Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

ΤΟ ΣΤΕ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΟΨΕΙ ΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Επιμονή στο "δίκαιο του αίματος" και παραγνώριση της ευρωπαϊκής νομικής πραγματικότητας συνιστά απόφαση του Δ' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι διατάξεις του νόμου 3838/2010 που έδιναν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στους αλλοδαπούς με τη χορήγηση ιθαγένειας. Το θέμα πάντως παραπέμφθηκε για οριστική κρίση στην ολομέλεια του ΣτΕ.

Η διευρυμένη (επταμελής) σύνθεση του δικαστηρίου, υπό την προεδρία του Σωτ. Ρίζου, έκανε δεκτή την εισήγηση του Συμβούλου Ευ. Αντωνόπουλου και με την υπ' αριθμόν 350/2011 απόφασή του υπεραμύνθηκε της "εθνικής καθαρότητας" επισημαίνοντας ότι ο Έλληνας νομοθέτης "εμερίμνησε να διαφυλάξει την εθνική ομοιογένεια του κράτους, μεταξύ των άλλων και διά της θεσπίσως του δικαίου της ιθαγένειας, του οποίου οι ρυθμίσεις εβασίζοντο κατ' αρχήν στο σταθερό κριτήριο του 'δικαίου του αίματος', δηλαδή την καταγωγή από Έλληνες γονείς".

Οι δικαστές επίσης, εμμέσως πλην σαφώς, επικρίνουν με ιδεολογικούς όρους τη βούληση της πολιτείας για τη χορήγηση της ιθαγένειας αναφέροντας ότι "η πολιτογράφηση αυτή γίνεται με βάση αμιγώς τυπικές προϋποθέσεις (χρόνος 'νόμιμης' διαμονής του αιτούντος αλλοδαπού ή της οικογένειάς του, φοίτηση σε ελληνικό σχολείο επί ορισμένο χρόνο, ανυπαρξία καταδίκης για ορισμένα σοβαρά ποινικά αδικήματα), χωρίς εξατομικευμένη κρίση περί της συνδρομής της ουσιαστικής προϋποθέσεως του δεσμού προς το ελληνικό έθνος του αιτούντος την πολιτογράφηση αλλοδαπού, δηλαδή την εκ μέρους του εθελούσια αποδοχή των αξιών που συνάπτονται προς τον ελληνισμό και την εντεύθεν απόκτηση ελληνικής συνειδήσεως".

Σύμφωνα με το δικαστήριο, το δικαίωμα ψήφου στους αλλοδαπούς και του εκλέγεσθαι για την ανάδειξη των οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης "επιφυλάσσεται μόνο στους Έλληνες πολίτες και δεν μπορεί να επεκταθεί και στους μη έχοντες την ιδιότητα αυτή, χωρίς αναθεώρηση της σχετικής διατάξεως του Συντάγματος". Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, τονίζεται στην απόφαση, "το Σύνταγμα διαχρονικά περιέλαβε διατάξεις οι οποίες καθιέρωσαν την πολιτογράφηση ενηλίκων αλλοδαπών αλλογενών, δηλαδή την βάσει ειδικής διαδικασίας και κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερομένου απονομή της ιθαγενείας με εξατομικευμένη κρίση συλλογικού οργάνου της διοικήσεως που διαγιγνώσκει τη συνδρομή ορισμένων ουσιαστικών προϋποθέσεων".

Υπενθυμίζεται ότι στο ΣτΕ είχε προσφύγει πολίτης ζητώντας να ακυρωθεί η εγκύκλιος του υπουργού Εξωτερικών που έδινε το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές στους ομογενείς και στους υπηκόους τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα. Παρέμβαση υπέρ της επίμαχης απόφασης είχε ασκήσει η Ελληνική Ένωση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και η Αλβανή Έντα Γκέμυ, που είχε υποβάλει αίτηση υποψηφιότητας στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου στον δήμο Νίκαιας
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: