Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

ΒΡΕΘΗΚΕ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΕΝ. ΚΛΩ. ΔΑΝΕΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Αγωνία τέλος για τους 199 εργαζόμενους της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας από τη Νάουσα, όπως και για τους εκατοντάδες άλλους εργαζόμενους του Ομίλου από τη Θεσσαλονίκη, τη Θράκη, την Έδεσσα και αλλού. Ύστερα από ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, πρόκειται να παρασχεθεί προς τα πιστωτικά ιδρύματα για τη δανειοδότηση της επιχείρησης, εγγύηση από το ελληνικό Δημόσιο.
Και εκεί που πιστεύαμε πως οι εργαζόμενοι της ΕΝ.ΚΛΩ θα χάσουν την καταβολή των δεδουλευμένων τους, η οποία ανέρχεται στα περίπου δεκαπέντε (15) εκατομμύρια ευρώ, το υπουργείο Οικονομίας - Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, την περασμένη Δευτέρα ανακοίνωσε τη δανειοδότηση της επιχείρησης από τις τράπεζες, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
  Σκοπός και των δυο Υπουργείων –σύμφωνα με ανακοίνωση- είναι να μπει η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία σε τροχιά ανάκαμψης και σε συνδυασμό με το νέο Δ.Σ. να εξασφαλίσουν σε πρώτη φάση την πληρωμή των οφειλών της εταιρίας προς τους εργαζόμενους.
  Μετά την ευχάριστη ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι της ΕΝ.ΚΛΩ αποφάσισαν την αναστολή των κινητοποιήσεων τους καθώς για δυο συνεχόμενες ημέρες πραγματοποιούσαν κατάληψη στο κτίριο της Νομαρχίας Ημαθίας.
  «Είναι κάτι που το περιμέναμε από πολύ καιρό πριν και συγκεκριμένα πριν από δυο χρόνια..» δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του σωματείου της μονάδας Κλωστηρίων Γ' Νάουσας, Ηλίας Χαρίσης «Δεν λέμε προς το παρόν τίποτα. Όλες μας οι προγραμματισμένες κινητοποιήσεις αναστέλλονται μέχρις ότου υπάρξουν εξελίξεις από πλευράς Υπουργείου και νέου Δ. Σ.

Από κει και πέρα περιμένουμε να ορίσουν ημερομηνίες για το πότε θα πληρωθούμε και αν θα ξαναλειτουργήσουν τα εργοστάσια.
Πιστεύω πως κάποια εργοστάσια θα ξεκινήσουν, αλλά δεν ξέρουμε αν θα ξεκινήσει το επιχειρησιακό σχέδιο που έδωσε η εταιρία στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Είμαστε εν αναμονή των εξελίξεων». Όσον αφορά την επαναλειτουργία των εργοστασίων η κατάσταση είναι ακόμη μετέωρη.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας«Μετά από γόνιμη συνεργασία και εξαντλητικές συζητήσεις του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με τους Χρηματοπιστωτικούς Οργανισμούς που ενέχονται στην έως τώρα πορεία της ΕΝ.ΚΛΩ., η επιχείρηση θα αναδιαρθρώσει τη δράση της. Βάση του εγχειρήματος θα αποτελέσει σχέδιο που πρόκειται να εκπονήσει σύμβουλος κοινής αποδοχής της Διοίκησης της ΕΝ.ΚΛΩ., του Υπουργείου και των Τραπεζών. Προηγήθηκε η καθοριστικής σημασίας συμφωνία του ΥΠ.ΟΙ.Α.Ν. με το Υπουργείο Οικονομικών ως προς την παροχή εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου προς τα πιστωτικά ιδρύματα για τη δανειοδότηση της επιχείρησης. Τα επόμενα βήματα αφορούν στη διασφάλιση στελέχωσης της ΕΝ.ΚΛΩ. με ισχυρό και ικανό Δ.Σ., στη διευθέτηση τρεχουσών υποχρεώσεων της εταιρείας, στη διερεύνηση των παράλληλών δράσεων του επιχειρησιακού σχεδίου και στην οικοδόμηση της καθημερινής συνεργασίας με τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς για μια πορεία ανάκαμψης».
  Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» «σε νομοθετική ρύθμιση των συναρμόδιων υπουργείων παρακάμπτονται οι αντιρρήσεις της Κομισιόν και ξεπαγώνει η χρηματοδότηση της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας από τις τράπεζες με εγγύηση του Δημοσίου. Προκειμένου να ξεπεράσει τις ενστάσεις της Ε.Ε. για διακριτική μεταχείριση της ΕΝ.ΚΛΩ. η τροπολογία των υπουργείων Οικονομίας & Οικονομικών, Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Απασχόλησης προβλέπει τη στήριξη της κλωστοϋφαντουργίας συνολικά, με την παροχή της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου σε ποσοστό 100% προς τα πιστωτικά ιδρύματα, για χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με ποσό έως 20 εκατομμυρίων ευρώ ανά επιχείρηση. Αμέσως μετά όμως αυξάνεται το ποσό των εγγυήσεων σε 35 εκατομμύρια ευρώ, εφόσον πρόκειται για όμιλο επιχειρήσεων ή συγχώνευση τουλάχιστον δύο εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας.
Η διάταξη αυτή φωτογραφίζει τον όμιλο της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, στον οποίο οι βασικές πιστώτριες τράπεζες είχαν παγώσει τη χρηματοδότηση, συνολικού ύψους 35 εκατ. ευρώ, ζητώντας την εγγύηση του Δημοσίου. Πάντως, με την τροπολογία που κατατέθηκε ανοίγει ο δρόμος για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας συνολικά με νέο κεφάλαιο κίνησης, στο πλαίσιο της υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου αναδιάρθρωσης και εξυγίανσής τους.
Προβλέπεται η λήψη ισόποσων εμπράγματων εξασφαλίσεων πρώτης σειράς επί ακινήτων και περαιτέρω επισημαίνεται ότι, σε περίπτωση που υπάρχουν ανεξόφλητοι δεδουλευμένοι μισθοί των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που θα επωφεληθούν από τη ρύθμιση, η χρηματοδότηση θα χρησιμοποιείται για την εξόφλησή τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: