Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΜΠΟΣΤΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

Στη μακρινή Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, βρέθηκε η Κοινοπραξία Προώθησης Ελληνικής Κομπόστας(ΚΟΠΕΚ), όπου πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση για την Ελληνική κομπόστα- στα πλαίσια υλοποίησης τριετούς κοινοτικού προγράμματος, με 50 και πλέον ενδιαφερόμενους από τη Ρώσικη αγορά όπως, Εισαγωγείς, Δ/ντές Supermarket, χονδρέμποροι και πολλοί δημοσιογράφοι.
Ομιλητές από την ελληνική αντιπροσωπεία ήταν ο Εμπορικός Ακόλουθος της χώρας μας στην Ρωσία κος Ι. Μάρκου όπου χαιρέτησε την εκδήλωση εκ μέρους της Πρεσβείας και της χώρας μας.
Ο Πρόεδρος της Κοινοπραξίας Προώθησης Ελληνικής Κομπόστας(ΚΟΠΕΚ) κος. Κ. Αποστόλου, όπου αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής κομπόστας, όπως την ασφάλεια, την ποιότητα και την υγιεινή των προϊόντων.
Ο Γεν. Γραμματέας της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος κος. Χρ. Γιαννακάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην πιστοποίηση των ελληνικών προϊόντων, καθώς επίσης για τον έλεγχο και τα συστήματα ελέγχου της φυτουγιειονομικής προστασίας που εφαρμόζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις.
Και ο Γεν. Δντής της εταιρίας “ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΕ” εκτελεστικός οργανισμός του εν λόγο έργου, κος. Παντ. Σκαρλάτος, ο οποίος τόνισε της ενέργειες που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια για την εισαγωγή της ελληνικής κομπόστας στη Ρώσικη αγορά καθώς και τις ενέργειες ενημέρωσης των καταναλωτών για την ελληνική κομπόστα.
Από Ρωσικής πλευράς ομιλητές ήταν ο Αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αγίας Πετρούπολης κος Riskov ο οποίος αναφέρθηκε στην υποχρεωτική πιστοποίηση των εισαγόμενων προϊόντων καθώς και για την απλοποίηση των τελωνειακών διαδικασιών.
Επίσης ο Ιατρός–Διατροφολόγος κος Sergeiyevitc επισήμανε την ανάγκη κατανάλωσης πιστοποιημένων τροφίμων για την σωστή διατροφή και την διατροφική ισορροπία.
Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ανεύρεση νέων εισαγωγέων και διανομέων στη περιοχή της Αγίας Πετρούπολης, καθώς επίσης και η ενημέρωση των παρευρισκομένων για την ποιότητα της ελληνικής κομπόστας.
Σχετικά με το θέμα της πιστοποίησης και ασφάλειας των τροφίμων η ελληνική αντιπροσωπεία επεσήμανε πως τα ελληνικά κονσερβοποιημένα ροδάκινα πληρούν όλες τις προδιαγραφές που έχει θέσει η Ρωσική Ομοσπονδία, για αυτό και απορροφούνται ετησίως σημαντικές ποσότητες κομπόστας (και η Ελλάδα κατέχει την 5η θέση σε σύνολο 50 χωρών εξαγωγής).
Άλλωστε, όπως επισημαίνεται από την αρμόδια υπηρεσία του Ρωσικού Υπουργείου Γεωργίας, η Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνεται στα κράτη που δημιουργούν προβλήματα παραβιάσεων στα όρια φυτοϋγειονομικής προστασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: