Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

ΣΥΛΛΗΨΗ ΓΥΠΑ ΠΟΥ ΔΙΕΦΥΓΕ ΑΠO ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΑΙΧΜΑΛΩΣΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ "ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΟ" ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΚΡΑΤΟΥΝΤΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΑΓΡΙΑ ΠΤΗΝΑ

Από την Ομάδα Παρέμβαση πήραμε την παρακάτω ανακοίνωση:
Η Ομάδα Παρέμβαση για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό, κινητοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα μετά από πληροφορίες για την ύπαρξη ενός γύπα "Gyps Fulvus" (κοινώς όρνιο) που κυκλοφορούσε στην περιοχή του Αλιάκμονα στο ύψος των εγκαταστάσεων του φράγματος Ασωμάτων της ΔΕΗ. Το Σάββατο το πουλί εντοπίστηκε από μέλος της Ομάδας στα πλατάνια της αναρρυθμιστικής λίμνης Αγ. Βαρβάρας (πάνω από τη γέφυρα) και επί τόπου έφτασαν τέσσερα μέλη τα οποία με συντονισμένες προσπάθειες κατάφεραν να συλλάβουν το πουλί.
Η σύλληψη του σπάνιου αυτού πουλιού κρίθηκε αναγκαία γιατί, αν και είχε ικανότητα πτήσης έδειχνε εμφανή σημάδια πλήρης εξοικείωσης με τον άνθρωπο, γεγονός που το καθιστούσε ανίκανο να επιβιώσει στη φύση.

Το συγκεκριμένο πουλί προέρχονταν από ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΑΙΧΜΑΛΩΣΙΑ, σε εγκαταστάσεις "κολαστήριο" που παράνομα διατηρούνται στην περιοχή σε γνώση των αρμοδίων Αρχών. Η Δασική υπηρεσία και ο Δήμος της Βέροιας είναι από καιρός ενήμεροι για αυτή την παράνομη δραστηριότητα. Η κατοχή ατόμων του είδους gyps fulvus είναι παράνομη, σύμφωνα με τις Διεθνείς Συμβάσεις:
-Οδηγία 74/409 και απόφαση του Συμβουλίου της Ε.Ε. για τη διατήρηση των Άγριων Πουλιών.
-Οδηγία 92/43 για τη διατήρηση των Φυσικών Οικοτόπων, της άγριας Πανίδας και αυτοφυούς χλωρίδας.
-Σύμβαση της Βόνης
-Σύμβαση της Βέρνης
-CITES
-Εθνικό Καθεστώς Προστασίας Άγριας Πανίδας

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει συλλέξει η Ο.Π., το συγκεκριμένο πουλί κρατήθηκε παράνομα σε αιχμαλωσία τα τελευταία 3-4 χρόνια, από πρόσωπα που εμφανίζονται ως "προστάτες της φύσης" και προέρχεται από Κέντρο Περίθαλψης όπου είχε αποκατασταθεί η ικανότητα πτήσης και επανένταξης του στο φυσικό περιβάλλον για να αναπαραχθεί. Το πουλί στάλθηκε παρανόμως στα συγκεκριμένα πρόσωπα από πρώην στέλεχος του Κέντρου Περίθαλψης το οποίο την εποχή εκείνη είχε αναστείλει τις δραστηριότητες του. Το γεγονός ήταν σε γνώση των αρμοδίων υπηρεσιών τουλάχιστον εδώ και ένα έτος, και είναι απορίας άξιον γιατί δεν προχώρησαν, ως όφειλαν εκ του νόμου, στην κατάσχεση και προώθηση του σε Αναγνωρισμένο Κέντρο Περίθαλψης, όπου θα του δινόταν η ευκαιρία να γίνει προσπάθεια επανένταξης του στη φύση.

Σημειώνεται ότι το όρνιο απαντάται σήμερα στην Ελλάδα σε περιορισμένο αριθμό αφού έχουν απομείνει λιγότερα από 400 ζευγάρια και οι επικράτειες του εντοπίζονται κυρίως σε περιοχές όπου η παραδοσιακή ορεινή κτηνοτροφία διατηρείται σε ικανοποιητικά επίπεδα, όπως είναι τα ορεινά της Κρήτης. Απαντάται ακόμα σε μικρότερους πληθυσμούς στη Νάξο, την Κεφαλλονιά, τη Βόρεια Πελοπόννησο, το Φαράγγι της Κλεισούρας, στην Αιτωλοακαρνανία, τη Δαδιά Έβρου, το όρος Βόρας και κάποιες απομακρυσμένες περιοχές της Πίνδου. Σήμερα δεν ζουν γύπες στο Βέρμιο, τα Πιέρια ή και τον Όλυμπο, γεγονός που καταμαρτυρεί την αδυναμία επιβίωσης του είδους στην ευρύτερη περιοχή. Είναι ένα πτωματοφάγο πτηνό. Το μήκος του είναι 1 έως 1,1 μέτρα ενώ το άνοιγμα των φτερούγων φτάνει τα 2,36 έως 2,8 μέτρα. Φωλιάζει σε φαράγγια, μέσα σε τρύπες βράχων και γεννάει τον Φεβρουάριο 1 αυγό που κλωσσούν και οι 2 γονείς επί 52 ημέρες. Ο νεοσσός πετάει μετά απο 3-4 μήνες και ενηλικιώνεται περίπου σε τέσσερα χρόνια.

Η Ομάδα Παρέμβαση για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό, ανέλαβε την προώθηση του σπάνιου αυτού πουλιού στο Κέντρο Περίθαλψης "ΑΛΚΥΟΝΗ" (μετά από συνεννόηση με τον Δντη του κ. Μάριο Φουρνάρη, που έδωσε και τις απαραίτητες οδηγίες ασφαλούς μετακίνησης του). Σημαντική βοήθεια με οδηγίες για τη σύλληψη του πουλιού έδωσε και ο υπεύθυνος Β. Ελλάδας του Κέντρου Περίθαλψης ΕΚΠΑΖ κ. Σταύρος Καλπάκης τον οποίο και ευχαριστούμε. Στις ειδικές εγκαταστάσεις της ΑΛΚΥΟΝΗΣ θα επιχειρηθεί η επαναφορά του γύπα στην προτέρα άγρια κατάσταση για να είναι ικανό να επιβιώσει και να αναπαραχθεί ελεύθερο και πάλι στη φύση.

Η Ομάδα Παρέμβαση για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό, ευχαριστεί τη Διοίκηση και το προσωπικό των ΚΤΕΛ Ν. Ημαθίας που υποστηρίζει τη δράση της για τη διάσωση σπάνιων ειδών, μεταφέροντας δωρεάν τα άγρια ζώα και πουλιά που συλλέγονται τραυματισμένα.
Όλα τα πουλιά που συλλέγονται από την Ο.Π. προωθούνται προς περίθαλψη και επανένταξη στα αναγνωρισμένα Κέντρα Περίθαλψης της χώρας, ΑΛΚΥΟΝΗ και ΕΚΠΑΖ.
Σημειώνεται ότι, για το περιστατικό του γύπα, η Ο.Π. ενημέρωσε (πριν γίνει η σύλληψη του γύπα), τον αρμόδιο υπάλληλο του Δασαρχείου Βέροιας (όπως προβλέπεται από τις διατάξεις της εθνικής νομοθεσία και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την παράνομη κατοχή προστατευμένων ειδών CITES), ο οποίος διαβεβαίωσε ότι θα ενημερώσει τον Δασάρχη. Μετά από τέσσερις ώρες αναμονής δεν εμφανίστηκε κανείς από το Δασαρχείο και τα μέλη της Ομάδας που πήραν μέρος στην επιχείρηση αναγκάστηκαν να προχωρήσουν στη σύλληψη του πουλιού χωρίς την παρουσία της υπηρεσίας, λίγο πριν νυχτώσει. Στην επιχείρηση πήραν μέρος οι: Αντώνης Μομπαϊτζής, Σωτήρης Παρασκευαΐδης, Αργυρίου Φώτης, Χάρης Κουρουζίδης. Το Δασαρχείο ενημέρωσε το Δασαρχείο Βέροιας για την επιτυχή έκβαση της επιχείρησης και έθεσε στη διάθεση του όλα τα στοιχεία της υπόθεσης.
Επειδή πρόσφατα στην ίδια περιοχή η Ο.Π. παρέλαβε από κάτοικο της Αγ. Βαρβάρας γεράκι (Buteo buteo) το οποίο έφερε εμφανή σημάδια ακροτηριασμού από βάναυση προσπάθεια που έγινε για την περίθαλψη του από άγνωστα άτομα, καλούμε τις αρμόδιες Αρχές να παρέμβουν άμεσα για την κατάσχεση όλων των άγριων πτηνών που κρατούνται παράνομα σε παράνομες εγκαταστάσεις, την ύπαρξη των οποίων γνωρίζουν, και διατηρούμε κάθε επιφύλαξη να κάνουμε χρήση κάθε μέσου για την απόδοση ευθυνών προς πάσαν κατεύθυνση.

Για την Ο.Π.
Φώτης Αργυρίου - Χάρης Κουρουζίδης

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

OI PONTIAKES MAKAKIES DEN EXOYN ORIO !
DIPLA SE PIANOY ONOMA EBALES THN YPOGRAFH SOY DASKALE;

Unknown είπε...

θα σου απαντουσα καταλληλα αν εγραφες επωνυμα.

Ανώνυμος είπε...

ΤΙ ΣΕ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ;
Ή ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΑΠΑΝΤΟΥΣΕΣ MΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ, ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ;
TO EΡΩTHMA TOY 11:47 ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣ: << DIPLA SE PIANOY ONOMA EBALES THN YPOGRAFH SOY DASKALE;>>

Ανώνυμος είπε...

TO ARGYRONITO KLONOPOIHUHKE !
KRIMA!!!

Unknown είπε...

Pantos oxi se kapoiou anonymoy.
Oyte kapoioy poy to paizei pantognostis, ki an kapoioys toys enoxlise xidi.
Kapote aytoi poy tora toys efige to ornio, katekrinan mia lanthasmeni kinisi mas apeleytherosis dyo pelekanon. Opoy kai vebaios ta poylia den kindyneyan giati itan enimeroi oi katoikoi tis perioxi ospoy na ta mazepsoyme. Edo toys efyge to ornio kai mia bdomada den eidopoiisan kamia armodia arxi . Se antithesi , exapelisan laspi prospathontas mesa sti tholoyra toy keimenoy toys na afethei na yponoithei oti itan diki mas energeia. Pali diladh den theloyn na paradextoyn to lathos toys,esto tin oligoria toys, pali kapoioi alloi ftaine, pali yparxei daxtylos skoteinwn kyklwn poy thelei na toys kanei kako. Ayto to ergo to blepoyme mia 20 etia . Ftanei pia den tha paroume allo.

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΚΑΚΟ ΕΙΝΑΙ, ΟΤΙ ΕΝΩ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΚΑΛΑ, ΥΠΟΓΡΑΦΕΙΣ ΚΙΟΛΑΣ !
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΩΝΥΜΟΥΣ,
ΑΥΤΟΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ,
ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ,
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΖΩ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ.

Unknown είπε...

ainte salagata

Unknown είπε...

o kathenas katalavainei ayto poy thelei na katalavei . Gnosto to ergo eipame epi mia 20etia

Ανώνυμος είπε...

MALLON KATI PRAGMATI DEN KATALABAINEIS,ISOS PALI DEN THELEIS,OMOS H PRAGMATIKOTHTA DEN ALLAZEI.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ δάσκαλε. Εσύ δεν είσαι για τον πολιτισμί και το περιβάλλον όπως λές; Για ένα πουλι, γράφεις και ξαναγράφεις επώνυμα. Και να θέλει να κρυφτεί η που... , η χαρά δεν την αφήνει (λέει ο λαός μας). Αυτό πείμενες άραγε ή δεν το περίμενες μόνον;
Αγαπητέ συνάδελφε. Γνωριζόμαστε καλά στην περιοχή μας και τι ρόλο βαράει ο καθένας. Δηλαδή ένα πουλι σε έβγαλε απο την αφάνεια; Η θέση 12, η ρύπανση, ο γενικός χαμός; Που είστε ρε εσείς του πολιτισμού και του περιβάλλοντος; Στη βόλεψη είσαι καισύ. Τουλάχιστον λίγη αυτοκριτική και το κεφάλι μέσα. Να ζητάς και τα ρέστα; Φτάνει η κοροϊδία. Ή τουλάχιστον να ξέρεις ότι είσε διασκεδαστής και συ. Να ξέρουν οι δάσκαλοι και οι πολίτες, πως δεν πρέπει να είναι. Δάσκαλος σου λέει.

Unknown είπε...

αΝ ΕΙΣΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟς , ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ, ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΠΑΡΑ ΝΑ ΜΟΥ ΤΗΕΦΩΝΗΣΕΙς ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ. αλλα ολη αυτη η εμπαθεια σου , καποιον μου θυμιζει να δεις ποιον ......... Οσο για τη θεση 12 που τοσο σε κοπτει προφανως και δεν ειναι η καλυτερη θεση , περιμενω να ακουσω την καταλληλοτερη απο εσενα κρυμμενε πισω απο την ανωνυμια σου . Ο παραλυριματικος σου λόγος μόνο έναν μου φέρνει το μυαλό.... εσένα.

Ανώνυμος είπε...

DASKALE PROSEXE, MHN EKTITHESE PERISOTERO, MIA PONTIAKH MAKAKIA OLOI MA OLOI STHN SYNXOROYN, OMOS AN EPIMENEIS STHN TAYTISH, TOTE EXEIS POLLOYS APENANTI SOY.
KAI OXI ADIKA.