Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Το 40% των στεγαστικών στην Ελλάδα ακριβαίνει από αύριο

Την έναρξη ενός κύκλου αυξήσεων για τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας φαίνεται ότι θα σηματοδοτήσει η αυριανή συνεδρίαση της Τράπεζας
Μεγάλες και δυσάρεστες εκπλήξεις περιμένουν τους δανειολήπτες από την προαποφασισμένη, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αύξηση του βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής..Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, η οποία είναι προγραμματισμένη για αύριο το μεσημέρι, αναμένεται ότι για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 24 μήνες, να «ξεκολλήσει» από το 1% και θα πάει τουλάχιστον 1,25%.
Εν προκειμένω, δεν είναι τόσο αυτή η αύξηση των 25 μονάδων βάσης, που τρομάζει, όσο το γεγονός ότι φαίνεται να ξεκινά ένας κύκλος αυξήσεων για τα επιτόκια της ΕΚΤ, ο οποίος είναι άγνωστο που θα σταματήσει. Εννοείται ότι το γεγονός επηρεάζει και τους Έλληνες δανειολήπτες. Κι αυτό γιατί υπολογίζεται ότι σήμερα το περίπου 40% των στεγαστικών δανείων στη χώρα μας είναι συμβεβλημένα με επιτόκιο το οποίο έχει ως «βάση» αυτό της ΕΚΤ. Οπέρ σημαίνει ότι ο κύκλος της αύξησης θα είναι άμεσος για χιλιάδες δανειολήπτες στην χώρα μας, οι οποίοι εν μέσω της οικονομικής κρίσης ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για την επόμενη μέρα του δανείου τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: