Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

ΕΠΕΡΝΑΝ ΣΥΝΤΑΞΗ 244 ΜΑΚΑΡΙΤΕΣ- ΑΡΧΙΣΕ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΟ ΙΚΑ ΚΑΙ ΟΑΕΕ

ιακόσιους σαράντα τέσσερις συνταξιούχους στους οποίους καταβάλλονταν συντάξεις µετά τονθάνατό τους, έχουν εντοπίσει µέχρι τώρα οι έλεγχοι του ΙΚΑ. Επίσης, συνεχίζονται οι έλεγχοι σε όλα τα Ταµεία για διπλές παράνοµες συντάξεις και καταβολή ΕΚΑΣ σε µη δικαιούχους καθώς.. και για αναπήρους-µαϊµού.

Ακόµη, ο ΟΑΕΕ (Οργανισµός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελµατιών) ανακοίνωσε ότι από 1/5/2011 δεν θα καταβάλλει συντάξεις σε συνταξιούχους οι οποίοι δεν έχουν απογραφεί.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, ΓιώργοςΚουτρουµάνης, απαντώντας σεερώτηση των βουλευτών Ν. Νικολόπουλου, Θ. Καράογλου και Α. Καριπίδη, έδωσε στοιχεία για τις συντάξεις πεθαµένων. Πρόκειται για περιπτώσεις εξαπάτησης του ΙΚΑ και των ασφαλισµένων του από συνδικαιούχους σε λογαριασµούς συντάξεων του ΙΚΑ, οι οποίοι ακόµη και για χρόνια µετά τον θάνατο των δικαιούχων συνέχιζαν να εισπράττουν τις συντάξεις τους ζηµιώνοντας το ΙΚΑ µε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Σύµφωνα µε τον κ. Κουτρουµάνη, οι υπηρεσίες του Ιδρύµατος έχουν αρχίσει να πραγµατοποιούν το τελευταίο διάστηµα συστηµατικούς ελέγχους στα αρχεία των συνταξιούχων του ΙΚΑ αρχίζοντας από όσους έχουν γεννηθεί προ του 1922.
Μέχρι στιγµής οι έλεγχοι έχουν ολοκληρωθεί σε 38 υποκαταστήµατα και από τις 1.669 περιπτώσεις που εντοπίστηκαν, είχαν αποβιώσει οι 244χωρίς να έχει δηλωθεί στις υπηρεσίες του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, οπότε οι συντάξειςσυνέχισαν να εισπράττονται από τους συγγενείς τους.

Το ΙΚΑ απαίτησε την επιστροφή των χρηµάτων που είχαν δοθεί παράνοµα ως παροχές, όµως σε 13 περιπτώσεις υπήρξεάρνηση επιστροφής των ποσών αυτών, οπότε και εκδόθηκαν καταλογιστικές αποφάσεις. Οπως ανέφερε ο κ. Κουτρουµάνης, στις περιπτώσεις πουδιαπιστώνεται είσπραξη παροχών µετά τον θάνατο του συνταξιούχου, οι υπηρεσίες του Ιδρύµατος,εκδίδουν καταλογιστικές αποφάσεις κατά των συνδικαιούχων του κοινού λογαριασµούή των κληρονόµων του αποβιώσαντος συνταξιούχου και προχωρούν σε διαδικασίες είσπραξης των ποσών που αντιστοιχούν στις συντάξεις που δόθηκαν µετά θάνατον.

ΤΙ ΕΝΤΟΠΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ.
Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι η διασταύρωση στοιχείων για συνταξιούχους και εντοπίζονται τα παρακάτω:

- ∆ιπλές συντάξεις καθώς καιποσά ΕΚΑΣ που καταβάλλονται σε µη δικαιούχους. Οι έλεγχοι αποκαλύπτουν πως 15.000 συνταξιούχοι κα τάφεραν να παίρνουν κάθε µήνα το ΕΚΑΣ µε εισοδήµατα άνω των 20.000 ευρώ τον χρόνο.

- Καταβολή παράνοµων συντάξεων σε αλλοδαπούς.

- Χιλιάδες αναπηρικές συντάξειςµαϊµού. Στους 350.000 υπολογίζονται οι δικαιούχοι αναπηρικών συντάξεων στην Ελλάδα, ενώ το υπουργείο Εργασίας ευελπιστείνα τους µειώσει στους 160.000, µετά τον επανέλεγχο των περιπτώσεων. Ούτε λίγο ούτε πολύ πάντως, 60.000-70.000 άνθρωποι παίρνουν αναπηρικές συντάξεις που δεν δικαιούνται!
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: