Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Εκτός ομάδας ο Διον. Ψωμιάδης - Αιχμές κατά συμβούλων στην επιστολή του- Ένταση για την Χ.Α στο Συμβούλιο

Της Φανής Σοβιτσλή


Υπό τη σκιά που άφησε η απόφαση του γ.γ της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Αθ. Καρούτζου, με την οποία τέθηκε σε αργία, ο Διονύσης Ψωμιάδης έθεσε τον εαυτό του εκτός ομάδας της πλειοψηφούσας παράταξης στο περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι τερματίζει την πολιτική του διαδρομή.

Με επιστολή του προς όλα τα μέλη του συμβουλίου αφήνει αιχμές εναντίον της ...
διοίκησης του Απ. Τζιτζικώστα, κατηγορώντας πολλούς συμβούλους της ομάδας για «έλλειμμα ειλικρίνειας και περίσσεια υποκρισία».
Τα βέλη του κ. Ψωμιάδη εκτοξεύονται κυρίως σε περιφερειακούς συμβούλους της πλειοψηφίας, οι οποίοι, όπως επισημαίνει, εμφανίστηκαν ανειλικρινείς και υποκριτές, κυρίως μετά την έκπτωση του αδελφού του, Παναγιώτη, από το αξίωμα του περιφερειάρχη. Εμφανώς πικραμένος και ενοχλημένος, ο κ. Ψωμιάδης χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα για πρώην συνεργάτες της διοίκησης Ψωμιάδη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μετά την ποινή του αδελφού μου δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν να αντισταθούν στις έξωθεν και μακρόθεν παρεμβάσεις και πιέσεις, με τις οποίες άλλα κέντρα αποφάσεων επιχείρησαν να χειραγωγήσουν τις διαδικασίες και να ερεθίσουν ανακλαστικά επιτηδευμένης κολακείας».
Αναφέρει ακόμη ότι από την εντεκάχρονη πολιτική του διαδρομή «θα μου μείνει η πικρή γεύση από τη μικρόψυχη συμπεριφορά κάποιων, εντός και εκτός των τειχών της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, των οποίων η επιλεκτική ευαισθησία υποκρύπτει καιροσκοπισμό και ιδιοτέλεια».
Ο κ. Ψωμιάδης, ο οποίος λόγω της αργίας του δεν παραβρέθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, ξεκαθαρίζει στην επιστολή του ότι ολοκληρώνει τον κύκλο της πολιτικής του καριέρας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τον τελευταίο χρόνο -μετά την εκλογή του Απ. Τζιτζικώστα στο τιμόνι της περιφερειακής διοίκησης- ήταν ξένο σώμα στο περιφερειακό συμβούλιο. «Πολύ πριν μου επιβληθεί η ποινή, ήδη από την 1η Ιανουαρίου του 2013 είχα λάβει την απόφαση αποχώρησής μου από τα ‘κοινά’ της περιφέρειας και ουσιαστικά είχα θέσει τον εαυτό μου σε καθεστώς οιονεί παραίτησης» επισημαίνει, ενώ χαρακτηρίζει «όχι αυτόβουλη ενέργεια, αλλά προβλεπόμενη υπηρεσιακή ‘υποχρέωση’» την απόφαση του γ.γ της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης να τον θέσει σε καθεστώς προσωρινής αργίας.
Είναι γεγονός πάντως πως η απόφαση του κ. Ψωμιάδη να αποχωρήσει από την παράταξη διευκολύνει πολύ τον περιφερειάρχη Απ. Τζιτζικώστα, καθώς, όπως ανέφεραν περιφερειακοί σύμβουλοι, απαλλάσσεται σχεδόν από όλα τα... βαρίδια του παρελθόντος, την εποχή της διοίκησης Ψωμιάδη.

ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Παρά το γεγονός ότι η επιστολή του κ. Ψωμιάδη κοινοποιήθηκε σε όλα τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου, στη χθεσινή συνεδρίαση το γεγονός έμεινε ασχολίαστο από όλα σχεδόν τα μέλη της ομάδας της πλειοψηφίας. Αντίθετα, στο περιθώριο της συνεδρίασης πολλοί ήταν αυτοί που σχολίαζαν αρνητικά την απόφαση του Δ. Ψωμιάδη να στείλει την επιστολή και να αφήσει αιχμές σε βάρος παλιών συνεργατών, ενώ αρκετοί εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το θέμα της αποχώρησής του.
Εν ολίγοις υποστήριξαν ότι θα μπορούσε να δηλώσει την παραίτησή του επισήμως, εφόσον ένιωθε ότι δεν ανήκε πλέον στο περιφερειακό συμβούλιο, και όχι να φτάσει σε σημείο να χαρακτηρίζει υποκριτές και ανειλικρινείς ανθρώπους που πορεύτηκαν και συνεργάστηκαν για πολλά χρόνια με το δίδυμο Ψωμιάδη. «Είναι αλήθεια ότι δεν ξαφνιαστήκαμε με την επιστολή, καθώς η πικρία του Διονύση ήταν έκδηλη από τις αρχές της χρονιάς, μετά την εκλογή του Απ. Τζιτζικώστα. Ωστόσο οι χαρακτηρισμοί του για κάποια πρόσωπα ήταν άδικοι και αυτό κατά βάθος το ξέρει», σχολίασαν σύμβουλοι της πλειοψηφούσας παράταξης.
Σε ό,τι αφορά πάντως τα επόμενα βήματά του, ο Δ. Ψωμιάδης επισημαίνει στην επιστολή ότι θα συνεχίσει την προσφορά του στον τοπικό ερασιτεχνικό αθλητισμό. Παρά την πικρία του όμως για την πολιτική, δεν παραλείπει να τονίσει ότι από τη διαδρομή του στη νομαρχία και την περιφέρεια κρατά και πολύ καλές αναμνήσεις.

Καβγάς με επίκεντρο τη Χρυσή Αυγή
Σε πεδίο έντονης αντιπαράθεσης μετατράπηκε η χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, με αφορμή το αίτημα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης να συζητηθεί το θέμα της Χρυσής Αυγής, και μάλιστα με τον χαρακτήρα του επείγοντος λόγω των εξελίξεων.
Στο θέμα επέμεινε κυρίως ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Μάρκος Μπόλαρης, λέγοντας ότι το θέμα συζητείται διεθνώς, λόγω της έξαρσης του ναζισμού, και το περιφερειακό συμβούλιο οφείλει να πάρει θέση.
Το προεδρείο πάντως, που αρνήθηκε να γίνει η συζήτηση, έθεσε αναγκαστικά σε ψηφοφορία το ζήτημα της συζήτησης, για να αποφασιστεί εντέλει αυτή να γίνει σε επόμενη συνεδρίαση. Η εξέλιξη αυτή πυροδότησε τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα οι παρατάξεις που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ να αποχωρήσουν από τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
«Το θέμα είναι επείγον και αφορά στη λειτουργία της ίδιας της δημοκρατίας. Είναι θέμα άμεσης επικαιρότητας» σχολίασε νωρίτερα ο κ. Μπόλαρης, ο οποίος μάλιστα κατηγόρησε τη διοίκηση για σκοπιμότητα στην απόφασή της να μη γίνει συζήτηση .
Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Θεοδωρόπουλος κατήγγειλε ως «εγκληματική οργάνωση» τη Χρυσή Αυγή, ενώ τόνισε ότι «η άρνηση του προεδρείου να συζητηθεί το θέμα άμεσα αφήνει αναπάντητα ερωτήματα και το απαξιώνει».
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης ΑΝΤΑΡΣΥΑ Γ. Κούτρας έκανε λόγο για «νίκη του αντιφασιστικού κινήματος» σχετικά με τη σύλληψη της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, ενώ είπε ότι «αυτά που τώρα δήθεν ανακαλύπτουν ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνηση τα καταγγέλλει εδώ και χρόνια το αντιφασιστικό κίνημα»
.


πηγή: εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: