Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

ΧΑΛΚΙΔΗΣ: ΤΙ ΚΑΝΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ ΣΤΗΝ ΒΕΡΓΙΝΑ;

Ερώτηση για την «διάσωση των Βασιλικών Τάφων των Αιγών στη Βεργίνα» κατέθεσε ο Βουλευτής Ημαθίας και Τομεάρχης Δημοσίων έργων της ΝΔ Μιχάλης Χαλκίδης προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο. Η ερώτηση αναφέρει: «Στην περιοχή του αρχαιολογικού χώρου της Βεργίνας, όπου αιώνες πριν βρισκόταν η αρχαία πρωτεύουσα του βασιλείου της Μακεδονίας, οι ΑΙΓΕΣ, σώζονται μέχρι σήμερα οι μεγαλόπρεποι Βασιλικοί Τάφοι των Αιγών.
Οι Βασιλικοί Τάφοι στη Μεγάλης Τούμπας της Βεργίνας ήρθαν στο φως από τη σκαπάνη του Μανώλη Ανδρόνικου το 1977, Η ανακάλυψη αυτή θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά γεγονότα του αιώνα μας.
Ανάμεσα στους τάφους αυτούς, με σημαντικότερο εκείνο του Φιλίππου Β' (359-336 π. Χ.), συμπεριλαμβάνονται οι τάφοι της Περσεφόνης και του Πρίγκιπα που πιθανότατα ανήκε στον βασιλιά Αλέξανδρο Δ' (3ΐΟπ.Χ,).
Οι περίφημες τοιχογραφίες που διακοσμούν τις προσόψεις των τάφων έχουν συντηρηθεί. Στο εσωτερικό τους όμως συντήρηση δεν έγινε ποτέ, με αποτέλεσμα σήμερα να κινδυνεύουν πολλαπλώς.
Βασικές αίτιες για τις φθορές στο εσωτερικό των τάφων υπήρξαν η παραμονή τους επί αιώνες σε ακατάλληλες συνθήκες καθώς και το βάρος των επιχώσεων μέσα σε αυτούς, ενώ στην περίπτωση του τάφου της Περσεφόνης αρνητικά συνετέλεσε και η δράση τυμβωρύχων.
Ήδη το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο εισηγήθηκε την άμεση συντήρηση των τριών αυτών τάφων άλλο και ενός ακόμη, του λεγόμενου τάφου του Ρωμαίου ο οποίος αποκαλύφθηκε το 1938 από τον αρχαιολόγο Κ. Α. Ρωμαίο και βρίσκεται επίσης στη Βεργίνα.
Οι θησαυροί αυτοί του ελληνικού πολιτισμού οι οποίοι φυλάσσονται στο Μουσείο των Βασιλικών Τάφων των Αιγών στη Βεργίνα αποτελούν πόλο έλξης εκατομμυρίων τουριστών από όλο τον κόσμο και συμβάλλουν τόσο στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας όσο και στην παγκόσμια προβολή
της.
Ενόψει της σοβαρότητας της κατάστασης ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1 . σε ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να προβεί προκειμένου να σωθεί ο αρχαιολογικός μας πλούτος,
2. είναι στις προθέσεις του η άμεση χρηματοδότηση και συνεπώς η διάσωση αυτών των θησαυρών;

Δεν υπάρχουν σχόλια: