Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Το ιρλανδικό ΣΕΚ επιχειρεί να στερήσει την έδρα στην Ευρωβουλή από τον Πολ Μέρφι;

Για κάποιες οργανώσεις και κόμματα της Αριστεράς φαίνεται πως  είναι εντελώς αδύνατο να θέσουν τα ευρύτερα συμφέροντα του εργατικού κινήματος και της κοινωνίας πάνω από τα δικά τους μικροκομματικά συμφέροντα (όπως τα καταλαβαίνουν τουλάχιστον)! Ακόμα και όταν τα πράγματα είναι τόσο καθαρά και τόσο κραυγαλέα που βγάζουν μάτι.

Αναφερόμαστε στο...
κόμμα SWP της Ν. Ιρλανδίας (Socialist Workers’ Party – Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, η αντίστοιχη οργάνωση του ελληνικού ΣΕΚ) το οποίο αποφάσισε να κατεβάσει υποψήφιο στις ευρωεκλογές του ερχόμενου Μάη στην εκλογική περιφέρεια του Δουβλίνου. Και ποιο είναι το πρόβλημα θα πει κανείς μ’ αυτή την απόφαση του ιρλανδικού ΣΕΚ; Το πρόβλημα είναι ότι στην εκλογική περιφέρεια του Δουβλίνου εκλέγεται ο μοναδικός μαρξιστής ευρωβουλευτής από ολόκληρη την Ιρλανδία, ο Πολ Μέρφι!

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (ιρλανδικό τμήμα της Επιτροπής για μια Εργατική Διεθνή, CWI, στην οποία συμμετέχει και το Ξεκίνημα) μπόρεσε να εκλέξει τον πρώτο και μοναδικό εκπρόσωπο της μαρξιστικής αριστεράς της Ιρλανδίας στην ευρωβουλή, στις εκλογές του 2009! Στην περιφέρεια του Δουβλίνου εκλέγονται 3 ευρωβουλευτές και στις ευρωεκλογές του 2009 το Σοσ. Κόμμα πήρε 12,5% των ψήφων και καταφέρνοντας οριακά να κερδίσει την 3η έδρα.

Ο σύντροφος Πολ Μέρφι έδωσε πραγματική αξία στην έδρα που κέρδισε το ΣΚ στην Ευρωβουλή. Ανάμεσα σε πολλά άλλα:

▫  ήταν μπροστά σε άπειρες μάχες στην Ιρλανδία και ένας από τους συλληφθέντες του ιρλανδικού «κινήματος των πλατειών»,

▫ ταξίδεψε διεθνώς, σε όλες τις χώρες όπου τον καλέσανε τα κινήματα και η Αριστερά, στηρίζοντας τους ταξικούς, κοινωνικούς και εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες,

▫ ήταν ένας από τους επικεφαλής του στολίσκου για την Ελευθερία των Παλαιστινίων που ταξίδεψε στη Γάζα το 2011, συνελήφθη από τις ισραηλινές ειδικές δυνάμεις και κατέληξε στις ισραηλινές φυλακές,

▫ κηρύχτηκε «persona non grata» («ανεπιθύμητο άτομο» και απαγόρευση εισόδου στη χώρα) από την κυβέρνηση του Καζακστάν λόγω της ενεργής υποστήριξης του στον αγώνα των απεργών στην πετρελαιοβιομηχανία της χώρας (μια απεργία με νεκρούς εργάτες εν ψυχρώ δολοφονημένους από την αστυνομία) και της διεθνούς εκστρατείας του ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς του Ναζαρμπάγεφ,

▫ το ίδιο έγινε και με την κυβέρνηση της Σρι Λάνκα η οποία επίσης τον κήρυξε ανεπιθύμητο και αρνήθηκε να του χορηγήσει ξανά βίζα για να επισκεφθεί τη χώρα, λόγω της υποστήριξης από μέρους του των δικαιωμάτων της εθνικής μειονότητας των Ταμίλ,

Η ελληνική Αριστερά και το ελληνικό κίνημα έχουν γνωρίσει τον Πολ μέσα από την επίσκεψή του για συμπαράσταση στον αγώνα των απεργών της Ελληνικής Χαλυβουργίας, όπου ήταν μπροστά οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ/ΚΚΕ, στην κατάληψη του υπουργείου Υγείας στις αρχές του 2012, στην οποία ήταν μπροστά συνδικαλιστές του Ξεκινήματος και του ΝΑΡ από τους χώρους της Ψυχικής Υγείας και της Ειδικής Αγωγής, μέσα από τις επισκέψεις του σε διεθνείς εκδηλώσεις και συναντήσεις που κάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα, καθώς και μέσα από την κεντρική ιδρυτική εκδήλωση της Πρωτοβουλίας των 1000 το περασμένο Φθινόπωρο(2012).

Με άλλα λόγια ο Πολ στήριξε τους αγώνες και τις προσπάθειες του συνόλου της Αριστεράς, όποτε αυτή έδινε μάχες και τον προσκαλούσε.

Με το Ξεκίνημα ο σύντροφος Πολ έχει συμμετάσχει σε αρκετές εκδηλώσεις σε μια σειρά πόλεις όπως στην Αθήνα, τη Θεσ/νίκη, το Βόλο και την Κέρκυρα, ενώ επισκέφθηκε το κάμπινγκ του Antinazi Zone /YRE για δύο συνεχόμενες φορές. Ο Πολ είναι ένας ανιδιοτελής, συνεπής αγωνιστής στην πλευρά των εργαζομένων και των καταπιεσμένων, ανυποχώρητος υπερασπιστής του μαρξισμού και του επαναστατικού σοσιαλισμού, που ζει με το μέσο μισθό ενός ιρλανδού εργαζόμενου και προσφέρει τα υπόλοιπα έσοδα από τη θέση του ευρωβουλευτή στην πάλη και τους αγώνες του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Έχοντας αυτά υπόψη, το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί το ιρλανδικό ΣΕΚ αποφασίζει να κατεβάσει δικό του υποψήφιο στην ίδια εκλογική περιφέρεια;

«Η άκρα αριστερά στο Δουβλίνο πρέπει να διεκδικήσει δύο έδρες» απαντούν συχνά τα στελέχη του ιρλανδικού ΣΕΚ όταν ρωτηθούν!

Μα είναι δυνατό, η μαρξιστική αριστερά να κερδίσει τις δύο από τις τρεις έδρες για το ευρωκοινοβούλιο στην ίδια εκλογική περιφέρεια (του Δουβλίνου); Ή μήπως διεκδικώντας τες απλά θα χάσει; Γιατί για να κερδίσει θα πρέπει να πάθουν πανωλεθρία τα δύο δεξιά κόμματα της άρχουσας τάξης, το Fine Geil και το Fianna Fail (ή τουλάχιστον το ένα απ’ αυτά). Θα πρέπει το ίδιο να πάθει το κεντροαριστερό κόμμα της άρχουσας τάξης, το Labour Party (Εργατικό Κόμμα). Θα πρέπει να χάσει η ρεφορμιστική αριστερά του Σιν Φέιν! Μόνο αν οι τρεις από τις τέσσερις προαναφερόμενες πολιτικές δυνάμεις καταποντιστούν θα ανοίξει ο δρόμος για τα κόμματα της επαναστατικής Αριστεράς ώστε να κερδίσουν τις 2 από τις 3 έδρες της περιφέρειας του Δουβλίνου!

Αν το ιρλανδικό SWP πιστεύει ότι στην Ιρλανδία οι συνθήκες είναι τόσο ώριμες επαναστατικά,  που η «άκρα αριστερά» θα τα «πάρει όλα» (τις 2 από τις 3 έδρες της περιφέρειας του Δουβλίνου, πρωτεύουσας της Ιρλανδίας) γιατί δεν κατεβάζει υποψήφιο σε κάποια άλλη εκλογική περιφέρεια και να καλέσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα να αλληλοϋποστηριχτούν; Γιατί επιλέγει το Δουβλίνο, τη μόνη στην οποία η μαρξιστική αριστερά έχει ήδη εκλεγμένο ευρωβουλευτή;

Ακόμα και η έλλειψη σοβαρότητας πρέπει να έχει κάποια όρια! Η ενέργεια αυτή του SWP μπορεί να έχει ένα και μόνο αποτέλεσμα: να στερήσει την έδρα από τον Πολ Μέρφι και να μην εκλεγεί κανένας από τους δύο υποψηφίους, ούτε του Σοσιαλιστικού Κόμματος ούτε και του SWP. Έτσι το εργατικό κίνημα της Ιρλανδίας και της υπόλοιπης Ευρώπης θα χάσει μια δυνατή δημόσια φωνή.

Δεν το καταλαβαίνει αυτό η ηγεσία του SWP; Το καταλαβαίνει αλλά την αφήνει αδιάφορη; Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι. Όμως τον κόσμο της Αριστεράς τον νοιάζει. Τα μέλη του ΣΕΚ στην Ελλάδα τι λένε – συμφωνούν με αυτές τις τακτικές της οργάνωσης τους στην Ιρλανδία; Και τα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην οποία συμμετέχει το ΣΕΚ τι λένε; Συμφωνούν, ή μήπως πρέπει να ασκήσουν τις απαιτούμενες πιέσεις για να αλλάξει απόφαση το ΣΕΚ Ιρλανδίας;

Γιατί υπάρχει ακόμα χρόνος. Οι υποψηφιότητες δεν έχουν «κλειδώσει». Που σημαίνει πως η ηγεσία του ιρλανδικού SWP μπορεί να υποχωρήσει αν πιεστεί. Προτείνουμε σε μέλη και στελέχη της Αριστεράς να στείλουν επιστολές διαμαρτυρίας, καλώντας το SWP να αλλάξει θέση. Παραθέτουμε στη συνέχεια μια πρότυπη επιστολή, την οποία οι αναγνώστες μας μπορούν αν θέλουν να αντιγράψουν και να στείλουν στις  διευθύνσεις που ακολουθούν.


Επιστολές διαμαρτυρίας σε:

και αντίγραφα σε:


_____________________________

Protest Letter
From:
Name … ... ...
Address ... ... ...

To:
Socialist Workers’ Party, Ireland

Copies to

Comrades

We have been informed, to our great surprise, that the leadership of the Irish Socialist Workers’ Party has come to the decision to stand Brid Smith on behalf of the People Before Profits Alliance in the Euroelections of next May, in the Dublin Constituency. We are aware that Paul Murphy, who has visited Greece on quite a number of occasions to give support to the struggling Greek workers and the Greek Left is elected as a member of the European Parliament in the same constituency.

We are certain that the standing of two candidates by the far left can only have as a result that none of the two is elected, to the benefit of the parties of the ruling class. For this reason, the decision to stand Brid Smith is in our opinion a serious mistake. We therefore ask you to reconsider your stand and correct this mistake – in the name and for the benefit of the working class movement and the Left, not only in Ireland but also in Greece, Europe and internationally.


Comradely greetings,
Signed

_________________________________

Ελληνική Μετάφραση
Επιστολή Διαμαρτυρίας

Σύντροφοι,

Ενημερωθήκαμε, προς μεγάλη μας έκπληξη, ότι το SWP ετοιμάζεται να κατεβάσει στις ευρωεκλογές του ερχόμενου Μάη τον Μπρίντ Σμιθ σαν υποψήφιο της «Συμμαχίας οι Άνθρωποι πάνω από τα Κέρδη» στην εκλογική περιφέρεια του Δουβλίνου. Ξέρουμε πως σ’ αυτή την περιφέρεια εκλέγεται ο Πολ Μέρφι, ο οποίος έχει επισκεφθεί την Ελλάδα για να συμπαρασταθεί στους αγώνες του εργατικού κινήματος και της Αριστεράς αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια.


Είμαστε σίγουροι ότι η κάθοδος δύο υποψηφίων της ριζοσπαστικής Αριστεράς θα έχει σαν αποτέλεσμα να μην εκλεγεί κανένας, προς μεγάλη ικανοποίηση των εκπροσώπων της άρχουσας τάξης. Γι’ αυτό η απόφαση για κάθοδο του Μπριντ Σμιθ αποτελεί ένα σοβαρό λάθος. Σας ζητούμε να επανεξετάσετε τη στάση σας και να διορθώσετε αυτό το λάθος – για το καλό του κινήματος και της Αριστεράς όχι μόνο στην Ιρλανδία, αλλά και στην Ελλάδα, την Ευρώπη και διεθνώς.

πηγή: ΞΕΚΙΝΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: