Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

ΘΟΛΟ ΤΟΠΙΟ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗ ΣΤΟΝ ΧΑΛΚΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΣΕ ΟΑΕΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ

Απάντηση στην ερώτηση σχετικά με την ασφάλιση στον Ο.Α.Ε,Ε. των επαγγελματιών που ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα σε περιοχές με ειδικά πληθυσμιακά κριτήρια, την οποία είχε καταθέσει ο βουλευτής Ημαθίας και Τομεάρχης Δημοσίων Έργων Μιχάλης Χαλκίδης. μαζί με άλλους βουλευτές, έδωσε το Υπουργείο Εργασίας. Στην απάντηση ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης αναφέρει: «Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατατέθηκε..
στη Βουλή, σχετικά με την ασφάλιση στον Ο.Α.Ε.Ε. των επαγγελματιών που ασκούν δραστηριότητα σε περιοχές με ειδικά πληθυσμιακά κριτήρια, σας γνωρίζουμε τα εξής:

«Από 01.01.2003, συμφωνά με τις διατάξεις του άρθρου 9 του ν. 3050/02, όπως τροποποιήθηκαν με τις διατάξεις τον άρθρου 18 του ν. 3144/03, του άρθρου 17 του ν. 3232/04 καθιερώθηκε εισοδηματικό κριτήριο για την ασφάλιση στον Ο.Α.Ε.Ε. των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων οι οποίοι ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα σε πόλεις, χωριά ή οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, σύμφωνα με την απογραφή του 2001, στους έξι Νομούς (Αττικής, Βοιωτίας, Αχαΐας, Κορινθίας, Εύβοιας, Θεσ/νίκης) σε πόλεις, χωριά ή οικισμούς κάτω των 1000 κατοίκων.
Σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 46 του ν. 3518/06 το παραπάνω εισοδηματικό κριτήριο ισχύει από 01.01.2007 και για τους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους που κατοικούν μόνιμα σε περιοχές που αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 118 του ν. 2238/1994, δηλαδή σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3,100 κατοίκων και ασκούν τη δραστηριότητα τους σε αυτά.
Σκοπός των προαναφερόμενων διατάξεων ήταν η ευνοϊκότερη μεταχείριση κατηγοριών επαγγελματιών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται αποκλειστικά σε περιοχές μικρού πληθυσμού και οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα απόκτησης υψηλού εισοδήματος, ακριβώς εξαιτίας του μικρού πληθυσμού της περιοχής, και για τα λόγο αυτό εξαιρούνται από την υποχρεωτική ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε..
Αντίθετη άποψη θα οδηγούσε σε καταστρατήγηση του σκοπού του νόμου και εισφοροαποφυγή, αφού ο επαγγελματίας, αν και θα είχε δηλώσει έδρα σε περιοχή προαιρετικής ασφάλισης, θα μπορούσε να ασκεί εκτεταμένη δραστηριότητα σε περιοχές/πόλεις με μεγάλο πληθυσμό, χωρίς όμως να ασφαλίζεται παράλληλα στον Οργανισμό,
Το μείζον αυτό θέμα αποτελεί ήδη αντικείμενο μελέτης του Υπουργείου μας, οι Υπηρεσίες του οποίου εξετάζουν, λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα που έχουν ανακύψει μέχρι σήμερα, τις σχετικές εισηγήσεις των ασφαλιστικών φορέων και τις προτάσεις των επαγγελματικών φορέων των ασφαλισμένων.
Βασική προτεραιότητα του Υπουργείου αποτελεί τόσο η διασφάλιση των συμφερόντων των ασφαλισμένων και συνταξιούχων όσο και η ίση ασφαλιστική αντιμετώπιση όλων των επαγγελματιών, αλλά και η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε.).
Με γνώμονα αυτό. η υπαγωγή στην κοινωνική ασφάλιση δεν μπορεί να θεωρείται κόστος για τον ασφαλισμένο αλλά εγγύηση αξιοπρεπούς διαβίωσης και προαγωγής της κοινωνικής συνοχής και ασφάλειας. Άλλωστε, η υπαγωγή των αυτοαπασχολουμένων στην ασφαλιστική προστασία του Ο.Α.Ε.Ε., με συνέπεια, μετά τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος οι ασφαλισμένοι του να δικαιωθούν μία ικανοποιητική σύνταξη, είναι ισχυρό κίνητρο για την παραμονή τους στην ασφάλιση του Οργανισμού.
Σε κάθε περίπτωση, το γενικότερο θεσμικό πλαίσιο Επανεξετάζεται, στο πλαίσιο αναμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος.»

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΑΣΟΚΙΚΑ, ΑΣ ΜΑΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΚΑΙ ΜΑΣ! ΒΡΕ ΠΟΥ ΜΠΛΕΞΑΜΕ ΜΕ ΔΑΥΤΟΥΣ!!!!

Ανώνυμος είπε...

η υπαγωγή στην κοινωνική ασφάλιση δεν μπορεί να θεωρείται κόστος για τον ασφαλισμένο....βρε δεν πάτε στο διάολο κι ακόμη παραπέρα.μας έχετε πιεί το αίμα,ζόμπι.