Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ

Το δρόμο για τη μονιμοποίηση χιλιάδων συμβασιούχων προ του 2001 στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα εκτιμάται ότι ανοίγει η απόφαση - έκπληξη που έλαβε σήμερα ο Αρεις Πάγος, με την οποία δικαιώνονται συμβασιούχοι - καθαρίστριες του ΟΠΑΠ....
Η απόφαση της διευρυμένης ολομέλειας του Αρείου Πάγου, η οποία σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ελήφθη με ψήφους 26 έναντι 19, αποτελεί έκπληξη καθώς θεωρείται πιλοτική για χιλιάδες υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια.

Η σημασία της απόφασης γίνεται μεγαλύτερη για το γεγονός ότι απορρίφθηκαν οι αντίθετες εισηγήσεις του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, και του αρεοπαγίτη εισηγητή, Ανδρέα Δουλγεράκη.

Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι μπορούν να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου μόνον για την περίοδο πριν το 2001, όταν έγινε συνταγματική αναθεώρηση και το Σύνταγμα με διάταξή του απαγόρευσε τη μονιμοποίηση συμβασιούχων. Το δικαστήριο δεν εξέτασε τις συμβάσεις μετά το 2001.

Η υπόθεση αφορούσε συμβασιούχους καθαρίστριες του ΟΠΑΠ, οι οποίες εργάστηκαν στον Οργανισμό από το 1991 έως το 1998, με ανανεούμενες συμβάσεις.

Οι Αρεοπαγίτες έκριναν ότι πριν την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001, δεν υπάρχει απαγόρευση μονιμοποίησης των συμβασιούχων και τα δικαστήρια μπορούν να κρίνουν σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία (νόμοι 2112/1920, 3239/1954, κλπ), εάν συντρέχουν λόγοι και προϋποθέσεις για την μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

Εξω από τον Άρειο Πάγο είχαν συγκεντρωθεί από το πρωί χιλιάδες συμβασιούχοι όλων των φορέων, οι οποίοι υποδέχθηκε με πανηγυρισμούς την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου.

Επίσης, από νωρίς το πρωί κλειστά παραμένουν και τα δύο ρεύματα της Λεωφόρου Αλεξάνδρας λόγω της συγκέντρωσης.

Η ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει 24ωρη απεργία για όλους τους συμβασιούχους του Δημοσίου, όπως και η ΠΟΕ-ΟΤΑ για τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ και τις δημοτικές επιχειρήσεις με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου ή έργου και τετράωρη πανελλαδική στάση εργασιας, από τις 7.30 πμ.-11.30 πμ, για το υπόλοιπο προσωπικό.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: