Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Στρατούλης- Διαφωνώ αλλά το ψήφισα για το καλό του κόμματος, του λαού και του κινήματος / Επιχειρήματα για γέλια


Ένας ένας βγαίνουν και προσπαθούν να περισώσουν το κύρος τους, να δικαιολογήσουν την στάση τους που στα λόγια είναι "ανατρεπτική" ενώ στην πράξη είναι ..σκυφτή. Έσκυψαν στην πλειοψηφία οι της αριστερής πλατφόρμας και υποχρεώθηκαν να ψηφίσουν κάτι που διαφωνούν. Και τώρα; Τώρα προσπαθούν να αιτιολογήσουν τη στάση τους.

Αλήθεια, σε τι διαφέρει αυτή η στάση από τη στάση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που έβγαιναν και έλεγαν ότι διαφωνούν με το Μνημόνιο αλλά είναι αναγκασμένοι να το ψηφίσουν;

Διαβάστε την ανακοίνωση του Δ. Στρατούλη που επικαλείται λόγους πλειοψηφίας εντός του κόμματος, δηλαδή οι...

συσχετισμοί δεν είναι ευνοϊκοί, λόγους ανωριμότητας του λαού που δεν καταλαβαίνει σε τι ακριβώς συνίσταται ο κίνδυνος από το 187Α, λόγους μικροκομματικούς που έχουν να κάνουν με το αν η διαφοροποίησή του, η δική του και των άλλων, θα έδινε "όπλα" σε ΝΔ- ΠΑΣΟΚ για να κάνουν κριτική.

Δηλαδή επικαλείται λόγους για γέλια για να δικαιολογηθεί και δε βγαίνει φόρα παρτίδα και σταράτα να πει ότι "ως εδώ ήταν το επαναστατικό πανηγύρι σύντροφοι, τώρα βάλαμε γραβάτα και περιμένουμε να γίνουμε υπουργοί"...


Ολόκληρη η δήλωση του Δημήτρη Στρατούλη είναι:

Είναι γνωστό ότι στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, της οποίας είμαι μέλος, εξέφρασα μαζί με πολλούς άλλους συντρόφους και συντρόφισσές μου την σαφή αντίρρησή μου στο να είναι το άρθρο 187Α (τρομορύθμιση) του ποινικού κώδικα μία από τις προϋποθέσεις αναστολής χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής που θα συμπεριλαμβανόταν στην σχετική τροπολογία, καθώς και την άποψή μου ότι, εάν αυτό δεν αποτραπεί, να μην την ψηφίσουμε ως ΣΥΡΙΖΑ, γιατί:


• Ο πολιτικός μας χώρος είχε διαφωνήσει με την θέσπιση του άρθρου 187Α του ποινικού κώδικα, και είχαμε καταψηφίσει στη Βουλή την σχετική ρύθμιση, γιατί θεωρούσαμε ότι είναι αντιδημοκρατική και ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε βάρος του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς.

• Η τροπολογία αυτή, εφόσον συμπεριελάμβανε το άρθρο 187Α του ποινικού κώδικα, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ ή άλλου αριστερού κόμματος, εφόσον βουλευτές μας στηρίζουν και παραβρίσκονται σε δυναμικές λαϊκές κινητοποιήσεις, καταλήψεις κλπ.

• Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ήταν σωστό υπερψηφίζοντας αυτή την τροπολογία να μπει στο ίδιο πολιτικό κάδρο με την ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, που έχουν εγκληματικές πολιτικές ευθύνες για το γιγάντεμα της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής και για την φτωχοποίηση του λαού.

• Θα έπρεπε το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ πριν ανακοινώσει την απόφασή του περί ψήφισης της τροπολογίας να ζητήσει την γνώμη των αρμοδίων οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ και της κοινοβουλευτικής ομάδας του.

• Ο τρόπος που ανακοινώθηκε αυτή η απόφαση από ορισμένους συντρόφους παρέπεμπε σε συμβολική κίνηση πολιτικής συναίνεσης για το συγκεκριμένο θέμα με δυνάμεις του μνημονιακού τόξου.
Την θέση αυτή εξακολουθώ να έχω και σήμερα, χωρίς να παραγνωρίζω την προσπάθεια των συντρόφων που διαχειρίστηκαν την συγκεκριμένη υπόθεση να βελτιώσουν την συγκεκριμένη πρωτοβουλία, κρίνοντας όμως με βάση το τελικό αποτέλεσμα.
Στην ονομαστική ψηφοφορία που έγινε στη βουλή, παρά την διαφωνία μουπειθάρχησα με την ψήφο μου μαζί με άλλους συντρόφους που είχαν την ίδια γνώμη με μένα στην απόφαση της πλειοψηφίας του κόμματός μου για τους εξής λόγους:
  • Την πρωτοβουλία για ονομαστική ψηφοφορία γι’ αυτή την τροπολογία την πήρε το ΠΑΣΟΚ, ώστε να αξιοποιήσει το ίδιο, ολόκληρο το μνημονιακό μπλοκ και τα συστημικά ΜΜΕ, την δική μου διαφωνία και άλλων πολλών συντρόφων βουλευτών για να πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ δημιουργώντας εικόνα αναξιοπιστίας, ρευστοποίησης και διχασμού του και προφανώς ανικανότητάς του να αναλάβει μαζί με άλλες αριστερές δυνάμεις την διακυβέρνηση της χώρας.
  • Το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο θα αξιοποιούσε μία τέτοια εικόνα κρίσης του ΣΥΡΙΖΑ, για να την φέρει ως κεντρικό θέμα στην πολιτική σκηνή, ώστε να αποπροσανατολίσει τον λαό από τα προβλήματα επιβίωσης, που του προκαλούν οι εφαρμοζόμενες κυβερνητικές μνημονιακές πολιτικές. Επίσης για να δώσει πολιτικές ανάσες στην κυβέρνηση, που προετοιμάζει μαζί με την τρόικα τα νέα τρισχειρότερα μνημονιακά μέτρα, αλλά και να υπονομεύσει την ελπίδα του λαού ότι με την ανάπτυξη των αγώνων του και με την ψήφο του στον ΣΥΡΙΖΑ και στην Αριστερά μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μία άλλη αντιμνημονιακή προοδευτική πολιτική με ορίζοντα τον σοσιαλισμό.
  • Η έτσι κι αλλιώς εκφρασμένη στα κεντρικά όργανα του κόμματος μαζί με άλλους συντρόφουςδιαφωνία μας για το συγκεκριμένο θέμα ήταν αυτή, που το μετέτρεψε σε μείζον και κεντρικό πολιτικό θέμα.
  • Η ψήφος μας δεν αφορούσε το ίδιο το άρθρο 187Α, που δυστυχώς είναι ψηφισμένο και καμαρώνει ως άρθρο του ποινικού κώδικα, αλλά το εάν θα συμπεριληφθεί στις προϋποθέσεις εφαρμογής της συγκεκριμένης τροπολογίας για την αναστολή κρατικής χρηματοδότησης κομμάτων.
Γνωρίζω ότι σύντροφοι και συντρόφισσες και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από άλλες δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς μπορεί να έχουν και έχουν διαφορετική άποψη για την στάση την δική μου και άλλων συντρόφων μου που διαφωνούσαμε με αυτή την τροπολογία και φυσικά είμαστε ανοικτοί σε συντροφική κριτικήακόμα και σε πολεμική για τέτοια και άλλα ζητήματα.
Ωστόσο ως εκλεγμένος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα συγκεντρώνει τις ελπίδες μεγάλου τμήματος του λαού μας για προοδευτική ανατροπή και αλλαγή, είμαι υποχρεωμένος κάθε φορά που βρίσκομαι μπροστά σε τέτοια διλήμματα να μετρώ και να υπολογίζω τις αρχές και την συνείδησή μου, την πολιτική, οικονομική και κοινωνική συγκυρία, τους στόχους των πολιτικών και ταξικών αντιπάλων, το αν το συγκεκριμένο ζήτημα έχει γίνει κατανοητό από το λαικό κίνημα αλλά και τον ίδιο τον λαό ως δικό του πρόβλημα.
Επίσης το γεγονός ότι εγώ και άλλοι σύντροφοι μου εκλεχτήκαμε στα όργανα του κόμματος στο πρόσφατο συνέδριό του μέσα από την λίστα ενός ιδεολογικού ρεύματος, της Αριστερής Πλατφόρμας, που εξασφάλισε την επιρροή και εμπιστοσύνη του 1/3 των μελών του ΣΥΡΙΖΑ με ότι αυτό συνεπάγεται για τις αυξημένες ευθύνες μας όχι μόνο για την συνολική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ ως αριστερού ριζοσπαστικού κόμματος, αλλά και για ολόκληρη της Αριστερά και το λαϊκό κίνημα.


πηγη ανακοίνωσης: ΙΣΚΡΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια: