Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Βραζιλία: Εορτασμοί για το «Οικογενειακό Εισόδημα» που απάλλαξε 36 εκατ. πολίτες από την ένδεια

Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ και ο προκάτοχός της και πολιτικός της μέντορας Λουίζ Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα εόρτασαν σήμερα τα 10 χρόνια από την έναρξη της εφαρμογής του κοινωνικού προγράμματος «Οικογενειακό Εισόδημα», που αποτέλεσε ένα από τα εμβλήματα της κυβερνητικής πολιτικής και...
συνεισέφερε στην απαλλαγή 36 εκατ. κατοίκων από την ένδεια.
«Ποτέ άλλοτε τόσοι πολλοί άνθρωποι δεν βγήκαν από τη φτώχεια τόσο γρήγορα, το "Οικογενειακό Εισόδημα" απάλλαξε 36 εκατ. από την έσχατη ένδεια» και αποτελεί σήμερα «το μεγαλύτερο πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης στον κόσμο», δήλωσε η Ρούσεφ, που είχε χρηματίσει αντάρτισσα κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.

Από την πλευρά του, ο πρώην συνδικαλιστής και μεταλλουργός Λούλα -που κυβέρνησε τη χώρα από το 2003 έως το 2010- δήλωσε πως «προσωπικά είχα κηρύξει τον πόλεμο στη φτώχεια».
Ο ίδιος, που όταν εξελέγη πρόεδρος της Βραζιλίας η διεθνής κοινότητα είχε εμπλακεί στον πόλεμο του Ιράκ, υπογράμμισε πως τα χρήματα που είχαν δαπανηθεί σε εκείνην τη σύρραξη «θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί σε προγράμματα μεταφοράς εισοδημάτων υπέρ 1,5 δισεκ. ανθρώπων σε όλον τον κόσμο για μία 10ετία».

Το «Οικογενειακό Εισόδημα» είναι ένα επίδομα από 16 έως 150 ευρώ τον μήνα, που σήμερα χορηγείται σε 13,8 εκατ. οικογένειες, ήτοι με 50 εκατ. πρόσωπα, που αντιστοιχούν στο ένα τέταρτο του συνολικού πληθυσμού. Μία από τις προϋποθέσεις για τη χορήγησή του είναι τα παιδιά των οικογενειών αυτών να φοιτούν ανελλιπώς στο σχολείο.

«Αυτό ήταν ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα που ωφέλησε το πιο ευάλωτο τμήμα του πληθυσμού της Βραζιλίας», έχοντας κόστος που μόλις φθάνει το 0,5% του ΑΕΠ της χώρας, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ειδικός του ιδιωτικού Ιδρύματος Ζετούλιου Βάργκας, Τζίμι Μεντέιρους.


Η Ρούσεφ, που το 2014 θα είναι εκ νέου υποψήφια για την προεδρία και προηγείται στις δημοσκοπήσεις, επανέλαβε τη στράτευσή της στον σκοπό να δοθεί τέλος στην φτώχεια στη Βραζιλία. Η υπουργός Κοινωνικής Ανάπτυξης Τερέζα Καμπέλου, επεσήμανε από την πλευρά της πως η κυβέρνηση προσπαθεί ακόμη να εντοπίσει περίπου 600.000 οικογένειες που εξακολουθούν να ζουν υπό συνθήκες ακραίας φτώχειας.

πηγή: ΠΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια: