Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Βενιζέλος: Το ΠαΣοΚ δεν έχει μάθει να ρίχνει κυβερνήσεις

Κάλεσμα Βενιζέλου σε Σαμαρά να διαφυλάξει την ενότητα της κυβέρνησηςΠροσωπικό κάλεσμα στον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά απηύθυνε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος, να διαφυλάξει την ενότητα και την προοπτική της κυβέρνησης, στη βάση της επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας και με....
σεβασμό στη λειτουργία της, ώστε να μη δημιουργούνται κρίσεις που δεν έχουν κανένα αίτιο. «Απευθύνομαι στη ΝΔ, είναι κανείς που δεν καταλαβαίνει ότι συνεργαζόμαστε από ανάγκη; Ότι κάνουμε συμβιβασμούς που προϋποθέτουν ειλικρίνεια, αμοιβαίο σεβασμό και ισοτιμία;», διερωτήθηκε ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ;

«Εάν κάποιοι νομίζουν ότι ήρθε η ώρα τώρα, ότι αυτή ήταν η προτεραιότητα, να παίξουμε ένα παιχνίδι δύναμης, ένα μπρα ντε φερ στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας, κάνουν λάθος γιατί υποτιμούν το ΠαΣοΚ, το εσωτερικό του, τη δύναμη και την ιστορία του», προειδοποίησε ο πρόεδρος του κόμματος. «Πιστεύουν κάποιοι αφελώς, προκλητικά και ανιστόρητα ότι το ΠαΣοΚ φοβάται τις εκλογές. Το ΠαΣοΚ δεν θέλει εκλογές γιατί δεν χρειάζεται η χώρα εκλογές. Αλλά δεν τις φοβάται. Είναι τεράστια διαφορά. Το ΠαΣοΚ δεν έχει μάθει να ρίχνει κυβερνήσεις , έχει σαφή προτάγματα και προτεραιότητες και θα κάνει λάθος όποιος τα υποτιμήσει. Είναι μυωπική και αλαζονική κάθε άλλη προσέγγιση γι' αυτό ζητούμε άμεση συνάντηση των τριών αρχηγών για να συζητήσουμε τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης. Μαθήματα δεν δεχόμαστε από κανέναν ούτε εκβιασμούς. Το ΠαΣοΚ είναι ο εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας, πρωτίστως όμως της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Δεν θέλουμε να δημιουργείται περιττή ένταση αλλά δεν πρόκειται να μιλήσουμε υπαινικτικά», τόνισε.

Ο κ. Βενιζέλος εξήγησε ότι θα συναντηθεί με τον κ. Φ. Κουβέλη για να συντονίσουν τις ενέργειες τους, «έχουμε κάθε λόγο να έχουμε κοινή στάση οι δυνάμεις που δεν ανήκουν στη Δεξιά. Η πρόταση νόμου για μη κύρωση της ΠΝΠ είναι η ομόλογη ενέργεια για την κύρωση του νομοσχεδίου που καταθέτει η κυβέρνηση. Θέτουμε τους κοινοβουλευτικούς όρους με έναν απόλυτα ανοικτό τρόπο.

Το σχέδιο νόμου για την ΕΡΤ δεν είναι η απάντηση στο ερώτημα «ποια δημόσια τηλεόραση», αυτό θα το έλεγε ένα επιχειρησιακό σχέδιο που θα έπρεπε να υπάρχει πριν το νομοσχέδιο αυτό», σημείωσε.

Είπε επίσης ότι συγκάλεσε εκτάκτως το Πολιτικό Συμβούλιο και την ΚΟ γιατί έχει δημιουργηθεί σκηνικό πολιτικής και θεσμικής κρίσης, απέναντι στο οποίο το ΠαΣοΚ οφείλει έναντι του λαού, της ιστορίας και του ρόλου του να τοποθετηθεί με απόλυτη σαφήνεια και υπευθυνότητα.

Επισήμανε ακόμα ότι η χώρα οδηγήθηκε σε εκλογές την άνοιξη του 2012 επειδή η ΝΔ εκτιμούσε εσφαλμένα ότι μέσω εκλογών θα σχημάτιζε αυτοδύναμη πλειοψηφία και έπειτα στις δίδυμες εκλογές του Μαΐου και Ιουνίου για να επιβεβαιώσουμε τη συμφωνία που είχαμε αρχίσει να εκτελούμε του Φεβρουαρίου 2012. Το κόστος που κατέβαλε η χώρα για τις διπλές εκλογές ήταν μεγάλο τόσο από την οικονομική άποψη όσο και για τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας και για τα νοικοκυριά.

«Δεν μιλάω για ιστορικό και πολιτικό κόστος, αλλά για πρακτικό, εξατομικευμένο για κάθε πολίτη. Δεν θέλαμε εκλογές, μπορούσε να συνεχίσει η κυβέρνηση Παπαδήμου. Μετά τις εκλογές του Μαΐου διαπιστώσαμε ότι ήταν εφικτός ο σχηματισμός κυβέρνησης. Θέλαμε εξαρχής κυβέρνηση όλων των ευρωπαϊκών δυνάμεων συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς κάποιοι διάλεξαν την καταφυγή του αντιμνημονιακού μετώπου αντί να μετάσχουν στην ευθύνη αυτή».

Διατύπωσε αιχμές κατά του κ. Σαμαρά, ο οποίος εμφανίζεται να διορθώνει τα λάθη του παρελθόντος και εκπέμπει την εικόνα ότι αυτός καθαρίζει. «Στην κρίσιμη ψηφοφορία του Νοεμβρίου για τα μέτρα το ΠαΣοΚ στάθηκε όρθιο με δυσκολίες, δεν μετακύλησε τις ευθύνες του σε κανέναν άλλο. Βάζουμε πλάτες με κόστος παρόλο που βλέπουμε το τρίπτυχο: Η «καλή» ΝΔ, ο «καλός πρωθυπουργός» που διορθώνει λάθη» και που «καλώς δεν μετείχε στις ευθύνες για την ψήφιση του πρώτου προγράμματος», ο «συμπαθής εταίρος» δηλαδή η ΔΗΜΑΡ, και τρίτον, το ΠΑΣΟΚ. Θέλουμε να πετύχει η προσπάθεια, δεν την χαρίζουμε σε κανέναν, αλλά πρέπει να εκπληρώνει και ορισμένες προϋποθέσεις. Δεν βλέπουν τις δυσλειτουργίες που δίνουν μια εικόνα όχι σοβαρή; Πόσο δύσκολο είναι να πούμε ότι θα επικαιροποιήσουμε την προγραμματική συμφωνία, δηλαδή ότι δεν αντέχει η χώρα άλλα μέτρα και ότι χρειάζεται κούρεμα χρέους; Πόσες φορές θα συζητήσουμε για το θέμα της δημόσιας διοίκησης; δεν πρέπει να συμφωνήσουμε σε κάτι και να το εφαρμόσουμε; Υπάρχει γραπτή συμφωνία εδώ και εβδομάδες μεταξύ των τριών αρχηγών. Βεβαίως πρέπει να εκπληρώνουμε όρους για την καταβολή των δόσεων. Ποιος μπορεί να αντισταθεί στην ανάγκη για συνολική μεταρρύθμιση στο δημόσιο μέσω αξιολόγησης δομών και προσώπων. Αλλά είναι άλλο η δημόσια διοίκηση και άλλο οι μεταρρυθμίσεις στους δημόσιους οργανισμούς», είπε.

Αυτά είναι τα συμφραζόμενα μέσα στα οποία προκύπτει ξαφνικά το ζήτημα της ΕΡΤ, πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος. Δεν αρνείται κανείς την ανάγκη ριζικών μεταρρυθμίσεων στην ΕΡΤ, όλοι αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να λειτουργεί με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, με διαφάνεια, χωρίς ομφάλιο λώρο με τα κόμματα, με πρόγραμμα που εξυπηρετεί τους εθνικούς στόχους της. «Αλλά είναι άλλη η ουσιαστική μεταρρύθμιση και άλλη η ξαφνική υπαγωγή του μεγάλου προβλήματος της ΕΡΤ στις συγκυριακές και τρέχουσες ανάγκες για μείωση των εργαζομένων στο κράτος. Ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να ετοιμάσεις ολοκληρωμένο σχέδιο, είχαμε ετοιμάσει. Είναι άλλο να συζητήσεις για θεσμικό πλαίσιο αυξημένων εγγυήσεων προστασίας και άλλο για ένα νέο οργανόγραμμα. Άφησε αιχμές για την επιχειρηματολογία κυβέρνησης για κλείσιμο της ΕΡΤ. Το θέμα διαφάνειας στην ΕΡΤ δεν ετέθη, τίθεται εκ των υστέρων. Ό, τι ήταν να γίνει έπρεπε να έχει γίνει εδώ και 12 μήνες. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα διαδικασίας, κράτους δικαίου, και λειτουργίας του κοινοβουλίου. Δεν μπορεί να λειτουργεί με μονομερείς ενέργειες και εκβιασμούς ανοικτούς ή υπολανθάνοντες. Είναι δυνατό να εκδίδεται ΠΝΠ χωρίς υπογραφές όλων των υπουργών; Ας δεχτώ ότι γίνεται, αλλά γίνεται χωρίς να υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπέρ της ΠΝΠ αυτής;», έθεσε τα ερωτήματα.
«Είμαστε καλόπιστοι», συνέχισε, «σηκώνουμε πολλά βάρη, αλλά υπάρχει ένα όριο που είναι όριο θεσμικό, δημοκρατικό, πολιτικό, αξιοπρέπειας. Σεβόμαστε τη βούληση της κοινωνίας. Πιστεύω ότι στη συντριπτική της πλειονότητα θέλει ριζική μεταρρύθμιση στο κράτος και το δημόσιο τομέα συμπεριλαμβανομένης και της ΕΡΤ. Θα ανταποκριθούμε σε αυτό, δεν θα κάνουμε πίσω στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων, όχι όμως τεχνασμάτων και προχειροτήτων. Η κοινωνία θέλει ακατέβατα σεβασμό στο κράτους δικαίου και τη δημοκρατία χωρίς αυταρχισμούς. Το όριο με την αποφασιστικότητα είναι πολύ λεπτό. Δεν πρέπει να γλιστρήσουμε σε αυταρχισμούς. Η συντριπτική πλειοψηφία είναι υπέρ της σταθερότητας, υπέρ του σχεδίου ανασυγκρότησης, έχει αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β και θέλει να αντλούμε επιχειρήματα υπέρ μας από τα αναδρομικά λάθη του ΔΝΤ», είπε.

Τα λόγια είναι εύκολα, όπως εύκολα ήταν τα λόγια που είπε ο κ. Τσίπρας στο προαύλιο της ΕΡΤ. Πάντως δεν είναι ευχάριστο η Χρυσή Αυγή να είναι το μόνο κόμμα που στηρίζει τη ΝΔ.. «Το ΠαΣοΚ χειρίζεται τα θέματα αυτά με απόλυτη ψυχραιμία και ευθύνη απέναντι στην κοινων/ια. Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να μην διαταραχτεί η πορεία της χώρας αλλά κυρίως για να γίνουν σεβαστές οι δημοκρατικές αρχές της χώρας», είπε.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αλλά εσύ έχεις μάθει να γλύφεις τον τόνυ τον γκαβό. άμα έχεις κότσια τράβα ρε εκλογές. άντε να σε δούμε κότα. Διότι εαν πας σε εκλογές παύεις να υπάρχεις και θα χαρούμε πολύ για αυτό.