Γερμανοί αξιωματούχοι επανέθεσαν την Τρίτη το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, εκτιμώντας ότι είναι αναπόφευκτη και ότι δεν θα επιφέρει θανατηφόρο πλήγμα στις τράπεζες της χώρας τους.
Στις δηλώσεις αυτές προέβησαν το μέλος του συμβουλίου των..οικονομικών εμπειρογνωμόνων του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Clemens Fuest, και ο επικεφαλής του συνδέσμου των κρατικών γερμανικών τραπεζών (VÖB), Christian Brand.
"Πρέπει να αποδεχτούμε την πραγματικότητα, εκτιμώ ότι θα γίνει περικοπή χρέους", είπε ο Fuest σε συνέντευξή του στο Reuters. Σύμφωνα με τον Fuest, το μερίδιο των φορολογικών εσόδων που θα κληθεί να καταβάλει η Ελλάδα για να εξυπηρετήσει το χρέος της θα γίνει απαγορευτικά υψηλό. "Θα καταστρέψει την Ελλάδα", είπε.
"Ένα κράτος με φορολογικά έσοδα στο 20% των οικονομικών του δυνάμεων δεν μπορεί να δαπανά το μισό από αυτά σε τόκους, αυτό δεν γίνεται", προειδοποίησε ο Fuest. Σοβαρές θα ήταν και οι κοινωνικοπολιτικές επιπτώσεις μίας τέτοιας πορείας. "Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει πολιτικές αλλαγές και ότι θα έρθει κάποτε μία νέα κυβέρνηση που θα πει 'δεν κάνω άλλες περικοπές'".
Η περικοπή χρέους είναι μεν οδυνηρή και κοστίζει σε όρους αξιοπιστίας, είπε ο Fuest. "Μετά όμως θα διαφανούν νέες προοπτικές".
Παράλληλα, σε δηλώσεις του από την Φρανκφούρτη, ο επικεφαλής του συνδέσμου των γερμανικών κρατικών τραπεζών (VÖB) απέρριψε το επιχείρημα ότι το κόστος ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης θα ήταν αβάσταχτο για τα πιστωτικά ιδρύματα της Γερμανίας.
"Ένα 'κούρεμα' δεν θα ήταν το τέλος του κόσμου', δήλωσε ο Βrand σε δημοσιογράφους
ΗΜΕΡΗΣΙΑ.
1 σχόλιο:
Καλησπέρα,
διαβάστε εδώ για την "λιπαρή" ανάπτυξη της Ελλάδας. Νομίζω θα το βρείτε ενδιαφέρον.
http://center24.blogspot.com/2011/04/blog-post_20.html#axzz1K4EKJaty
Δημοσίευση σχολίου