Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

ΕΡΩΤΗΣΗ ΧΑΛΚΙΔΗ ΓΙΑ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΕΒΕ ΣΕ ΧΩΡΙΑ ΚΑΤΩΝ ΤΩΝ 2 ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Ερώτηση για την “Πρόθεση ακύρωσης της απαλλαγής των ελεύθερων επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων, από την υποχρεωτική τους ένταξη στον ΟΑΕΕ, έναντι του ΟΓΑ” κατέθεσε ο Μιχάλης Χαλκίδης μαζί με το βουλευτή της ΝΔ Κώστα Μαρκόπουλο προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Στην ερώτηση αναφέρονται τα κάτωθι:
«Με βάση τις διατάξεις του Ν. 3050/02, προβλέπεται ότι όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες εδρεύουν σε χωριά με πληθυσμούς μικρότερους των 2000 κατοίκων, μπορούν να απαλλάσσονται από τις εισφορές του ΟΑΕΕ και να εντάσσονται στον ΟΓΑ.
Σύμφωνα όμως με πρόσφατη απόφαση του ΟΑΕΕ, τίθεται η βάση για ανατροπή αυτού του καθεστώτος και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα υποχρεούνται από 1/11/2009 σε εισφορές του ΟΑΕΕ. Σημειώνεται δε, ότι η απαλλαγή αυτή κατά κανόνα αφορά. αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην ελληνική περιφέρεια με χαμηλά εισοδήματα. και ότι οι εισφορές του ΟΑΕΕ είναι υψηλότατες σε σχέση με αυτές του ΟΓΑ.
Διαπιστώνουμε δε ότι υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις από τους ενδιαφερόμενους, ο αριθμός των οποίων εκτιμάται περίπου στους 70.000 εργαζόμενους και οι οποίοι θεωρούν την απόφαση αυτή άδικη και καταχρηστική με δεδομένο ότι τίθεται θέμα επιβίωσης αυτών των επαγγελμάτων στις πληθυσμιακά μειονεκτούσες αυτές περιοχές, μιας και οι τζίροι των αυτοαπασχολούμενων σε αυτές είναι σχετικά χαμηλοί.
Με τις παρούσες δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, η περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση των αυτοαπασχολούμενων διακυβεύει οριστικά την οικονομική τους ύπαρξη. Δημιουργούνται, επίσης, κίνητρα υπέρ της ανασφάλιστης – «μαύρης» απασχόλησης, που αποτελεί και ένα από τα βασικά ζητήματα που οδηγούν στην εισφοροδιαφυγή.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
•Αληθεύει ότι, μετά από διαμαρτυρίες προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου επανεξετάζει το θέμα προκειμένου να άρει τις αναμενόμενες αρνητικές επιπτώσεις για την περιφερειακή ανάπτυξη και για την κοινωνικά άδικη αναδιανομή εισοδήματος που θα προκληθεί;
•Αν, όπως αντιλαμβανόμαστε, η κυβέρνηση σχεδιάζει αυτό το μέτρο με αποκλειστικό σκοπό την άντληση νέων πόρων υπέρ του ΟΑΕΕ προκειμένου να καλυφτούν τα ελλείμματα, έχει εκτιμήσει τις κοινωνικές και αναπτυξιακές επιδράσεις που η ρύθμιση αυτή θα έχει στις τοπικές κοινωνίες; Με βάση ποια λογική επιλέγει αυτόν τον τρόπο για είσπραξη νέων εσόδων;
•Από την πλευρά της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ποιές παρεμβάσεις σχεδιάζονται για την αντιμετώπιση της επείγουσας οικονομικής κατάστασης στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών και ποιά είναι τα προτεινόμενα χρονοδιαγράμματα;
•Τέλος, εάν η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έχει αντιληφθεί μεταφορές επαγγελματικής στέγης στους προαναφερόμενους οικισμούς, μπορεί να βάλει ως όρο να είναι οι αντίστοιχοι δικαιούχοι του ν. 3050/02, μόνιμοι κάτοικοι αυτών; Τι σκέπτεται για αυτό ο αρμόδιος Υπουργός;

6 σχόλια:

THANASIS MAKEDONAS είπε...

ΟΤΑΝ ΑΠΟ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΙΣΗ ΣΕ ΧΩΡΙΟ ΣΟΥ ΜΕΝΟΥΝ ΚΑΘΑΡΑ 300 ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΤΟΤΕ ΤΗΜΝ ΚΛΕΙΝΕΙΣ ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΑΡΚΕΤΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΛΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΨΕΙ

Ανώνυμος είπε...

ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΒΑΣΑΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΓΗΤΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ, ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΝΑ ΕΚΤΙΝΑΞΟΥΝ ΚΑΙ Ο ΟΓΑ ΝΑ ΧΑΣΕΙ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΟ ΤΕΒΕ! ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΠΑΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΟΧΙ ΝΑ ΤΗΝ ΓΔΑΡΟΥΜΕ.ΦΑΓΑΝΕ ΤΑ ΧΟΝΤΡΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΑΝΕ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΤΙΣ ΤΡΥΠΕΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ ΚΛΕΒΟΝΤΑΣ ΤΑ ΛΙΑΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΣΚΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ.ΜΕ ΚΕΡΔΟΣ 380ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ ΤΟ ΚΛΕΙΝΩ ΚΑΙ ΕΓΩ.ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΒΓΟΥΜΕ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ!

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ!!!ΟΤΑΝ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΣΕΦΤΕ 4 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΣΟΥ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΟΑΕΕ ΠΟΥ ΤΑ ΠΟΣΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ, ΤΙ ΝΑ ΠΩ ΑΛΟΙΜΟΝΟ ΜΑΣ...ΒΑΛΤΕ ΤΟΥΣ ΚΛΕΦΤΕΣ ΦΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ ΣΑΝ ΧΩΡΑ.

MyBlogs είπε...

Και εγώ το κλείνω. Βγάζουμε 350 Ευρώ τον μήνα και πάνε να μας τα φάνε και αυτά. Οι άνθρωποι είναι πραγματικά επικίνδυνοι όπως είπαν και πριν. Και πριν μερικες μέρες πήραν δεν ξέρω και εγώ πόσες χιλιάδες ευρώ ο καθένας απο αυτά τα τομάρια για να αγοράσουνε λέει λάπτοπ και τηλ. κέντρα. Δεν ντρέπονται καθόλου δυστυχώς. Τόσες μέρες έχω ακούσει οτι την γλυτώσαμε και θα παρουμε δάνεια κλπ. Για ανάπτυξη δεν έχω ακούσει κανέναν να μιλάει.
Πίστεψα για μια στιγμή οτι ο Γιωργάκης θα έκανε κάτι σωστό , δυστυχώς είναι πιό άσχετος απο τον προκάτοχό του.

kokorakia είπε...

Καλημέρα,
Αυτός ο νόμος για την απαλλαγή απο τον ΟΑΕΕ εχει καταργηθεί ή προκειτε να καραργηρεί;
Αν ξέρει κάποιος ας μου απαντησει γιατι εχουμε μια μικρή επιχείρηση σε χωριο κάτω των 2000 κατοίκων και χρωστάμε στον ΟΑΕΕ
Ο λογιστής μας ............πέρα βρέχει.