Κυριακή 10 Απριλίου 2011

ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ: ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΝΕΟ Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ!

Είναι άκρως κυνικό για έναν τραπεζίτη να θεωρεί ως καλή είδηση την ένταξη της Πορτογαλίας στον μηχανισμό στήριξης; Μπορεί να είναι αλλά αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να παίρνουν τόκους και βέβαια το ρίσκο που αναλαμβάνουν πιθανολογούν ότι θα είναι διαχειρίσιμο.
Δείτε το ρεπορτάζ:
Πώς βλέπουν τα γερμανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα το αίτημα της Λισαβόνας για οικονομική στήριξη; Είναι μια καλή ή μια κακή είδηση; Ο επικεφαλής του Συνδέσμου Γερμανικών Τραπεζών Μίχαελ Κέμερ δήλωσε σε συνέντευξή του στον ραδιόφωνο Deutschlandfunk: «H προσχώρηση της Πορτογαλίας....
στον μηχανισμό στήριξης είναι μια καλή είδηση, διότι μειώνει την αβεβαιότητα και ηρεμεί τις χρηματαγορές. Αυτό που δεν μπορούμε να ξέρουμε είναι αν κάποτε οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν τα σπασμένα. Η οικονομική βοήθεια είναι στην ουσία μια πίστωση, η οποία θα πρέπει να αποπληρωθεί μαζί με τους τόκους. Αν τώρα υπάρξουν προβλήματα στην διαδικασία αποπληρωμής, τότε τίθεται το ερώτημα ποιος θα πληρώσει. Είναι μια πολύπλοκη υπόθεση, η οποία είναι δύσκολο να απαντηθεί εκ των προτέρων».
Ο επικεφαλής του Συνδέσμου Γερμανικών Τραπεζών εξέφρασε ωστόσο τις αμφιβολίες του για το αν Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία μπορέσουν θα επιστρέψουν όλα τα χρήματα: «Υπάρχει μια πιθανότητα ότι μακροπρόθεσμα οι χώρες αυτές θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες με την αποπληρωμή. Μέχρι το 2013 δεν θα υπάρξει πρόβλημα χάρη στον υπάρχοντα μηχανισμό στήριξης. Από εκεί και πέρα όμως θα έχουμε, υπό προϋποθέσεις, και τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων. Που σημαίνει ότι ιδιώτες πιστωτές θα χάσουν ενδεχομένως μέρος των κεφαλαίων τους. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ένα τέτοιο σενάριο. Είναι πιθανό να συμβεί».
www.dw-world.de/

Δεν υπάρχουν σχόλια: