Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

ΝΑΟΥΣΑ: ΤΟ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΞΕΚΙΝΗΣΕ. ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΕΚΑΝΕ Η ΙΛΙΑ ΙΩΣΗΦΙΔΟΥ


Ο χορός των υποψήφιων δημάρχων ξεκίνησε στον δήμο Νάουσας κάτι που αναμένονταν εξ άλλου. Η πρώην αντιδήμαρχος, εκλεγμένη σύμβουλος της νυν πλειοψηφίας και νυν ανεξάρτητη έχει καταστήσει εδώ και καιρό γνωστές τις διαθέσεις της. Όλοι περιμέναμε τον ακριβή χρόνο της εκδήλωσης της κίνησής της και αυτό έγινε χτες, με αφορμή την γιορτή της γυναίκας σε ένα κατάμεστο δημοτικό θέατρο στην πόλη της Νάουσας.
Η κ. Ιωσηφίδου παρουσίασε αναλυτικά τις σκέψεις της για έναν δήμο όπως αυτή και οι συνεργάτες της τον οραματίζονται...

Αναλυτικά στην ομιλία της η κ. Ιωσηφίδου σημείωσε: «Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη σημερινή συμμετοχή σας. Σας ευχαριστώ έναν – έναν για την ανταπόκρισή σας στην πρόσκλησή μου. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τους ανθρώπους, που πρόσφεραν και προσφέρουν για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και είναι εδώ παρόντες δείχνοντας ειλικρινές ενδιαφέρον για μια καινούργια αυτοδιοικητική προσπάθεια. Σας ευχαριστώ , γιατί μπήκατε στον κόπο να διαθέσετε το χρόνο σας μια τόσο ειδική και συμβολική μέρα όπως η σημερινή που τιμούμε τη γυναίκα.
Που αψηφήσατε το χιόνι, που αψηφίσατε το κρύο και ήρθατε από όλους τους δήμους και όλους τους οικισμούς για να ακούσετε, για να συμμετέχετε, για να προχωρήσουμε. Πριν ξεκινήσω όμως θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους της κίνησής μας, που εργάστηκαν άοκνα, φιλότιμα, μεθοδικά και συντονισμένα για την επιτυχία της εκδήλωσης αυτής, για να φτάσει το μήνυμά μας σε όλους τους οικισμούς της επαρχίας μας, σε κάθε δημότη των δήμων μας.

Ζούμε σε μια εποχή που η απογοήτευση, η απαισιοδοξία, ακόμη η παραίτηση χαρακτηρίζουν την συμπεριφορά της συντριπτικής ίσως πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και όχι μόνο. Η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει επηρεάσει αποφασιστικά την καθημερινότητά μας, προετοιμαζόμαστε καθημερινά για τα χειρότερα αφού διαρκώς βομβαρδιζόμαστε με αρνητικές ειδήσεις – αναλύσεις – προβλέψεις. Απομονωνόμαστε στο προσωπικό και οικογενειακό μας οχυρό ελπίζοντας ότι για μας θα είναι λιγότερο δύσκολα τα πράγματα απ’ ότι για τους άλλους. Έτσι αφήνουμε την τύχη μας στα χέρια εκείνων που μας οδήγησαν εδώ. Ηγεσιών που απέτυχαν, που βάθαιναν την κρίση και άφησαν άλυτα τα προβλήματα και παρ’ όλα αυτά διεκδικούν το προνόμιο να είναι μόνιμοι νομείς και διαχειριστές της εξουσίας, την οποία κατέχουν στο όνομα και για λογαριασμό μας. Νοοτροπιών που μας θέλουν με σκυμμένο το κεφάλι. Πεσιμιστές, να πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα.

Υπάρχουν δύο διαφορετικοί δρόμοι. Ο ένας είναι του φόβου, της μοιρολατρίας, της μιζέριας, είναι αυτός που λέει να δεχθούμε χωρίς σχέδιο, χωρίς πυξίδα, χωρίς μάχη, ό,τι μας επιτάσσει η παγκοσμιοποίηση. Ο άλλος είναι ο δρόμος της αυτοπεποίθησης. Ότι μπορούμε να σχεδιάσουμε, να αλλάξουμε θετικά, να αξιοποιήσουμε ό,τι καλύτερο διαθέτουμε, να εγγυηθούμε ένα μέλλον σιγουριάς, γνώσης, προόδου, ανάπτυξης, κοινωνικής αλληλεγγύης, αυτοεκτίμησης.

Σας καλέσαμε σήμερα εδώ γιατί πιστεύουμε ότι ανάμεσα σ’ αυτούς τους δύο δρόμους εμείς πρέπει να διαλέξουμε το δύσκολο, το δρόμο του αγώνα. Σας καλέσαμε γιατί πιστεύουμε βαθιά ότι υπάρχουν γύρω μας συμπολίτες με ενδιαφέρον και δυνατότητες, που μπορούν , αν τους δοθεί το κατάλληλο πλαίσιο να ξεδιπλώσουν απίστευτες δυνάμεις. Δυνάμεις, που, αν συνεργαστούν, μπορούν να αλλάξουν τον τόπο. Άνθρωποι , που διψούν να ανοιχτούν ορίζοντες στη ζωή τους. Που θέλουν να μείνουν τα παιδιά τους στον τόπο τους. Νέοι γεμάτοι όνειρα, που κανείς δεν μπορεί να τους στερήσει τις ελπίδες τους.

Είναι σήμερα κοινότυπο να χαρακτηρίζεις ένα τόπο ευλογημένο. Όμως ο χαρακτηρισμός αυτός κατ’ εξοχήν ταιριάζει στην περιοχή μας. Η φύση μας έδωσε τα πάντα απλόχερα. Βουνό, κάμπο, νερό, φυσικές ομορφιές, ξεχωριστές παραγωγές. Έφτιαξε με λίγα λόγια έναν επίγειο παράδεισο. Οι πρόγονοί μας, οι απελθούσες γενιές, κατάφεραν να αναδείξουν αυτόν τον τόπο με τη δημιουργική τους εργασία. Μας παρέδωσαν μια πόλη και μια περιοχή ξεχωριστή. Σήμερα όμως πού βρισκόμαστε; Ποια είναι τα στοιχεία που μας χαρακτηρίζουν; Αποβιομηχάνιση, ανεργία, εγκατάλειψη της πόλης από το πιο δημιουργικό της κομμάτι, τους νέους, επιβίωση στηριγμένη στις συντάξεις….. Μέχρι πότε όμως μπορεί αυτό να κρατήσει; Σίγουρα πάντως δεν μπορείς να κτίσεις το μέλλον πάνω στις συντάξεις.

Ο τόπος μας χρειάζεται επανεκκίνηση. Χρειάζεται καινούργιες ιδέες, καινούργιες προτάσεις, δυναμικούς ανθρώπους, διεκδικητικούς αγώνες. Χρειάζεται όραμα, πρωτότυπες λύσεις….. Χρειάζεται την πανστρατιά όλων των κατοίκων της περιοχής μας. Ο καθένας από μόνος του και όλοι μαζί πρέπει να πιστέψουμε ότι το αύριο μπορεί να είναι καλύτερο. Αυτό βέβαια δεν θα μας το χαρίσει κανένας. Θα το κατακτήσουμε μόνοι μας. Γι’ αυτό χρειάζεται η ενεργοποίηση όλων μας. Γι’ αυτό δεν πρέπει να θυμόμαστε τα κοινά μας προβλήματα μόνο κάθε τέσσερα χρόνια που εκλέγουμε τις δημοτικές μας αρχές.

Έχω σήμερα την τιμή να εκπροσωπώ μπροστά σας μια κίνηση πολιτών που προβληματίζεται πάνω σ’ αυτή τη βάση. Μια κίνηση που στελεχώνεται από δημότες όλων των δήμων της επαρχίας μας. Μια κίνηση που πιστεύει ότι η οργανωμένη δράση μπορεί να μας βγάλει από το σημερινό τέλμα. Μια κίνηση που βάζει πάνω απ’ όλους και απ’ όλα το συμφέρον του τόπου. Μια κίνηση με δοκιμασμένα , αλλά και με νέα στελέχη της κοινωνίας μας. Μια κίνηση με δημότες, άνδρες και γυναίκες, που προέρχονται από όλα τα επίπεδα της κοινωνικής και επαγγελματικής ένταξης. Μια κίνηση που πιστεύει ότι τα προβλήματα του τόπου μας είναι τόσο πολλά που πρέπει να ενεργοποιηθούμε όλοι οι δημότες, που πιστεύει ότι δεν περισσεύει κανένας, ότι χρειάζονται όλοι.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε μπορούν να διακριθούν σε τρία επίπεδα. Τοπικό, περιφερειακό, εθνικό. Για το δεύτερο και τρίτο επίπεδο η κοινωνία μας έχει αναθέσει τη διαχείρισή τους στα πολιτικά κόμματα. Όλοι μας άλλωστε, περισσότερο ή λιγότερο έχουμε σχέση ή είμαστε ταυτισμένοι με τα κόμματα αυτά. Στο πρώτο όμως επίπεδο, στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης, η φύση των προβλημάτων επιβάλλει να μπαίνουν στην άκρη οι κομματικές διαφορές, αφού η καθημερινότητα δεν έχει πράσινο, κόκκινο ή γαλάζιο χρώμα. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι αυτές οι εκλογές δεν έχουν πολιτικά χαρακτηριστικά, αφού η αυτοδιοίκηση και η αποκέντρωση είναι έννοιες και δράσεις βαθιά προοδευτικές και δημοκρατικές. Όταν λοιπόν στην κίνησή μας δηλώνουμε ότι δεν περισσεύει κανένας, το εννοούμε απολύτως. Αυτό που πρέπει να περισσεύει είναι οι ιδέες, οι προτάσεις, η δουλειά.

Θέμα της σημερινής μου ομιλίας είναι: Η πόλη μας, οι δήμοι μας, οι στόχοι μας. Προβληματιστήκαμε πολύ στις συζητήσεις που έχουμε στην κίνησή μας αν και σε ποιο βαθμό πρέπει να θίξουμε το δύσκολο θέμα της ενοποίησης των δήμων, δηλαδή το σχέδιο Καλλικράτης. Εμείς πιστεύουμε ότι στη σημερινή εποχή οι συνεργασίες είναι θεμελιακή προϋπόθεση για την επίτευξη όποιων στόχων. Πιστεύουμε ότι οι Δήμοι Νάουσας, Ανθεμίων, Ειρηνούπολης και Δοβρά έχουν μια συμπληρωματική λειτουργία σε όλα τα επίπεδα: οικονομικό, παραγωγικό, πολιτιστικό, χωροτακτικό κλπ. Η θεώρησή τους σαν μια ενότητα είναι που θα βοηθήσει την βελτίωση της ζωής των κατοίκων όλης της περιοχής. Αυτό άλλωστε γίνεται έτσι κι αλλιώς στην πράξη. Ένα παρατηρητικό μάτι το διακρίνει αμέσως. Γι’ αυτό και τασσόμαστε ανοικτά υπέρ ενός δήμου στην επαρχία μας.

Από την άλλη όμως μεριά οι αγκυλώσεις δεν πρέπει να χαρακτηρίζουν τη σκέψη μας. Υπάρχουν σκέψεις αλλά και εκφρασμένες θέσεις, κυρίως στους δήμους Ανθεμίων, Ειρηνούπολης, αλλά και σε κατοίκους του δήμου Νάουσας, που υποστηρίζουν ότι πρέπει να πορευτούμε με δύο δήμους στην επαρχία μας. Εμείς δηλώνουμε ότι και να ακόμα συμβεί αυτό, αν δηλαδή υπάρξουν δύο δήμοι, στην κίνησή μας θα εργαζόμαστε για να αναδεικνύουμε τα στοιχεία που μας ενώνουν, θα αγωνιζόμαστε για συνέργειες. Μπορούμε πάντα να έχουμε κοινούς στόχους οι δημότες όλης της επαρχίας μας , είτε κάτω από τη σκέπη ενός δήμου, όπως εμείς υποστηρίζουμε, είτε κάτω από τη σκέπη δύο δήμων, όπως είναι η άλλη άποψη.

Έχοντας σαν βάση της σκέψης μας τα παραπάνω:

Απευθυνόμαστε σήμερα σε όλους εσάς που νοιάζεστε γι’ αυτήν την πόλη, γι’ αυτούς τους δήμους, για την περιοχή μας.

Απευθυνόμαστε πρώτα στις γυναίκες γιατί με τις πολυσχιδείς δραστηριότητές τους σα νοικοκυρές, σαν μάνες, σαν μέλη των διαφόρων συλλόγων, σαν επιστήμονες, σαν ενεργοί πολίτες, σαν επαγγελματίες, σαν εργαζόμενες ή και σαν άνεργες έρχονται σε άμεση επαφή με τα προβλήματα, με τα αδιέξοδα και ζητούμε να συμπορευτούν μαζί μας και να προχωρήσουν στην πρώτη γραμμή.

Απευθυνόμαστε στους επαγγελματίες και επιχειρηματίες και ζητάμε τη συνεργασία τους με βάση ένα οργανωμένο σχέδιο δράσης και προοπτικής. Χρειάζεται μαζί να καθίσουμε και να δούμε τι φταίει και τα εργοστάσιά μας έκλεισαν ή κλείνουν, οι βιοτεχνίες μας απειλούνται, οι εμπορικές επιχειρήσεις αδυνατούν. Πρέπει να κάνουμε ό,τι δεν έγινε τα τελευταία χρόνια. Να απαιτήσουμε ειδικά κίνητρα ανάπτυξης για την περιοχή μας, να ανοίξουμε όμως και νέους δρόμους. Πρέπει επί τέλους να ανακαλύψουμε ότι ο δρόμος για τα προγράμματα που στηρίζουν οι Βρυξέλλες δεν περνάει πάντα από την Αθήνα.

Απευθυνόμαστε στους επιστήμονες και ιδιαίτερα τους νέους επιστήμονες που πρέπει να αξιοποιήσουν ουσιαστικά τις γνώσεις, τις ιδέες τους, τη διάθεσή τους για δουλειά. Που πρέπει να έχουν ρόλο και άποψη. Που δεν πρέπει να αποτελούν βιτρίνα επικάλυψης / αντικείμενο πρόχειρης εκμετάλλευσης , προκειμένου να ικανοποιείται η ανάγκη «επίφασης» νομιμότητας στις αμφίβολες κατευθύνσεις και πράξεις της διοίκησης.

Απευθυνόμαστε στους ανθρώπους των γραμμάτων, των τεχνών, του αθλητισμού, τους ανθρώπους της προσφοράς που χίλιες φορές απογοητεύτηκαν και όμως και πάλι ελπίζουν και συνεχίζουν.

Απευθυνόμαστε στους αγρότες της περιοχής μας , που τα χωράφια αλλά και οι ελπίδες τους συναντιούνται στον κάμπο.

Απευθυνόμαστε σε όλους τους ενεργούς πολίτες που νιώθουν ότι πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και ζητάμε τη συμπαράταξή τους:

Να αναστρέψουμε τη φθίνουσα πορεία της πόλης με ένα αξιόπιστο αναπτυξιακό πρόγραμμα. Να δημιουργήσουμε , να σχεδιάσουμε, να τεκμηριώσουμε και να υποστηρίξουμε ένα πλήρες σχέδιο για την πόλη, την περιοχή και τους κατοίκους της σε ένα ενιαίο σύνολο αναγνωρίζοντας τις προτεραιότητες του καθενός. Είναι μεγάλη η συζήτηση και ο προβληματισμός για το μέχρι πού φθάνουν οι δυνατότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης σ’ αυτό τον τομέα. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτές είναι πολύ περισσότερες από αυτές που μέχρι τώρα αναπτύχθηκαν, ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια δημοτική αναπτυξιακή εταιρεία, ιδέα που από παλιά υποστηρίζαμε και που οφείλουμε να την κάνουμε πράξη.

Να αξιοποιήσουμε τα βιομηχανικά ακίνητα και τα βιομηχανικά κουφάρια μέσα και έξω από την πόλη, οργανώνοντας χρήσεις τουρισμού, πολιτισμού, αναψυχής, εκπαίδευσης, κοινής ωφέλειας , ψυχαγωγίας. Μ’ αυτόν τον τρόπο δίνουμε ευκαιρίες δουλειάς, έκφρασης και δημιουργίας για τους νέους επιστήμονες και επίσης ευκαιρία αναγέννησης και επανάχρησης για ένα υφιστάμενο «νεκρό» οικιστικό απόθεμα.

Να προχωρήσουμε στην αξιοποίηση του βουνού με στέρεα, ρεαλιστικά βήματα, δίνοντας κατεύθυνση για ποικίλες δράσεις των τεσσάρων εποχών, με αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και έμφαση στην αειφορία. Θα πρέπει βέβαια με υπεύθυνο τρόπο να δούμε τη σχέση κόστους – αποτελέσματος. Πρέπει με ρεαλιστικές μελέτες να στηρίζουμε έργα που θα αποδίδουν. Και πρέπει επί τέλους οι μελέτες να υλοποιούνται και να μη μένουν στα συρτάρια.

Να αναδείξουμε την παράδοση και την κληρονομιά μας και να ξαναφτιάξουμε τα καλντερίμια μας και τα διατηρητέα μας κτήρια, ώστε να βασίσουμε εκεί τις δράσεις των καλλιτεχνών μας. Σήμερα η κρίση που υπάρχει στην τυποποιημένη δόμηση του οπλισμένου σκυροδέματος μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία για κατασκευές με πιο φιλικά για το περιβάλλον υλικά αλλά και για επιστροφή στην δόμηση του παραδοσιακού τύπου που διατηρεί ταυτόχρονα την αισθητική και τη μνήμη.

Να οργανώσουμε τον τουρισμό μας και να τον κάνουμε ανταγωνιστικό, πρωτότυπο που θα συντονίζεται και θα προβάλλεται από έναν κεντρικό δημοτικό φορέα. Να διαμορφώσουμε ειδικές διαδρομές στο βουνό για ιππείς, πεζοπόρους, ορειβάτες, ηλικιωμένους, παιδιά, για ριψοκίνδυνους και τολμηρούς εκδρομείς. Οι τουριστικές περιηγήσεις/ ολοκληρωμένες διαδρομές με λεωφορείο και θέμα το ποτάμι, τη βιομηχανική κληρονομιά, τους αρχαιολογικούς χώρους κλπ., που καλύπτουν όλους τους δήμους αποτελούν μια γνωστή και επιτυχημένη συνταγή σε πολλές τουριστικές περιοχές στο εξωτερικό.

Να οργανώσουμε τη γυναικεία επιχειρηματικότητα σε τομείς όπου οι γυναίκες έχουν ιδιαίτερο χάρισμα, όπως ανθοκομία, κηπουρική, κόσμημα, διακόσμηση, αγροτουρισμό, χειροτεχνία, μαγειρική δίνοντας μια διέξοδο στα ενδιαφέροντά μας και μια ανάσα στα οικονομικά μας.

Να απελευθερώσουμε την πόλη μας από τους βραχνάδες του κυκλοφοριακού και της στάθμευσης, να προωθήσουμε φιλικά προς το περιβάλλον μέσα μεταφοράς, όπως μικρά ηλεκτροκίνητα λεωφορεία.

Να τελειώνουμε με το ζήτημα των ανεξέλεγκτων απορριμμάτων και της προβληματικής ανακύκλωσης. Το περιβάλλον δεν μπορεί να περιμένει. Το τεράστιο πρόβλημα με τη διαιώνιση ενός «προσωρινού» σκουπιδότοπου στην πρόσοψη της πόλης και κοντά στον αρχαιολογικό χώρο πρέπει άμεσα να επιλυθεί. Πρέπει να πιάσουμε τον ταύρο από τα κέρατα, να θεωρήσουμε ότι η ευθύνη είναι δική μας και να αντιμετωπίσουμε άμεσα το πρόβλημα με μείωση της ποσότητας των απορριμμάτων (ανακύκλωση, κομποστοποίηση, επεξεργασία) και διάθεση των υπολειμμάτων σε εγκεκριμένο χώρο.

Να λειτουργήσουμε τους κοινωνικούς φορείς του δήμου με τρόπο ώστε να βοηθούν αποτελεσματικά την εργαζόμενη μάνα , την οικογένεια , τη νεολαία στηρίζοντάς την στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και προλαβαίνοντας τα προβλήματα. Ζούμε σε μια δύσκολη εποχή και η επιρροή της είναι καταλυτική για τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες. Ο ρόλος του δήμου πρέπει να είναι ενεργός και δυναμικός σε συνεργασία με τους συλλόγους που δραστηριοποιούνται πρωτοβουλιακά σ’ αυτό τον τομέα για να εντοπίσει , να φωτίσει και να λύσει τα προβλήματα. Κάθε νέος πολίτης που σώζεται ή που απομακρύνεται από τα ναρκωτικά ή τον αλκοολισμό χωρίς δημοσιοποίηση, είναι και μια επιτυχία, ισοδυναμεί με ένα έργο ανεκτίμητης αξίας.

Να λύσουμε το γόρδιο δεσμό της υδροδότησης με λύσεις δραστικές και άμεσες. Να εφαρμόσουμε ένα δίκαιο τιμολόγιο με συμβολική χρέωση για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Να εξυγιάνουμε τις παθογένειες που επιβαρύνουν υπέρμετρα το κόστος του νερού και οφείλονται σε λάθη, εγωισμούς και εν τέλει κακοδιοίκηση.

Να οργανώσουμε, να συνδέσουμε, να αναβαθμίσουμε, να αξιοποιήσουμε κάθε ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που διαθέτουν οι οικισμοί μας και να αναδείξουμε την προσωπικότητα και την ταυτότητά τους. Ο κάθε ένας οικισμός πρέπει να είναι ένα αυτόνομο, καλαίσθητο, και ξεχωριστό διαμάντι που θα δέσουν όλα μαζί για να δημιουργήσουν το κόσμημα που θέλουμε να είναι ο δήμος μας.

Να δούμε υπεύθυνα και αποτελεσματικά σε συνεργασία με τις εκκλησιαστικές αρχές και τη μητρόπολη τις πολεοδομικές παρεμβάσεις θρησκευτικού χαρακτήρα. Να στηρίξουμε την αναβάθμιση των θρησκευτικών μας μνημείων αλλά και να ικανοποιήσουμε το χρόνιο αίτημα των συμπολιτών μας για ένα ναό αφιερωμένο στον Όσιο Θεοφάνη.

Να υποστηρίξουμε τους πολιτιστικούς συλλόγους που δραστηριοποιούνται στο δήμο λειτουργώντας με τρόπο επιτελικό. Ο πολιτιστικός φορέας του Δήμου πρέπει να συντονίζει και να προωθεί τις δράσεις όλων των φορέων, δημοτικών και ανεξάρτητων. Με πρωτοβουλία του Δήμου να φέρουμε τα παιδιά μας σε επαφή με τον πολιτισμό, τα εικαστικά, τη μουσική, τη λογοτεχνία, από τις χαμηλότερες βαθμίδες εκπαίδευσης. Να δώσουμε ρόλο και λειτουργία στο Πολιτιστικό κέντρο της Σχολής Αριστοτέλη. Να αναβαθμίσουμε και να εκσυγχρονίσουμε το Δημοτικό μας Θέατρο.

Να κάνουμε το βουνό μας κτήμα των παιδιών όλων των δήμων μας με ενδιαφέρουσες δράσεις και αξιόλογες επιλογές για όλες τις εποχές. Έτσι δημιουργούμε ένα μόνιμο κοινό και έναν διαφημιστή του τουρισμού και της φυσικής μας ομορφιάς.

Να δώσουμε σε όλους τους μαθητές τη δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο.
Να διευρύνουμε τη γνώση στον Πανεπιστημιακό κύκλο με νέες προτάσεις- εισηγήσεις. Ανάπτυξη είναι το ζητούμενο.

Να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που θα μας παρέχει η συνεργασία των δήμων για πολιτιστικές ανταλλαγές και οικονομικές δραστηριότητες.

Προϋποθέσεις για την επιτυχία των στόχων μας είναι:
Η οργάνωση. Ο ρόλος του δήμου πρέπει να είναι επιτελικός και οργανωτικός. Στις υπηρεσίες χρειάζεται αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης με λεπτομερή καταγραφή των ατόμων, των λειτουργιών, των δράσεων και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού ώστε να λειτουργεί αποτελεσματικά αλλά και αποδοτικά. Ο πολίτης πρέπει να υποβάλλει το αίτημά του και να εξυπηρετείται χωρίς προσωπική υποχρέωση. Στα νομικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις του δήμου χρειάζεται συνολικός σχεδιασμός ανάλογα με το αντικείμενο , ώστε να υπάρχει συνάφεια των δράσεων και γνώση του αντικειμένου και κατά συνέπεια λειτουργικότητα και επιτυχημένο αποτέλεσμα. Απαιτείται δηλαδή ένας φορέας πολιτισμού που θα αναλάβει αποκλειστικά τις πολιτιστικές δράσεις, ένας για τις δράσεις κοινής ωφέλειας και ένας αθλητικός οργανισμός για τις δραστηριότητες του αθλητισμού.( γυμναστήρια , αθλητικά κέντρα, γήπεδα , κολυμβητήριο κλπ.) Δεν είναι δυνατόν, για παράδειγμα, η σχολή Αριστοτέλους να ανατίθεται στη ΔΕΤ και το κολυμβητήριο στον ΔΗΠΟΝ. Είναι ξεκάθαρο ότι απουσιάζει ο σχεδιασμός, η μακροπρόθεσμη οργάνωση και περισσεύει η προχειρότητα. Η παραπάνω διαδικασία θα είναι φυσικά πολύ πιο πολύπλοκη στην περίπτωση της συνένωσης, οπότε πρέπει ο σχεδιασμός αυτός να προηγηθεί και να εκτιμηθούν και να αξιολογηθούν επίσης τα κτίρια αλλά και οι επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα που πρέπει να συγχωνευθούν, με τρόπο ώστε η απαραίτητη οικονομία και περιστολή όχι μόνο να μη χαμηλώσει αλλά να αναβαθμίσει το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Προσήλωση στο στόχο. Δεν κοιτάμε ούτε δεξιά μας ούτε αριστερά μας. Δεν παρεκκλίνουμε. Κοιτάζουμε μόνο μπροστά μας, στο στόχο μας. Δεν ψάχνουμε ποιος έφταιξε και ποιος στραβοπάτησε. Το παρελθόν μας χρησιμεύει μόνο σαν εμπειρία για τη λειτουργία μας.

Αξιοκρατία, διαφάνεια, Νομιμότητα. Απαραίτητα για τη λειτουργία είναι τα ηθικά χαρακτηριστικά της διοίκησης. Η αξιοκρατία απαιτεί τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση. Οι καταλληλότεροι και ικανότεροι άνθρωποι με γνώση, πείρα και όρεξη για δουλειά πρέπει να στελεχώνουν τις θέσεις ευθύνης, όχι μόνο γιατί αυτό είναι ηθικό και δίκαιο, αλλά και γιατί είναι προϋπόθεση επιτυχίας. Διαφάνεια. Όλες οι αποφάσεις της διοίκησης πρέπει να είναι κρυστάλλινες και διαφανείς , και ανοιχτές στην κριτική και τον έλεγχο. Τέλος, όλα τα έργα, οι προσλήψεις, οι αποφάσεις πρέπει να είναι σύμφωνες με τους νόμους και να έχουν τις απαραίτητες εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις.

Συνεργασία. Χρειαζόμαστε μαζί μας την πείρα, τη γνώση, την ειδίκευση. Χρειαζόμαστε όμως και τον αυθορμητισμό, τη φρεσκάδα, την απλότητα. Δουλεύουμε για να αξιοποιήσουμε ιδέες εφαρμοσμένες και δοκιμασμένες. Πρέπει όμως να τις εμπλουτίσουμε με την έμπνευση και τη λεπτομέρεια της δικής μας ιδιομορφίας, για να πετύχουν στη δική μας πραγματικότητα.

Μυστικό μας είναι η συνεργασία. Συνεργασία του παλιού με το καινούργιο, του μοντέρνου με το παραδοσιακό, του ειδικευμένου με το απλοϊκό, της γνώσης με την έμπνευση, της φαντασίας με την οργάνωση. Συνεργασία του κέντρου με την περιφέρεια, του κάμπου με το βουνό, του μικρού με το μεγάλο. Πρόσφατα άνοιξε για πολλοστή φορά το θέμα αυτό της συνεργασίας των δήμων μεταξύ τους και μας βρήκε τελείως απροετοίμαστους. Φάνηκε ότι στο θέμα αυτό υπάρχει ένα μεγάλο κενό. Ήμασταν σαν ξένοι στην ίδια γειτονιά. Καχύποπτοι, φιλύποπτοι και ύποπτοι. Στην πραγματικότητα και οι ίδιοι δεν φανταζόμασταν πόσο κοντά και πόσο μακριά ήμασταν. Για να διαλυθεί η καχυποψία απαιτείται ειλικρίνεια και όχι υποκρισία. Καθαρές γραμμές, καθαρές προτάσεις, καθαρές λύσεις στον οικονομικό, στο λειτουργικό, στον προγραμματικό τομέα. Η συνένωση αυτή για να πετύχει θα πρέπει να αρχίσει από μέσα μας. Από την ψυχολογία μας, από την νοοτροπία μας , από την καρδιά μας. Αλλά για να υλοποιηθεί με επιτυχία χρειάζεται μια ενιαία οργανωτική προσπάθεια με βάση τεχνοκρατικές γνώσεις και αντικειμενική θεώρηση. Το εγχείρημα της συνένωσης είναι ωφέλιμο να πετύχει, επειδή αποτελεί καίριο βήμα για τον εκσυγχρονισμό της διοίκησης και την πρόοδο της κοινωνίας μας. Για την απελευθέρωση του πολίτη από την προσωπική εξάρτηση και την ένταξή του σε ένα σύγχρονο , αυτοδύναμο, on-line σύστημα επικοινωνίας, εξυπηρέτησης και ανατροφοδότησης πληροφοριών. Για τη σύσταση σφιχτών και οργανωμένων δομών διοίκησης με αυτοτέλεια και αποτελεσματικότητα. Για τη δημιουργία μεγάλων και ισχυρών αυτοδιοικητικών οργανισμών, με οργανωτική συγκρότηση, αντιπροσωπευτικότητα , κύρος και διαπραγματευτική ικανότητα, που να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες και την κρίση. Τι χρειάζεται λοιπόν για την καταπολέμηση της κρίσης και την ανάκαμψη; Χρειάζεται ειρηνική αντεπίθεση. Αντεπίθεση με έργα. Αντεπίθεση με πολιτισμό. Αντεπίθεση με κοινωνικές δομές . Με ποιότητα ζωής. Με αναβάθμιση του περιβάλλοντος. Αντεπίθεση με έμπνευση , με συνεργασία. Αντεπίθεση με φαντασία, με προσπάθεια. Αντεπίθεση με μόρφωση, με ειδίκευση. Αντεπίθεση με υποδομές, με αξιοποίηση των φυσικών πόρων. Θέλουμε λιγότερες φωτογραφίες στις εφημερίδες και περισσότερα έργα γύρω μας. Δεν σας προτείνουμε τον εύκολο δρόμο. Δεν υπάρχει εύκολος δρόμος προς την επιτυχία. Δεν υποσχόμαστε λύσεις χωρίς κόπο. Αλλά υποσχόμαστε ότι οι κόποι μας θα πιάσουν τόπο. Για την ανάπτυξη, για την πρόοδο, για την εξέλιξη και μάλιστα σε μια τόσο αρνητική συγκυρία, χρειάζονται όλες μας οι δυνάμεις, οι προσπάθειες, οι δράσεις.

Χρειάζεται όλοι να τα δώσουμε όλα
Και αυτό πρέπει να κάνουμε.
Να βάλουμε τα δυνατά μας.
Να κουράσουμε το μυαλό μας .
Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας.
Να μη λυπηθούμε κόπους και προσπάθειες.
Να βάλουμε μόνο υψηλούς στόχους.
Να πετύχουμε.

Η θέση της γυναίκας στην κοινωνία μας, μας αγγίζει όλους, μας αφορά όλους, μας διαπαιδαγωγεί όλους. Καθορίζει τις αξίες μας, καθορίζει τα πρότυπά μας, προσδιορίζει τις σχέσεις μας μέσα στην οικογένεια, προσδιορίζει τις σχέσεις μας με τους συνανθρώπους μας. Δεν μπορώ να φανταστώ τη δημοκρατία μας χωρίς γυναίκες χειραφετημένες, ανεξάρτητες, με δυνατότητες και δικαιώματα, ίσες όχι μόνο στους νόμους αλλά και στην πράξη. Η μέρα σήμερα δεν αποτελεί μόνο ημέρα ανάμνησης για το χθες, αλλά και κάλεσμα για το αύριο, και το αύριο πρέπει να ξημερώσει με τη σιγουριά ότι η γυναίκα θα συμμετέχει ισότιμα, ελεύθερα και δυναμικά στη δημιουργία μιας καλύτερης ελληνικής και παγκόσμιας κοινωνίας. Προχθές σε ημερίδα για τη γυναίκα διατυπώθηκε η διαπίστωση ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της γυναίκας, γιατί διαθέτει φαντασία, κοινωνική ευαισθησία, υπομονή , επιμονή, επιμέλεια και διάθεση να ασχοληθεί με όλα τα θέματα, μικρά και μεγάλα. Σαν άνθρωπος της αυτοδιοίκησης, σαν άνθρωπος που αγωνίστηκα μαζί σας όλα αυτά τα χρόνια, δηλώνω από αυτό εδώ το βήμα ότι θα είμαστε μαζί σε όλες τις μάχες που έρχονται. Θα είμαι μπροστά σε μια μεγάλη προσπάθεια, σ’ ένα μεγάλο αγώνα για τον τόπο μας , μπροστά στον αγώνα για να κατακτήσουμε το μέλλον που μας ανήκει, το μέλλον που αξίζει σε μας και τα παιδιά μας».

6 σχόλια:

ΚΟΛΤΣΙΔΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ είπε...

καλή δύναμη

Ανώνυμος είπε...

Όλοι οι αγωνιστές και αγωνίστριες, κάνουν ένα διάλειμα απο τον αγώνα χρόνων για να γίνουν Δήμαρχοι. Αγώνα σκληρό με κόστος μεγάλο. Τέτοιο αγώνα, που μπάταρε η βάρκα. Η βάρκα των άλλων βέβαια γιατί τα δικά τους κότερα ξαναβάφονται. Σαν καινούρια.
Εμπρός προς τα πίσω. Όλοι μαζί και αγωνιστικά.

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΡΑΒΟ ΙΛΙΑ, ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ.
Ο ΤΟΠΟΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΥΑΛΑ ΤΩΡΑ ΟΣΟ ΠΟΤΕ ΑΛΛΟΤΕ.

Ανώνυμος είπε...

ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΙΛΙΑ ΝΑ ΤΗ ΡΩΤΗΣΕΤΕ ΓΙΑΤΙ ΕΦΥΓΕ ,ΜΗΠΩΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΚΑΝΕ ΞΑΝΑ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ Ο ΚΑΡΑΜΠΑΤΖΟΣ;
ΚΑΛΕΣ ΟΙ ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ ΟΧΙ ΟΙ ΜΩΡΟΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΑΝΤΕΞΕ !

Ανώνυμος είπε...

ΕΝΤΑΞΕΙ! ΑΠΟΘΕΩΣΤΕ ΤΗΝ ΙΛΙΑ! ΕΧΩ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ: ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΣΧΕΤΕ ΜΕ ΤΗ ΣΥΖΥΓΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΠΟΥ ΣΥΝΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ/ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΣΥΜΠΗΡΗΝΩΝ ΡΟΔΑΚΙΝΩΝ ΔΗΛ. ΤΗΣ ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ(ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΝΑΟΥΣΑΣ). ΧΟΡΤΑΣΑΜΕ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΕΞΟΥΣΙΑ; ΨΩΝΑΡΕΣ....