Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΜΕ ΕΝΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ

Λίγους μήνες πριν από την προσδιορισμένη ημερομηνία των δημοτικών εκλογών, στο δημοτικά συμβούλιο της Βέροιας βιώνουμε προεκλογικό κλίμα. Ιδίως όταν υπάρχει κοινό που παρακολουθεί τις συνεδριάσεις, όπως συνέβη προχθές.
Όπως ήταν αναμενόμενο, τα πριν από την ημερήσια διάταξη θέματα ήταν αυτά που πυροδότησαν κλίμα έντασης και οξέων διαξιφισμών. Όχι άδικα γιατί ήταν πολλά τα θέματα τα οποία έπρεπε να υπαχθούν στην αναγκαία διαδικασία του διαλόγου.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των αδικοχαμένων θυμάτων τυφλής βίας, σε τράπεζα της οδού Σταδίου στην Αθήνα, στη διάρκεια της απεργιακής πορείας της 5ης Μαϊου.
Η δήμαρχος παίρνοντας το λόγο αναφέρθηκε στην «περίεργη» κατάσταση που βιώνουμε στη χειμαζόμενη οικονομικά χώρα και στο φόβο του χειρότερου που ίσως έρχεται και ανακοίνωσε την πρόθεση του Δήμου να ενεργοποιηθεί περισσότερο κοινωνικά, ετοιμάζοντας προγράμματα, που θα ανακοινώσει στο άμεσο μέλλον και τα οποία θα προορίζονται να ανακουφίσουν και να στηρίξουν τις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες. Και ανέφερε πως θα υλοποιηθούν σε αντίξοες και για το δήμο συνθήκες.
Τον έντονα πολιτικό τόνο στη συζήτηση έδωσε όταν αναφέρθηκε στην περίφημη υπόθεση κατάσχεσης αντικειμένων του δήμου, την περασμένη Παρασκευή «για μια υπόθεση 30ετίας, με στημένη φωτογραφική κάμερα κάποιου μέσου».

Σημειώνουμε ότι το «Μέσο» ήταν η «Ημερήσια». Στη συνέχεια της υπεράσπισης των καλών οικονομικών του δήμου, καταφέρθηκε στις «ψευδείς φήμες που διαδίδουν θεσμικοί παράγοντες ότι ο δήμος χρωστά 300 εκ.»

Η κ. Ουσουλτζόγλου κατέστησε σαφές ότι ο δήμος και ολόκληρο το δημοτικό συμβούλιο δεν είναι εύκολη λεία στις διαθέσεις κανενός. Και σε ό,τι αφορά τις υποθέσεις διεκδικήσεων από πολίτες, αποδίδει δίκιο στους θιγόμενους πολίτες αλλά δεν εγκρίνει συμπεριφορές. Προτιμά το συμβιβασμό και προειδοποίησε πως ο δήμος δεν είναι τσιφλίκι κανενός και κανείς δεν θ’ αγγίξει τίποτε από το δήμο. Επίσης, απάντησε κόντρα σε άλλες φημολογίες πως ο δήμος πληρώνει κανονικά τους μισθούς των δημοτικών υπαλλήλων.
Ακολούθησε η διαδικασία των ερωτήσεων, που ήταν πολλές και διάφορες και ενδιαφέρουσες αφού προηγουμένως ο λόγος δόθηκε σε τρεις πολίτες.
Ο πρώτος είχε προβεί σε κατάληψη του δήμου και ζήτησε εργασία, επικαλούμενος μακροχρόνια ανεργία και ανυπέρβλητες οικογενειακές υποχρεώσεις.
Ακολούθησε η διαμαρτυρία, κατοίκων της Μ. Σάντας, οι οποίοι, μέσω του δικηγόρου κ. Θ. Παπαδόπουλου, κατοίκου της Μ. Σάντας και του ιδίου το καλοκαίρι, ότι συνεργείο του δήμου, που φέρεται να ικανοποίησε προφορικό αίτημα έκοψε κλαδιά πλατάνων, την ίδια στιγμή που τα αγριόχορτα και οι τσουκνίδες «πνίγουν» τις πλατείες και τις δύο παιδικές χαρές του χωριού. Και το ανάλογο έγινε και στο παρελθόν, κατήγγειλε ο κ. Παπαδόπουλος σε οξύ τόνο.

Ο τρίτος πολίτης ήταν ο κ. Γ. Αγγέλογλου, που επιτέθηκε στη λειτουργία του προέδρου, κατηγορώντας τον ότι δεν τηρεί τον κανονισμό στην περίπτωση συγκεκριμένου συμβούλου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο τελευταίος είτε δεν εμφανίζεται στις συνεδριάσεις είτε εμφανίζεται για λίγα λεπτά και αποχωρεί. Για το λόγο αυτό ζήτησε ο κ. Αγγέλογλου, την παραίτηση του κ. Τσαπαρόπουλου….
-Ερωτήσεις-παρατηρήσεις συμβούλων
Ο κ. Σκουμπόπουλος, αμέσως μετά, ζήτησε να μάθει το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η απένταξη του έργου Σέλι-Άνω Σέλι και αν θα επιβληθεί πρόστιμο στον εργολάβο από τη μη τήρηση της σύμβασης, όπως επίσης και το ποσό που δαπανήθηκε ως τώρα για το έργο που δεν έγινε ποτέ.

Ακόμη, έθεσε το θέμα που δημιουργήθηκε με την «αστοχία» στο νομοσχέδιο του «Καλλικράτη» με την ονοματοδοσία του δήμου. Και τέλος, κάλεσε τη δήμαρχο να πάρει πίσω τα περί προεκλογικού κλίματος και να μη βλέπει «δαίμονες» πίσω από κάθε θέμα και να μην αφήνει να αιωρούνται οι «θεσμικοί παράγοντες» ως υποβολείς της πολιτικής.
Ο κ. Κάκαρης κατέθεσε μερικές ενδιαφέρουσες σκέψεις και πληροφορίες. Σχετικά με το ΔΗΠΕΘΕ είπε πως δικαιώνεται από τις εξελίξεις καθώς ο υπουργός πολιτισμού κατήργησε τον Οργανισμού Χορού και Θεάτρου που χωρίς να έχει αντικείμενο απορροφούσε τεράστια ποσά. Ως προς τη συνέχιση των ΔΗΠΕΘΕ ομολόγησε τη δυσαρέσκειά του όταν ο υπουργός ενέταξε την υπόστασή τους στη συζήτηση για τον «Καλλικράτη».
Ο κ. Δελαβερίδης έθεσε και πάλι το ζήτημα της πιάτσας των ταξί στη Μητροπόλεως ενώ η ανάπλαση της πλατείας Ωρολογίου έχει προ πολλού ολοκληρωθεί. Ζήτησε, επίσης, να πληροφορηθεί για τα ποσά που χρωστά ο δήμος, ενώ ρώτησε αν είναι γεγονός η αύξηση κατά 10% στο μισθό του διευθυντή της ΚΕΠΑ. Τέλος, ζήτησε την παραδειγματική τιμωρία των υπεύθυνων για την κοπή των πλατάνων στη Μ. Σάντα και από τον πρόεδρο να εφαρμόσει τον κανονισμό στην περίπτωση των συνεχώς απόντων συμβούλων.
Ο κ. Μιχαηλίδης δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τη μεγάλη επιτυχία της Γιορτής Ποδηλάτου, που διοργανώθηκε και φέτος, με αφετηρία την Ελιά, στην οποία γιορτή οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις προσδοκίες αφού ήταν περισσότερες από 600.
Ο κ. Ακριβόπουλος παρατήρησε πως η δημοτική αρχή δεν έχει ορθολογική πολιτική στην αντιμετώπιση των αποζημιώσεων απαλλοτριώσεων και γι’ αυτό, το επόμενο διάστημα τα φαινόμενα της προηγούμενης Παρασκευής θα πυκνώσουν.
Ο κ. Μηλιόπουλος ρώτησε αν ο δήμος κινήθηκε στο ζήτημα των ζημιών από βροχές στα δένδρα, όπως έκαναν γειτονικοί δήμοι.
-Απαντήσεις από τη δήμαρχο
Η κ. Ουσουλτζόγλου απαντώντας στις περισσότερες των ερωτήσεων είπε :
-Λυπάμαι για την κοπή των πλατάνων στη Μ. Σάντα. Άμεσα θα δούμε το θέμα.
-Το όνομα «Βεργίνα» οφείλεται σε λάθος. Όταν παρουσιαστεί προς ψήφιση ο «Καλλικράτης», θα έχει διορθωθεί.
-Δεν βλέπω δαίμονες, συρράπτω γεγονότα.
-Αντιμετωπίζουμε τα χρέη. Έχουμε νοικοκυρεμένο δήμο, όχι εύρωστο.
-Η Αναπτυξιακή μελετά και διαχειρίζεται πολλά έργα.(Για το ίδιο θέμα, ο αντιδήμαρχος κ. Παυλίδης βεβαίωσε ότι αυτή τη στιγμή είναι κατατεθειμένες στο ΕΣΠΑ 18 μελέτες έργων και όλα είναι διεκδικήσιμα).
-Η ανάπλαση της Πλατείας Πλατάνων
Μια ακόμη πρωτοβουλία νέων επιστημόνων-τεχνικών της Βέροιας, φαίνεται πως θέτει σε εφαρμογή την αποκατάσταση μιας μικρής αλλά σημαντικής πλατείας, στο κέντρο της Βέροιας. Πρόκειται για την πλατεία Πλατάνων, η οποία σύμφωνα με τα σχέδια της ομάδας των μελετητών, όταν ολοκληρωθεί το έργο θα αλλάξει τη μορφή της, θα εγκαταλείψει την ταυτότητα της μίζερης και ασφυκτικής πλατείας που έχει σήμερα, με τα αυτοκίνητα να μην επιτρέπουν ούτε πόντο ανάσας στους διερχόμενους, με συνέπειες και στην εμπορική κίνηση της περιοχής.
Η προσπάθεια εντάσσεται στα πλαίσια μιας γενικότερης προσπάθειας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων ν. Ημαθίας να αποδεσμευτούν οι πράσινοι χώροι από κάθε είδους κατάχρηση. Η εικόνα της μελέτης που παρουσίασαν δείχνει πραγματικά μια μεταμορφωμένη πλατεία.
Στην μελετητική ομάδα ανήκουν οι : Κηρυττοπούλου Κική, αρχιτέκτων μηχανικός, Λάκκας Θωμάς, αρχιτέκτων μηχανικός, Παπαστεργίου Κυριακή, αρχιτέκτων μηχανικός, Ματσκάνη Δέσποινα, αρχιτέκτων τοπίου και Μιναρετζή Τίνα, εικαστικός.
πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: