Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

ΣΥΝ ΗΜΑΘΙΑΣ: ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ Η ΜΕΑ-ΧΥΤΥ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ 12. ΔΙΑΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΛΥΣΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

«Η Ημαθία δεν πρέπει να επιτρέψει να γίνει Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην πλέον περίοπτη θέση του Νομού. Αποτελεί κορυφαίο ζήτημα για την Ημαθία, για την πολιτιστική και περιβαλλοντικής της κληρονομιά, για το μέλλον της...
περιοχής, για τις επόμενες γενιές. Το υπαγορεύουν πέρα από αρχές και αξίες η κοινή λογική όταν αυτή δεν συσκοτίζεται από σκοπιμότητες και υστεροβουλίες. Το υπαγορεύουν οι φωνές των πολιτών και των φορέων που ξεπερνούν παρατάξεις και κόμματα.

Επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά ότι η θέση δίπλα στη Βεργίνα, στις όχθες του Αλιάκμονα, των ταμιευτήρων νερού από όπου παίρνει νερό και η Θεσσαλονίκη και τις πλαγιές των Πιερίων (θέση 12) είναι η πιο ακατάλληλη για XYTY. Είναι από τις πιο αξιόλογες, όμορφες και ευαίσθητες περιοχές του Νομού. Δεν το λέμε μόνον εμείς, το είπαν με διάφορους τρόπους άνθρωποι που δεν ανήκουν στο δικό μας πολιτικό χώρο, το λένε ακόμα και οι περισσότεροι από εκείνους που υπογράφουν στον ΕΣΔΑ.

Η επιλογή αυτής της θέσης και η «επιβολή της» αποτελεί προϊόν μιας λογικής και μιας εποχής που οδήγησε τη χώρα μας σε οικονομικό τέλμα, σε βαθειά κρίση και πολλαπλά αδιέξοδα. Και μόνο που συνεχίζει να υφίσταται σήμερα αυτή η πρόταση σαν εκδοχή, σημαίνει απλά πως υπάρχει και πιο κάτω στον κατήφορο που έχουμε πάρει σαν χώρα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Βέροιας που συγκλήθηκε πριν λίγες μέρες, με υπογραφές των πολιτών, ήταν άκρως αποκαλυπτικό. Φάνηκε περίτρανα πως η ανθρώπινη συνείδηση δε μπορεί να διχάζεται επ’ αόριστον. Ότι στην κοινωνία μας υπάρχουν δυνάμεις που μπορούν να λειτουργήσουν σε μια άλλη κατεύθυνση και να αντιστρέψουν τη φορά των πραγμάτων. Μπορούν να λειτουργήσουν οι θεσμοί προς το συμφέρον των πολιτών και του τόπου.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Βέροιας με τις παρεμβάσεις φορέων και πολιτών, με την πληροφόρηση που υπήρξε εδώ και καιρό, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι βρήκαν τη δύναμη να διατυπώσουν το αυτονόητο, μια πρόταση που δεν αφήνει περιθώρια ούτε για τη θέση 12, ούτε για την αποικιοκρατική σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία, ούτε και για τα τεκταινόμενα στον ΕΣΔΑ.
Χρειαζόταν βέβαια μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για μια ιστορική απόφαση που μπορούσε να δώσει τέλος στη θλιβερή ιστορία που για χρόνια τώρα ταλαιπωρεί την Ημαθία. Η κ. Δήμαρχος πήρε την απάντησή της και αν μη τι άλλο, οφείλει να την υπερασπίζεται προς τα έξω. Ο κ. Σκουμπόπουλος θα περίμενε κανείς, πέρα από τους υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους, να αποδείξει ότι συμβαδίζουν τα λόγια με τις πράξεις και ότι δεν βαρύνεται με άλλες δεσμεύσεις σχετικά με το θέμα. Η συνέχεια βέβαια θα μας κρίνει όλους.

Καλούμε τα Δημοτικά Συμβούλια του Νομού λαμβάνοντας υπόψη την κοινή λογική, τα συμφέροντα του τόπου, τις απόψεις των πολιτών και των φορέων και τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της Βέροιας, που εκπροσωπεί το μεγαλύτερο αριθμό κατοίκων της Ημαθίας, να θέσουν τέρμα στην υπόθεση αυτή που ταλανίζει χρόνια την περιοχή και καθυστερεί τη λύση του προβλήματος των απορριμμάτων. Προτάσεις και λύσεις υπάρχουν.

 Έχουν προταθεί θέσεις που πληρούν «πολύ ικανοποιητικά» τα περιβαλλοντικά κριτήρια εντός του Νομού. Μπορούν επίσης να διερευνηθούν λύσεις με βάση τις εξελίξεις περί την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη νέα διοικητική διαίρεση της χώρας σε συνεργασία με τους όμορους Νομούς, όπως γίνεται στις περισσότερες περιοχές της χώρας (Βλέπε π.χ. στη γειτονική Δυτική Μακεδονία). Λύσεις που θα σέβονται το περιβάλλον, την πολιτιστική μας κληρονομιά, τις ανάγκες και τις δυνατότητες των πολιτών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: