Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

ΗΠΑ - Απαγορεύεται να καλλιεργείς κηπευτικά στο σπίτι σου

Αποσπάσματα της FDA θα συλλαμβάνουν τον οποιοδήποτε επιχειρήσει να καλλιεργήσει τα δικά του λαχανικά στον κήπo του. Η είδηση Αστυνομίας Τροφίμων στις Η.Π.Α. πέρασε απαρατήρητη από τον ελληνικό Τύπο (και τους πολιτικούς μας) παρ’ όλο που θα έπρεπε όλοι μας να έχουμε αντιληφθεί,
πώς ο λαός των Η.Π.Α. αποτελεί τον...

«πιλότο» όπου δοκιμάζονται και πρωτοεμφανίζονται όλα όσα θα επιβληθούν αργότερα παγκοσμίως.

Όταν διορθωθούν οι ατέλειες που θα παρατηρηθούν κατά την εφαρμογή των νέων μέτρων, τότε περνούν στην Ευρώπη και λίγο αργότερα έρχονται και σε μας. Η ιδιαιτερότητα που παρουσιάζει η Ελλάδα, εν σχέσει με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είναι ότι καθυστερεί (ή και ματαιώνεται) η εφαρμογή των μέτρων.

Μετά από αυτά, θα περιμένουμε πότε θα έρθει στην Ελλάδα η νέα «εφεύρεση», που σκοπό έχει την μεγαλύτερη εξάρτηση από τις λίγες μεγάλες πολυεθνικές τροφίμων. Πρόκειται για τον «Νόμο S 510, για απαγόρευση ελεύθερων καλλιεργειών»! Οι μικροκαλλιεργητές και οι ιδιώτες, δεν θα μπορούν να διατηρούν και φυσικά να φυτεύουν σπόρους, κατ’ αρχήν σε λαχανόκηπους.

Ύστερα από καθυστέρηση ενός έτους η αμερικανική γερουσία ψήφισε το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο «S 510» για την… προστασία του καταναλωτικού κοινού και που αφορά τη βιομηχανία τροφίμων στις ΗΠΑ. Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε με ψήφους 73 ψήφους έναντι 25 και συγκέντρωσε τις θετικές ψήφους τόσο των δημοκρατικών όσο και των ρεπουμπλικάνων.

Ο νέος νόμος ουσιαστικά παρέχει πλήρη εξουσία στην αμερικανική υπηρεσία φαρμάκων και τροφίμων (FDA) στις διαδικασίες παραγωγής και διάθεσης τροφίμων στις ΗΠΑ, στο 80% περίπου της παραγωγής. Ο νέος νόμος πρόκειται να εστιάσει στην πρόληψη πάσης φύσεως επιδημιών που μπορεί να προκύπτουν στην διαδικασία παραγωγής τροφίμων, στον εντοπισμό τους και την αντιμετώπισή τους (όλα για το καλό μας).

Οι αντιδράσεις που προκάλεσε το νομοσχέδιο αφορούσαν τα τρόφιμα που παράγονται από μικρούς παραγωγούς τόσο για εμπόριο όσο και για ιδία κατανάλωση, μιλώντας για σενάρια όπου αποσπάσματα της FDA θα συλλαμβάνουν τον οποιοδήποτε επιχειρήσει να καλλιεργήσει τα δικά του λαχανικά στον κήπo του. Στο τροποποιημένο κείμενο που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις, που αυτοαναιρούνται από άλλα άρθρα.

Η FDA έτσι εκτός του ότι καθίσταται το κύριο όργανο στην παραγωγή τροφίμων μπορεί να υπαγορεύει οποιαδήποτε στιγμή το πώς παράγονται τα τρόφιμα, με ποιες διαδικασίες και ποια φάρμακα πιθανόν κρίνει ότι πρέπει να εντάσσονται στην διαδικασία της παραγωγής. Ένας νόμος αναμφισβήτητα που αξίζει ιδιαίτερης προσοχής, καθώς είναι πολύ πιθανό να δούμε σύντομα και την ευρωπαϊκή εκδοχή του.

Καθίσταται φανερό, ότι οσημέραι και περισσότεροι έλεγχοι θα καθορίζουν τον τρόπο της ζωής μας, ο οποίος θα εξαρτάται από τις αποφάσεις των ισχυρών.

Αναρωτιέται κάποιος αν ξαναγυρίζουμε κάποιες χιλιάδες χρόνια πίσω, όπου το είδος της ελευθερίας του ανθρώπου βρισκόταν σε άμεση εξάρτηση από τις επιθυμίες του άρχοντα. Εμείς οι Έλληνες βέβαια, το έχουμε αντιληφθεί, αφού τα τελευταία χρόνια αποφασίζουμε «ελεύθερα», ό,τι επιθυμεί η Τρόικα.

Θα μπορούσε να είναι αστείο. Αλλά δεν είναι. Στις ΗΠΑ έχει ξεσπάσει "πόλεμος" εναντίων των μικρών ιδιόκτητων κήπων. Πως βάζουμε εμείς μαρουλάκια, κρεμμυδάκια κτλ. στους κήπους μας; Ε κάτι αντίστοιχο.
Οι ιδιοκτήτες μικρών κήπων στην ΗΠΑ, καλούνται ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, από τις δημοτικές αρχές, να τους καταστρέψουν ή να τους μεταφέρουν ή ακόμα και να τους μικρύνουν. Οι αιτιολογίες είναι πολλές και διαφορετικές κάθε φορά.

ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΕΦΑΡΜΌΖΕΤΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ

Στο Μιζούρι, κάτοικος κλήθηκε να ξεριζώσει τον κήπο μπροστά από το σπίτι του, επειδή παραβιάζει "τα μίνιμουμ στάνταρ εξωτερικής εμφάνισης" που θέτει η πόλη, τα οποία απαιτούν οι ιδιόκτητοι κήποι να βρίσκονται όπισθεν και όχι εμπρός της οικίας. Στο Ορλάντο, οι δημοτικές αρχές επέβαλλαν πρόστιμο 500 δολαρίων για κάθε επιπλέον ημέρα που μία οικογένεια θα κράταγε τον λαχανόκηπό της με την αιτιολογία ότι ο νόμος δεν επιτρέπει τη "δημιουργία αγροτικών ζωνών εντός κατοικήσιμων περιοχών" καθώς και ότι δεν επιτρέπεται η δημιουργία κήπων στο μπροστινό μέρος των κατοικιών.

Σε άλλες περιπτώσεις, οι δημοτικές αρχές, επικαλέστηκαν νόμο της Φλόριντας, ο οποίος προϋποθέτει ότι ο κήπος δεν θα καταλαμβάνει έκταση μεγαλύτερη του 25% των συνολικών τ.μ. της οικίας που τον φιλοξενεί.
Φανταστείτε αυτό να γινόταν στην Ελλάδα. Τι μάχη θα γινόταν για τα "καλούδια" του λαχανόκηπού μας. Σημειώνεται, ότι πολλοί θεωρούν ότι οι "κόκκινες" γραμμές στους λαχανόκηπους που μπαίνουν στην ΗΠΑ, κινούνται προς την κατεύθυνση της ολιγοπώλησης της "αγροτικής" αγοράς, αφού οι συνεχώς και αυστηρότερες προδιαγραφές για τους ανεξάρτητους γεωργούς και βιοκαλλιεργητές οδηγούν στην κυριάρχηση των βιομηχανικών και μόνο προϊόντων.

 πηγή: buildnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: