής. Ταυτόχρονα όμως, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, ο τρίτος πόλος δεν θα συμφωνεί και θα δέχεται απόψεις λαϊκιστικές, άγονες, με σχέδια ξεπερασμένα και με υποσχέσεις για εύκολη επιστροφή στην κατάσταση προ κρίσης. Επίσης, σύμφωνα με τον Φώτη Κουβέλη, ο τρίτος πόλος δεν θα συμφωνεί με υποσχέσεις για τα πάντα στους πάντες και με διακινδύνευση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.

Στόχος του προοδευτικού τρίτου πόλου, όπως είπε ο Φώτης Κουβέλης, είναι η πλειοψηφία, η ανάληψη της εξουσίας και η εφαρμογή του αντίστοιχου πολιτικού προγράμματος, αλλά όπως πρόσθεσε, δεν θα μείνει εκτός λύσεων έως ότου γίνει πλειοψηφία.

Επίσης κατά την διάρκεια της ομιλίας του, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ χαρακτήρισε πολλαπλά αρνητικό το ενδεχόμενο κλεισίματος των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο «θα είναι εγκληματικό για την χώρα, την άμυνά της και τους εργαζόμενους».

Ακόμη, ο Φώτης Κουβέλης ανέφερε ότι η ΔΗΜΑΡ θα αγωνιστεί για να γίνει το περιουσιολόγιο, ώστε όπως τόνισε, «να σταματήσουν το μαύρο χρήμα, η διαφθορά και η φοροδιαφυγή»

Δεν υπάρχουν σχόλια: